Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Debut režiséra Ermeka Tursunova přináší vyprávění o zradě, touze, vraždě a pomstě. Při sledování Kelin budete mít pocit, že sledujete epos, který přetrval věky. Jeho univerzalita je potvrzena absencí dialogů i hudby. (MFF Cinema Mundi)

Recenze (10)

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý film, ve kterém mi absence dialogů ani nevadila. Naopak se mi fakt, že jsem musel přemýšlet a některé věci došly se spožděním, líbil (přestože mi ne úplně vše bylo napoprvé jasné a určitě budu chtít film vidět znovu). Dávám minimálně 4*. Podmanivé svojí jednoduchostí. ■ Nejpochopitelnější pro mě byla ta stařena. ■ Myslel jsem, že Kelin je jméno hlavní hrdinky, ale není. Konzultoval jsem s rodilou mluvčí a znamená to "snacha". Anglický název je správně. ■ Jeden z filmů nominovaných v roce 2010 na Oscara za nejlepší cizojazyčný film. ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Málokterý film se obejde bez mluveného slova a přece zůstane zajímavý. Kelin vás chytne nepředvídatelností, nevšedním sledem záběrů, kouzlem přírody, podmanivou hudbou i svébytnými postavami, které silně utvářejí svůj osud a současně své břímě nesou způsobem, který se až blíží fatalismu. Vskutku pozoruhodný snímek, jen té syrovosti mohlo být o kapku méně. Také se nedokážu ubránit dojmu, že film nevidět, kromě nevšedního filmového zážitku a krásu kazašské přírody, o nic bych nepřišla :( ()

Reklama

Daddko 

všechny recenze uživatele

Kazachstan má pozoruhodnú kinematografiu, žiaľ v končinách Európy temer neznámu. Kelin je zvláštny film v niekoľkých ohľadoch. Vo filme divák nepočuje slovíčko, len výkriky, vzdychy a zavýjanie vlkov (titulky jednoducho nie sú). Hrajú ochotníci a možno práve preto výborne. Film opisuje obdobie dejín kdesi v Kazašskom horstve v ktorom rodiny žijú pôvodným životom kočovníckych pastierov do ktorého ešte nezasiahli šíritelia náboženstiev. Duchovno partí mystike a šamanom. Nevesta Kelin dospela a je na predaj. V čestnom tendri ju vyhrá bohatší z dvoch záujemcov, ale tu platí právo silnejšieho, prežiť a zachovať rod. Tomuto sa podriaďuje všetko. Skvelý dej a niekedy až zatají dych. Feministky a zástancovia Istambulského dohovoru očakávejte šok. Ako povedal prenesene jeden SK min. pôdohospodárstva, žena patrí tomu - kto ju obrába...a keď sa pominie otec, pokračuje syn. ()

Zmiu 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, vůbec se v něm až na pár skřeků nemluví. Ne, že by to muselo být ukecané, ale místy to pár vět chtělo. Kelin zachycuje život starých Altajců (tedy jméno národa nevím přesně, ale je to na Altaji). Dívka je provdána, stěhuje se za rodinou nového manžela, ale její starý nápadník po ní touží a jde po jejich stopě. Jednoduchý příběh, který zachycuje náboženské představy, mentalitu a prostý život. Skoro dokument. A to je právě ten háček. Pokud by to byl dokument, tak by to chtělo více vysvětlení, co které věci znamenají. Např. víra, že mrtvoly se dají na pospas dravým ptákům. U příběhu bych ocenila o něco málo více dialogu a bohatší děj. Přesto ale dávám 4*, protože film má velice působivou atmosféru doplněnou tradiční hudbou. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nedávno se vrátil kamarád z tříletého čundru na Altaj. Nepřivezl si však žádnou znalost některého jazyka, ani ruského. Teď už to trochu chápu. Jazyk není jediným systémem semiotických znáků pro porozumění skutečnosti, zde jde především o kódy chování, jejich správným skládáním je podmíněna existence v přírodě i společnosti. Podobně jako např. "kód hybnosti" (počáteční výhodu v souboji má ten, kdo má větší hybnost), je možno snadno dekódovat všechny ostatní děje a vztahy, z nichž nejsložitejší jsou, jako všude, vztahy tanatické a erotické. V našem příběhu je přirozená následnost mladšího bratra u vdovy atakována touhou a urážkou pvního, v počátku odbytého, nápadníka. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama