Reklama

Reklama

Megastavby - Série 2 (2005) (série)


Millau - nejvyšší most na světě (S02E26)

(epizoda)
  • USA World's Tallest Bridge (Millau Bridge)

Obsahy(1)

Unikátní dálniční stavba v jižní Francii je technickým dílem nevšední krásy. V osmdesátých letech minulého století se ve Francii rozhodli propojit Paříž se španělskou hranicí na jihu Pyrenejí dálnicí přes Massif Central. Měla vypomci přetíženému dopravnímu spojení vedoucímu údolí Rhony ke Středozemnímu moři. Stavba úspěšně pokračovala, ale jejím největším problémem bylo překonání řeky Tarn u městečka Millau. V létech 2001 až 2004 zde byl nakonec podle návrhu slavného britského architekta Normana Fostera vybudován jedinečný viadukt, který je nejvyšší konstrukcí svého druhu na světě. Dva a půl kikometrů dlouhá mostovka je zavěšena 270 metrů nad dnem údolí na sedmi pilířích. Na každém pilíři byl pak zbudován pylon o výši 90 metrů. Celý systém propojují závěsná lana, které dodávají esteticky vytříbené stavbě patřičnouo tuhost. Most u Millau vstoupil nejen právem do knih rekordů, ale stal se zároveň nepřehlédnutelnou a vyhledávanou turistickou atrakci jihozápadní Francie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

J.Connor 

všechny recenze uživatele

Je to sice trochu náckovské poplácávání se Frantíků po zádech, ale nutno říci, že i na místě. Fascinují mě kolosální stavby a tento dokument o jedné z nich je navíc napínavě a chytlavě zpracován. A mimochodem je neuvěřitelné, jak ohebné mohou být materiály typu ocel a beton jako u zde zmiňovaného mostu Gertie http://www.youtube.com/watch?v=P0Fi1VcbpAI ()

majo25 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z dielov seriálu Megastavby. Nijako síce neoslní, ale dokumentárčina je poctivá. Chcelo by to ale viac animácií a alternatívnych konštrukčných riešení a menej 'apokalyptických' fráz typu "..keby sa architekti pomýlili vo výpočtoch..." alebo "...keby sa konštruktéri pomýlili o niekoľko centimetrov...". ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Velké a bohaté státy (někde společnost chudá, ale v ní pár multimilionářů) soutěží o to, kdo bude mít největší mosty, mrakodrapy atd. Pro mě, jako běžného člověka je zajímavé sledovat jak giga stavba vznikala, jak je koncipovaná, jaké materiály byly použité. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (6)

  • Most je dlhý 2460, široký 32 a vysoký 343 metrov. (m.a.t.o.)
  • Celkové náklady na most boli cca 400 miliónov eur. (m.a.t.o.)
  • Most bol slávnostne otvorený 12. decembra 2004. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama