Reklama

Reklama

Pětice přátel si pronajme byt k prožívání vzrušujících schůzek. Teď tu leží mrtvola a loft se mění na místo, kde je víc otázek než odpovědí. Kdo je oběť? Vědí o sobě všechno? Věděl někdo o jejich dohodě? Ale hlavně - kdo je vrah?
Film, ke kterému napsal scénář Bart De Pauw a hudbu složil Wolfram de Marco, zlomil v roce 2009 v Belgii rekord návštěvnosti domácí produkce. (Fr)

(více)

Recenze (135)

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Pět klíčů od loftu, stejně luxusního i studeného jako jeho šťastní nájemci, a ten pravý čas na aféru... plus mrtvola dívky jako bonus. Skvěle vystavěná, mnohovrstevnatá krimi, s totálně nepředvídatelným rozuzlením, rozcupovanými charaktery, paranoidní kamerou, stísňující hudbou a velmi slušnými výkony typově zajímavých mužů i žen, na které se dobře dívá (tedy krom jednoho týpka, ale ten měl odpudivost v roli, podpořenou chomáči chlupů v nose, kdyby někomu nestačila jeho povaha a exteriér). "Říká se, že peníze nepřinášejí štěstí, ale je to jen oblbovák pro chudý", pravil iniciátor loftových radovánek a rozhodně měl, spolu s ostatními, příležitost přemítat nad dalšími moudry, třeba nad co stavět pojmy jako přátelství a morálka... Mohla bych si to dát ještě jednou a začít se vrtat v nejasnostech překombinovaného konce, ale nechci, a ne jen proto, že u označení krimi, drama a thriller nechybí ani mysteriózní, ale proto, že dokonalost nudí a já se chtěla především bavit, a tak se i stalo. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

"Kto s čím robí, tým zbabraný býva". Napínavé na môj vkus príliš prekombinované. "Pravda napokon vyjde vždy najavo", tak aj v tomto filme na konci. Všetci herci - hlavné i vedľajšie postavy - sa ustavične pohybovali v tých istých priestoroch , kaviarniach , podujatiach ... akoby v kruhoch .... navzájom popreplietaných pripomínalo mi to olympiádu. :) A vraj sú ešte ďalšie "rímejky" .. nechápem prečo. Raz stačilo. ()

Reklama

uiu 

všechny recenze uživatele

Film nesplnil moje očekávání. Příběh se odvíjí od toho, že je pětice nejlepších přátel, kteří spolu sdílí podkrovní byt, kam si vodí svoje milenky a děvky (ano, každý šťastně ženatý muž s dětmi má přece několik milenek a tu a tam si uletí se šlapkou, na tom přece není nic zvláštního - alespoň podle toho, co prezentuje film). Jednoho dne ale najdou v onom bytě mrtvou milenku jednoho z nich. Začne se rozplétat podivné klubko vztahů a událostí, zjistíme, kdo s kým vlastně spí a kdo koho jen citově vydírá (takže takové Beverly Hills pro střední věkovou hranici). Projdeme si několika dějovými zvraty, až se konečně dozvíme, kdo ji doopravdy zabil (a popravdě mi bylo úplně jedno, který z nich to udělal, neboť jsem během celého filmu nesympatizovala ani s jedinou postavou. Jak také chcete sympatizovat s "hrdiny", kteří sprostě podvádí svoje manželky, aniž by v jejich manželství něco neklapalo nebo s němi měli jiné neshody - až na jednoho - a jediná omluva pro jejich jednání je stylem: Jsem bohatej a znuděnej, tak si užívám s lehkýma holkama). Jediné, co mi na konci z toho všeho zbylo, byla jen nepříjemná pachuť a pocit, že všichni chlapy jsou nevěrná prasata :) ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Zajímavá komorní detektivka, slušná filmařina, působivá hudba, celkem dobrá zápletka i pointa... ale než se k pointě dopracujete, vlastně dokoukáte, budete muset přetrpět XXL porci plytkého a stupidního plkání partičky okázale mondénních měšťáků a jejich paniček či milenek, a to dá citlivému jedinci docela zabrat. Nejsem užvaněný sangvinik a povrchní pozér, abych si v tomhle liboval, všechny filmové postavy mi lezly krkem a na mysli mi vyvstával hrůzný přízrak von Trierovy Melancholie. No a "harlekýnkovský" konec z podzemních garáží to celé totálně zazdil. ()

virus10 

všechny recenze uživatele

Pro mě velké překvapení, tentokrát dokonce z Belgie. Na tenhle film bych asi nikdy nenarazil, jenže nedávno jsem si všiml americké verze a až ta mě nasměrovala k originálnímu LOFTu. Přece nebudu koukat první na americkou kopírku! Po delší době tu máme zase něco rafinovaného a zároveň to nepůsobí tak debilně. O promyšlené filmy se totiž snaží více tvůrců, ale ne vždy to úplně vyjde. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (4)

  • Film se stal ve své době nejnavštěvovanějším snímkem v belgické historii. Navštívilo ho tehdy 1 186 000 diváků, čož bylo o přibližně sto tisíc více než návštěvníků snímku Koko Flanel (1990), který rekord stanovil. (Othello)
  • V jedné ze scén je možné všimnout si tuby s červenými a bílými léky. Tyto barvy jsou poznávacím znakem týmu FC Antwerp, jehož je režisér fanouškem. (Othello)

Reklama

Reklama