Reklama

Reklama

Mrtvou nebo živou

  • Japonsko Mekura no oiči: Inoči moraimasu (více)

Obsahy(1)

Krásná Oiči (Jóko Macujama) je poněkud neobvyklou hrdinkou japonského filmu režiséra Hirokazu Ičimury. Oiči je slepá, ale přesto dokáže svým šermířským uměním a statečností chránit ubohé a slabé před zvůli mocných. Proto vypíše správce oblasti Jošizawa velkou odměnu za dopadení mrtvé či živé Oiči. Mladá žena se musí skrývat, bojovat s přesilou o svůj život. Přes své svízelné postavení pomáhá rybářům, ohroženým Jošizawou a bandou zlotřilého soudce. Šermířské a herecké umění Jóky Macujamy je obdivuhodné a bylo oceňováno zejména v Japonsku a v těch zemích, kde rozumějí rituálu soubojů s bambusovou tyčí a mečem. Film Mrtvou nebo živou, patřící do kategorie filmu jakuza, je třetím ze seriálu o slepé Oiči, který je natáčen podle povídek Terua Tanaky. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (4)

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Poslední film ze série "Crimson bat" o slepé bojovnici s mečem Oichi je přesně to, co mám na těchto starých japonských samurajských řežbách rád... Scénář se soustředí pouze na to, že Oichi se objeví na "wanted listu" a tak po ní jde několik docela nebezpečných zabijáků od zákeřného ninje po obrovského mnicha-wrestlera ... Celý film je v podstatě napěchován akcí, Oichi občas dostává i zabrat, ale na konci se dokonce zamiluje do jednoho samuraje a po jeho zabití "vyseká" celou vesnici ... Opravdu tak šílenou samurajskou řežbu jsem hned tak neviděl, počet mrtvých přesahuje i počty mrtvých v sériích o Zatoichim a Lone Wolfovi ... Oichi zlikviduje dva nápory všudypřítomných samurajů, vojáků a vesničanů, při třetí pak zasáhne autorita a řežbu zastaví ... Dávám plný počet, protože choreografie soubojů a počty nepřátel berou dech. Jinak je to v rámci B-kategorie, všechny čtyři filmy "Crimson Bat" byly spíše komixově laděny. Tento je nejvíc akční, pro milovníky "martial arts soubojů na meče" naprostá povinnost ... Prostě neskutečná řežba ... ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

Poslední čtvrtý díl má neskutečný spád. Mekurano Oichi pod režisérským vedením Hirokazu Ichimury jde ze souboje do souboje. Děj je, jak se na chambaru sluší a patří poměrně jednoduchý a nestaví primárně na citových výlevech Oichi, byť se jim tak úplně nevyhneme. Z herců lze jmenovat vedle Yoko Matsuyamy spratkovitého diblíka Ohan (Reiko Ohshuda) a zejména šógunova špeha a jediného člověka, který Oichi porazil v souboji Hyoe Tetsuro Tanby. Hvězdičku musím bohužel ubrat za neskutečně kýčovité scény se zraněným děvčátkem, umírajícím samurajem a nebetyčně hloupými vesničany. Bez nich by to šlo jistě také a možná i lépe. ()

Reklama

Galerie (28)

Reklama

Reklama