Reklama

Reklama

Everest – Juzek Psotka

  • Slovensko Everest – Juzek Psotka
všechny plakáty
Trailer
Dokumentární / Krátkometrážní
Slovensko, 2008, 26 min

Obsahy(1)

Jeho meno vzbudzovalo rešpekt. Ľudský aj profesionálny. Doma, ale aj v zahraničí. Jozef Psotka, prezývaný Juzek, alebo robotník hôr. Jedna z najvýraznejších osobností slovenského horolezectva. Človek, ktorý stál na vrchole Mount Everestu. Patril do starej školy horolezcov, ktorá nehľadala v horách naplnenie ambícií, ale mystické spojenie s prírodou. Jeho pozoruhodný život bol veľkým príbehom dosahovania najvyšších vrcholov sveta... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (20)

POMO 

všechny recenze uživatele

Keď sa divákovi zažiada robiť v živote tak zmysluplné veci, aby o ňom bol raz natočený dokument ako tento, znamená to, že ide o dokument výnimočný. Množstvo dych berúcich archívnych záberov, dramaturgia i monológy spytovaných zaliate úprimnou ľudskosťou. Obdiv a úctu k dokumentovanej osobnosti cítiť z každej minúty filmu. Asi najlepšia „barabášovka“. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Na spracovanie života takej osobnosti by to chcelo viac než len necelých 30 minút. Barabáš mal urobiť aspoň 2 hodinový dokument ako spomienku na tohto človeka a ak by televízie chceli niečo kratšie, tak to mohol zostrihať do kratších verzií a bolo by to všetko fajn, pretože kto by chcel vedieť viac, tak by si potom pozrel aj celú verziu. Toto je taký klasický spomienkový dokument s výpoveďami blízkych a nejakými fotkami a videami. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Myslím, že každý, komu něco hory a jejich zdolávání říká, má zájem o podobné snímky, přičemž nezáleží na jejich délce. Everest - Juzek Psotka nejvíce nadchne diváky se slabostí pro horolezectví či turistiku a pobyt v horách. Autentické záběry, výpovědi horolezců a také životní osud Jožo Psotky je velkým lákadlem. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Přiznejme si upřímně, o kolika z vás (nás) by se dal natočit takovýto nesmírně lidský dokument?! Tento snímek nemůže ponechat chladnýmy ani ty největší cyniky. Téměř se ani nechce věřit, že Jozef (Juzek) Psotka byl skutečným člověkem z masa a kostí a nikoliv postavou z pohádek či bájí. O tom, jakým člověkem doopravdy Juzek byl, dostatečně svědčí rozhovory s jeho kamarády a rodinou. Že to byl navíc výborný horolezec a parťák, na kterého se za každé situace dalo spolehnout, je už „pouze“ takovou třešínkou na dortu. Pokud bych hodnotil pouze osobu Jozefa Psotky, tasil bych hvězd 6. Pokud přihlédnu k samotnému dokumentu, zarazím se na silných 4*. ()

martin1012 

všechny recenze uživatele

Slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, oceněný mnoha cenami na prestižních festivalech, se v tomto dokumentu pouští do retrospektivního snímku, který má přiblížit život a skon jedné z největších horolezeckých legend bývalého Československa – Juzka Psotku. Barabášův horolezecký učitel ve filmu vystupuje prostřednictvím dobových záběrů a zejména vyprávění jeho blízkých kamarádů a příbuzných. Citlivě koncipované dílo, které vnitřně obohatí všechny milovníky horolezectví a horské historie. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (5)

  • Jozef Psotka bol učiteľom režiséra Pavla Barabáša na Vysokej škole technickej a taktiež aj vedúcim horolezeckého oddielu. (airman2655)
  • Jozef Psotka a Zoltán Demján boli druhou výpravou na svete, ktorá dosiahla Everest bez použitia kyslíka mimo klasickej cesty. (airman2655)
  • Zvláštní cena za historický dokument na 6. ročníku Mezinárodního festivalu outdoorových filmů 2008. (Taninaca)

Reklama

Reklama