Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po Viti Levu (S08E04)

(epizoda)
Česko, 2009, 26 min

Režie:

Robert Valica

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem do tichomořského ráje za krásou korálových útesů, na návštěvu tradičních obydlí bure, za příbory kanibalů a ochutnávkou peprného nápoje fidžijských šamanů

Viti Levu je největší ze 322 ostrovů tvořících Fidži. Jeho název také znamená Velké Fidži. Ještě v devatenáctém století se tu na obětním kameni u městečka Sigatoka porcovali nepřátelští bojovníci, což změnila až britská kolonizace a s ní spojené přijetí křesťanství domorodými obyvateli. S Brity přišli na ostrovy indičtí dělníci a také ragby, které je dnes suverénně největší vášní Fidžijců. Konkuruje mu snad jen popíjení lehce narkotického nápoje yaqona, který si dopřávají účastníci opulentních fidžijských svateb. Jednu takovou jsme navštívili ve městě Lautoka. V hornatém a zalesněném středu ostrova najdeme jednu z nejkrásnějších místních vesniček, kde prozíravý náčelník kdysi rozhodl, že všichni musí bydlet v tradičních obydlích zvaných bure. Sousedé se jim smáli a veseli stavěli z betonu a vlnitého plechu. Dnes jsou bure vyhledávaným cílem zahraničních návštěvníků a vesnice - na rozdíl od jiných - prosperuje. Většina turistů si však přijíždí užívat hlavně bílých pláží s kokosovými palmami a podmořských krás korálových útesů, tedy tradičních atributů tichomořského ráje. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 9/10 Děj 7/10 Hudba 6/10 Prostředí 6/10/// +podmořské záběry, zpracování třtiny, svatba, místní obyvatelstvo -méně výrazný hudební doprovod, málokdy se kamera stočila na přírodní scenérie/// Tentokrát jsem si z toho i něco odnesl (zapamatoval), což se pří krásných, ale nepodstatných záběrech mnohdy nedovím. V tomto případě se více pořad točil kolem místních obyvatel, dozvěděl jsem se něco o jejich minulosti a kultuře. Takže opět spokojenost./// Celkem 69%/// ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama