Reklama

Reklama

Alexandra je 23 letá studentka z Krska, malého městečka ve Slovinsku, která studuje angličtinu v Lublani, hlavním městě Slovinska. Zdá se, že víc než učení ji inspiruje jiný způsob, jak získat peníze na lepší bydlení. Nikdo totiž netuší, že Alexandra si zadala osobní inzerát pod přezdívkou "Slovinka", a že prostituce je jejím tajným zdrojem finančních příjmů. "Slovinka" se však brzy stane velmi slavnou, píše se o ní v bulvárních novinách, a pro Alexandru je čím dál tím těžší i nadále klamat své přátele a nejvíce svého srdečného a upřímného otce. Říci pravdu by totiž znamenalo přijít o všechno. Navíc náhodná smrt ji vrhá do konfrontace s novými pocity strachu, samoty, zmatku a zodpovědnosti. Film SLOVINKA měl světovou premiéru na Mezinárodním Filmovém Festivalu v Sarajevu roku 2009 a mezinárodní premiéru na MFF Toronto 2009. Kozoleho snímek byl od té doby uveden na více než 50 mezinárodních filmových festivalech a Nina Ivanišin - představitelka hlavní postavy získala tři hlavní ceny v kategorii Nejlepší herečka na Filmovém Festivalu Mostra de Valencia 2009, na Evropském Filmovém Festivalu Les Arcs 2009 a na Cinessonne Festivalu Evropského filmu 2010. (Film Europe)

(více)

Recenze (28)

ConanVJ 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příběh o slovinské dívce Alexandře z malého městečka žijící a studující ve velkém městě. Zde si chce žít lepší život než její otec, a koupí si byt na splátky a vydělává si na něj jako prostitutka pod přezdívkou Slovinka. Vše se jí daří, dokud se z jednoho klienta nevyklube pasák, který chce donutit Alexandru, aby pracovala pro něj a jeho kolegu. Nakonec se jí podaří uprchnout, ale tímto momentem se její dosavadní "poklidný" život zcela hroutí. Filmek se mi celkem líbil. Jen zde zas nechápu český překlad, který by podle mě měl být Slovinka a ne Slovenka. Za mě 55% :) ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tento týden ro už je třetí film ze školního prostředí, a nyní z toho nejvyššího. Asi je to inspirativní film, protože mě při něm napadl text písně (zpívá se na Mercedes Benz, který proslavila Jani s Joplin): "Božíčku kup mně Mecedese Benze / a taky pár euro, strč mi do kredence. / Dřela jsem se celej život, ale už se mi nechce. / Božíčku kup mi Mecedese Benze // Božíčku dopřej mi jeden den ve městě / a kup mi hezký prádlo, jako nevěstě. / Nekoukej na stovku, nekoukej na dvě stě. / Božíčku dopřej mi jeden den ve městě." A tak dál. A tak to tu máme. Hlavně je třeba cvičit výslovnost anglických samohlásek - není to sranda, i když ostatní taky nevypadá srandovně. Prostě "job" není "čáp" a "suck'n'fuck" "sarkofág". Ale tak jako tak, realizační tým (dporučuji převzít tento pojem ze sportu, jelikož je jedním z nejfrekventovanějších) odvedl profesionální práci (jedna z mnoha floskulí, které Vladimíru Justovi v jeho Slovníku unikly). Přestože ve filmu nikdo neodpočívá, je to film veskrze odpočinkový. Známe to i z jedné nejapné reklamy: "Byt, o to tu běží!" V samém závěru se opět vracíme do světa písní. Tentokrát je to Zappův "Bobby Brown" v podání pana otce, který z toho dělá opravdovský čoromoro. ()

Reklama

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vôbec som nečakal, že to bude až také dobré. Mám pocit, aj keď asi zveličujem, že tento film dokonale vystihuje slovanský naturel a je to akási jeho sebakritika. Hlavná hrdinka s permanentne zachmúrenou tvárou (ako väčšina Slovanov), zahĺbená do vlastných existenčných problémov, do ktorých sa vedome (hoci nie úplne dobrovoľne) stále viac zamotáva, v dôsledku neochoty priznať si pravdu a tobôž jej čeliť. To sme my - Slovania - pštrosie národy, ktoré útrpne dúfajú, že niekto odhrabe ten piesok, do ktorého sme od strachu strčili hlavy. ()

ecceHOMMO 

všechny recenze uživatele

Malo to všetko čo to malo mať, dokonca i zahrané to bolo presvedčivo....akurát, že som mal pocit, že film trvá raz toľko ako je skutočná stopáž (90 minút).....inými slovami: už som netrpezlivo vyčkával na záverečné titulky ( takže, niekde sa stala chyba). **/*** P.S.: Chybička sa vloudila aj do samotného prekladu názvu filmu: Slovenka???....no, no.....Slovinka ...yes, yes. Fatálna to chyba. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Obyčejná studentka z malého města, obyčejný rodiče - rozvedení, ale žádná dramata, obyčejní přátelé. Sem tam lež, zklamání. Všechno je podáno v takovém normálním, všedním úhlu pohledu. A to bylo to nejsilnější. Alexandra není žádná sexy dračice, ale obyčejná hezká holka, která si chce koupit byt. I konec filmu se nese v tomhle sympatickém realistickém duchu. Proč se ale v češtině jmenuje film Slovenka místo Slovinka vážně nechápu... ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama