Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Tomáše Zelenky (S05E07)

(epizoda)

Obsahy(1)

Tomáš Zelenka byl nadějným hokejistou. Obstál v české extralize, rok hrál v NHL a vrátil se domů. Měl krásnou mladou přítelkyni, byla to láska na první pohled. Nic neřešil, všechno se mu dařilo. Vše se změnilo v den, na který nikdy nezapomene.
Při zápase play-off v Jihlavě skončil po brutálním zákroku protihráče ochrnutý na polovinu těla na invalidním vozíku. Jeho přítelkyně Radka seděla v hledišti hokejové arény. Najednou se stalo něco, co nikdo neočekával. Faul soupeře zezadu. Tomáš se řítí hlavou na mantinel a padá k zemi. Převoz do nemocnice komplikuje počasí. Není možné, aby vzlétl vrtulník, a tak Tomáše vezou čtyři hodiny autem s poraněnou míchou. Hned první den mu lékař řekl, že s největší pravděpodobností zůstane ochrnutý. Nevěřil. Říkal si, že otok míchy ustoupí, on bude hodně cvičit, rehabilitovat a vrátí se co nejrychleji k hokeji. Jeho očekávání se ukázalo jako nereálné. Když si to uvědomil, pomýšlel na sebevraždu. Hokej byla jeho práce, životní styl, zábava. Radka se snažila. Byla s ním, jak jen to šlo a Tomáš se stal na ní závislý. Tahala ho do vany, myla ho, on byl nepříjemný, všechno bylo špatně. Radce bylo dvacet let a cítila se neobyčejně unavená. Nakonec se rozešli.
Rozchod Tomášovi paradoxně pomohl. Naučil se spoléhat sám na sebe, začal studovat vysokou školu, stal se trenérem reprezentace handicapovaných hokejistů, naučil se řídit auto s upraveným řízením. S Radkou se po třech letech dali zase dohromady. Oba svorně tvrdí, že odloučení jim prospělo. Každý z nich si uvědomil, co je v životě důležité a co od života chce. V roce 2007 byla svatba a dnes mají malou dceru. Tomáš Zelenka je dnes vyrovnaný člověk. Říká, že úraz a jeho následky byly jeho velkou životní zkouškou. Pochopil, že život není jenom hokej a holky. Dodává však, že cena, kterou za toto poznání zaplatil, byla hodně vysoká. Stále doufá, že díky rehabilitaci a lékařskému pokroku bude moci alespoň ovládat obě ruce.
Průvodkyní jeho 13. komnatou je moderátorka Šárka Kubelková. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pamatuju si den po té, kdy k té události došlo. Byla doba, kdy každý neměl internet a dva mobily. Na hokej jsem se chystal. Než mi spolužák řekl, co se stalo a že ať nikam nejezdím, že Třebíč neví, jestli přijede. Chápu, že zdraví je nejdůležitější, ale člověk musí v životě něco překousnout a zatnout zuby a říct si. Budeme hrát za něj. Tím, že složíme hlavy do polštáře a budeme litovat, ničemu nepomůžeme. Musíme bojovat. Tomáš se stal otcem a našel smysl života v trénování. Přejme mu spoustu energie do dalších let a prosím vás o jednu věc. Mariana už nechte na pokoji. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Mnohokrát médii propíraná story, přesto jeden z výrazně lepších a tematicky ucelenějších dílů nevyrovnaného cyklu 13. komnat!! Palec nahoru má ode mě zejména přítelkyně, dnes manželka Radka. ()

Reklama

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 8/10 Děj 10/10 Hudba 5/10 Téma 9/10/// +chytne a zasáhne diváka, dobře zvolené téma, silné emoce -chtělo to ještě víc hudebního pozadí/// Po dlouhé době můžu říct: "tohle byla možná nejlepší 13tá komanta" Když divák občas nějaký sport sleduje a znenadání uvidí nějaký tvrdý zákrok, který končí špatně, zas tak moc se ho to nedotkne a i kdyby, tak málo kdy zná následky a další osudy onoho sportovce. Tato 13tá komnata nám připomněla jednu tuto událost. Díky ní si člověk uvědomí (může uvědomit) co má a jak dobře na tom je. Alespoň tohle jsem si já z tohoto dílu odnesl, tedy včetně toho, že Tomáš Zelenka je Machr./// Celkem 85%/// ()

Smok 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po životnom výprasku treba vstať (obrazne) a ísť ďalej, to predsa všetci vieme. Každý z nás si to už určite skúsil aj na vlastnej koži. Takýchto dokumentov, alebo príspevkov v publicistických reláciách je naozaj viac ako dosť, čím samozrejme životný príbeh T. Zelenku nechcem bagatelizovať. ()

Galerie (9)

Reklama

Reklama