Reklama

Reklama

Na cestě - Série 8 (2009) (série)


Na cestě po jihu Černé Hory (S08E05)

(epizoda)
Česko, 2009, 26 min

Hrají:

Miroslav Donutil (vypravěč), Jiří Bartoška (vypravěč)

Obsahy(1)

S Jiřím Bartoškou a Miroslavem Donutilem na jezero s tisícovkami leknínů, do města koček a za větrem, který dává chuť nejslavnějšímu černohorskému pršutu

Procházku po jednom z nejmladších států začneme na středomořském pobřeží, kde se nachází přístavní město Kotor, perla jihoevropské architektury zapsaná na prestižním seznamu světového dědictví UNESCO. Město je tvořeno charakteristickou středověkou sítí úzkých uliček a nepravidelných náměstí s nádhernými kostely a paláci v románském, gotickém, renesančním i barokním slohu. Kotor je ovšem i místem se snad největším výskytem koček na metr čtvereční a také centrum nejpopulárnějšího černohorského sportu - vodního póla. Mnohem klidněji plyne život na březích Skadarského jezera, největší sladkovodní plochy na Balkáně. Hnízdy tu desítky druhů ptactva, včetně posledních pelikánů evropských. Přítoky lemují tisíce leknínů, na ostrovech se nachází staré kláštery i vězení. Na přírodu žehrají jen rybáři, úlovky prý nejsou žádná sláva. Mnohem lépe se daří pěstitelům vína a výrobcům nejlepší černohorské šunky. Výjimečnou chuť "pršutu" z vesničky Njeguši prý dodává vítr. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Deimos 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

TV/// Obsazení 6/10 Děj 6/10 Hudba 7/10 Prostředí 6/10/// +občas pěkné záběry, komentář průvodců -méně zajímavé, takové neucelené/// Zvláštní. Černá hora je určitě pěkná země a spousta informací je zajímavých, ale tentokrát mi jich v hlavě moc nezůstalo. Prostředí mě tolik neokouzlilo. Celé mi to přišlo takové obyčejné, normální, nic extra zajímavého. Ale možná jsem už tímhle pořadem moc rozmazlenej./// Celkem 62%/// ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Malý štátik si rozložili na dve časti a obe odflákli. Ako nejaký cestopis pred cestou tam to nemôže slúžiť. Juh je pekný je tam more, síce rozpredané bohatým cudzincom, čiže z krajiny len dočasný biznis, ale tento film za to nestál. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tuhle překrásnou zemi jsem projel od severu k jihu a nemůžu si ji vynachválit. Těším se na dnešní pokračování Na cestě po severu Černé Hory. Krásně si zavzpomínám.Už kvůli výbornému Njegušskému pršutu se tam musím vrátit. ()

Reklama

Reklama