Reklama

Reklama

Svazující slova

(festivalový název)
  • Francie L'Ordre des mots
všechny plakáty

Obsahy(1)

Transsexualita není psychická choroba. Muž a žena nejsou jediné platné genderové identity. Škatulky jsou teror. Protagonisté a protagonistky Svazujících slov jsou radikální trans a intersex aktivisti a aktivistky, kteří zpochybňují často „nezpochybnitelné“ společenské normy a analyzují původ útlaku a represe, kterým trans a intersex komunita stále čelí. Zneklidňující film, který zpochybňuje naše naučené vnímání genderu a sexuality. [Mezipatra 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Eodeon 

všechny recenze uživatele

snímek vypovídá jejich vlastními ústy o všech těch lidech, jejichž sexuální identita, respektive také orientace, se nevejde do ani jedné z obou společností daných skupin. hlavním tématem filmu jsou svazující slova v jeho názvu, diskurz, díky němuž jsme nebo nejsme schopni důkladné introspektivní cesty za poznáním vlastní genderové či sexuální rázovitosti. připadne mi, jako kdyby dokument počítal s nikdy nevyřčenou premisou, uvažovanou některými filosofy jazyka, podle níž jazyk determinuje lidské myšlení. samo téma z filmu ale zjevné na první pohled není a celý dokument působí jako jednostranný aktivistický apel, kterým je rovněž, ale mimoto je také inteligentním pátráním po danosti věcí a jejich příčinách. dozvídáme se jak o medicínském rozměru problému v současné Francii a jeho úskalích a dopadech, tak o tom marginalizovaném a zprofanovaném politicko-společenském. získáváme rozsáhlý prostor pro úvahy nad lepším, spravedlivějším nastavením, aniž by nám dokument diktoval své představy. rozhovory jsou totiž vedeny s nejpovolanějšími lidmi, kteří mluví bez jakýchkoliv zábran, nesmírně otevřeně. osvobozujícími slovy nového diskurzu jsou pak především: transgender, transsexualita, intersexualita, androgynie etc. ()

Mairiel 

všechny recenze uživatele

Opravdu dobrý dokument, nejen provokativním a zároveň osvětovým tématem, ale i stylovým zpracováním. Nechce se mi věřit, že v takové zemi jako je Francie může být existence intersexuála takové peklo, to ani nechci vědět jak to vypadá u nás... ()

Proserpina 

všechny recenze uživatele

Dokument na tému transrodovosti, ktorý konečne nezostáva len u "duší uväznených v cudzom tele", ale upozorňuje tiež na existenciu nebinárnych ľudí. Túto problematiku predstavuje nielen ako problém jednotlivcov, ale ako politický problém. ()

Reklama

Reklama