Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po mnohaleté absenci na filmové scéně se Reha Erdem a jeho první producent a obchodní partner (nyní již dlouholetý producent a výtvarník) Ömer Atay rozhodli investovat peníze vydělané na reklamách do dynamického filmu o muži, který si nedokáže poradit s obrovskou sumou peněz nalezenou v taxíku. Poctivý majitel obchodu a skromný otec rodiny se rozhodne jednat správně, ale na malý okamžik zaváhá. Tento moment „otřesu osobnosti“ mu v mysli bez přestání narůstá, až se pro něj Istanbul stane děsivým a bezútěšným bludištěm. Moře po celý film vypadá, jako by bylo velmi blízko i daleko zároveň… Jen a jen peníze je velmi jasný a myšlenkově zacílený film: téměř každá scéna se soustřeďuje na peníze. Navíc je to jediný snímek režisérovy filmografie, který má určitou narativní strukturu. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (7)

campix 

všechny recenze uživatele

[MFFKV - 2012] Na peníze narazíte v běžném životě úplně všude, na každém kroku a vždy jde jenom a jenom o ně. Jen a jen peníze byly v retrospektivní části filmového festivalu režiséra Reha Erdema a rozhodně nelituji jejich shlédnutí. Nabízí nám pohled na život spořádaného istambulského obchodníka, který nalezne tašku plnou dolarů a jeho život se radikálně změní. Několik momentů bylo opravdu velmi úsměvných ale zase na druhou stranu momenty kdy hlavní hrdina ubližuje zvířatům nejsou tak vtipné, jak asi autoři mysleli. Opravdu mě také pobavil nečekaný konec. Pro mě až nečekaně solidní turecký film. Ještě bych dodal, že mi hlavní herec místy připomínal Igora Chmelu. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Dosud "nejnormálnější" Erdemův film s klasicky koncipovaným, skoro až žánrovým vyprávěním. Ač některými recenzenty označován za thriller, je Kaç Para Kaç především satirickým pohledem na éru divokého kapitalismu, kterou v 80. letech v Turecku rozpoutaly reformy premiéra Turguta Özala. Film se vyznačuje tradičně výbornou kamerou Florenta Herryho a zvláště absurdním koncem. ()

Reklama

bassator 

všechny recenze uživatele

47th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2012 - TRIBUTE TO REHA ERDEM - Pocta Rehovi Erdemovi (Kaç Para Kaç / RUN FOR MONEY / Jen a jen peníze) - Kdysi jsem viděl na karlovarském festivalu film o obrovsky čestném člověku o Amalu Kuramovi, kterého mi hned od začátku začal v mnohém připomínal hlavní hrdina tohoto filmu. Čestný člověk kterého nedokáží peníze za žádnou cenu zkazit. Opak byl pravdou. Byl jsem překvapen z toho jak se zachoval a totálně šokován z toho jak skončil. Šokující i skvělý film!... - 7. 7. 2012 - kino Espace Dorleans - Karlovy Vary - 90% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Keby to (takto dobre, akurát po americku a v uliciach San Francisca) natočil Hitchcock, bola by z toho americká klasika. Keby to (takto dobre, akurát po európsky a v uliciach Paríža) natočil Polanski, bola by z toho európska klasika. Ale natočil to "nejaký Turek" v uliciach Istanbulu, a nikto o tom nevie. Psychologicky, v chovaní hlavnej postavy, dôkladne vystavané. Scéna na lodi nečakaná a fantasticky zostrihaná. Rovnako ako ešte menej očakávaný, náhly a perfektne vypointovaný záver. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama