Reklama

Reklama

Živí mrtví

(seriál)
  • USA The Walking Dead (více)
Trailer
USA, (2010–2022), 134 h 18 min (Minutáž: 40–67 min)

Tvůrci:

Frank Darabont

Režie:

Frank Darabont, Ernest R. Dickerson, Greg Nicotero, Michelle MacLaren (více)

Předloha:

Robert Kirkman (komiks), Tony Moore (komiks) (více)

Hrají:

Andrew Lincoln, Chandler Riggs, Norman Reedus, Melissa McBride, Lauren Cohan, Danai Gurira, Steven Yeun, Alanna Masterson, Sonequa Martin-Green (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(177)

Kdo je chodící smrt? Zombie, kam se podíváš, nebo hrstka vyčerpaných lidí v děsuplném prostředí? Zemi ovládly položivé zrůdy. Boj zbytků lidstva o přežití v postapokalyptickém světě může začít. Živí mrtví zachycují příběh skupinky lidí, kteří přežili virovou epidemii, jež změnila většinu lidstva v agresivní zombie. Pod vedením Ricka, který byl ve starém světě policistou, cestují americkou Georgií a snaží se najít nový bezpečný domov. Čím je situace zoufalejší, tím je jejich vůle přežít silnější. Jsou ochotni udělat téměř cokoli, aby zůstali naživu. Jak dlouho si udrží zbytky lidskosti? Zástupce šerifa Rick Grimes se probere z kómatu v opuštěné poničené nemocnici. Zjistí, že zatímco byl v bezvědomí, svět postihla epidemie viru, jenž své oběti nejen zabíjel, ale po smrti z nich udělal zombie, které teď požírají živé lidi. Jeho žena a syn nejsou k nalezení. Rick se od jiného přeživšího doslechne, že prý federální Centrum pro kontrolu nemocí v Atlantě v Georgii vymezilo bezpečnou zónu, kde by možná mohl rodinu najít. Ozbrojí se a vydá na dlouhou nebezpečnou cestu zničenou krajinou. Na kraji Atlanty se opravdu ukrývá jeho žena Lori se synem Carlem. Navíc je s nimi Rickův policejní parťák a nejlepší kamarád Shane, se kterým se však domnělá vdova Lori mezitím zapletla. Našli tu útočiště ve skupině dalších přeživších. Tvoří ji Dale, který vlastní obytný vůz, jenž se stal centrem komunity, sestry Andrea a Amy, Glenn, který dříve roznášel pizzu a teď ho často posílají na nebezpečné mise, a spousta dalších. S Rickem coby neformálním vůdcem se snaží za každou cenu zůstat naživu, i když je mrtví pronásledují na každém kroku. Dokážou si ale udržet při hledání kousku bezpečí a domova lidskost? Nebo se nakonec sami stanou chodícími stroji na přežití, živými mrtvými? (TV Prima)

(více)

Videa (82)

Trailer

Recenze (1 837)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

| Scenár: Frank Darabont | Hudba: Bear McCreary | Produkcia: Gale Anne Hurd, David Alpert, Robert Kirkman, Charles H. Eglee | Distribúcia: AMC, Fox International Channels | Štúdio: AMC Studios | 1. sezóna: Zo začiatku pomali sa rozbiehajúci, ničím výnimočný zombie počin, ktorý ale svojou Darabontovskou precíznosťou rastie kúsok po kúsku do nadpriemerných výšok. Výprava je úžasná a Atlanta je svojou prázdnosťou atmosferická ako New York v I, Legend. Detailné vykreslovanie postáv a ich vzťahov sa zúročuje postupne, a dodáva celku tu správnu mieru gradácie emočnej i akčnej stránky. Tematika a priestorové zasadenie poslednej epizódy je vynikajúce, avšak trochu oneskorené, možno si to žiadalo časový priestor dvoch epizód. Napäto čakám, čo prinesie 2. séria :) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nefunguje to na mě. Nefunguje to na mě ani za mák, stejně jako všechno, co vychází a napodobuje dílo George A. Romera a jeho legendární Úsvit mrtvých. Romero totiž svým ovečkám, pardon, zombíkům nadělil vlastnosti, které jim bohužel nedávají velkou naději na existenci v nepřátelském světě, kde by byli vystaveni konkurenčnímu tlaku. V přírodě totiž nevítězí ten vyšší, těžší nebo silnější, ale ten chytřejší. V reálném světě by nebozí zombie byli velice záhy brutálně zmasakrováni živými lidmi, kteří přes civilizační tlak posledních století v sobě stále uchovávají byť schovanou pudovou agresivitu, kterou si vybíjejí tu lovem, tu nejrůznějšími hrami, tu válečným tažením. Obrovské zbrojní arzenály armád, bezpečnostních složek, ale i nejrůznějších pošuků, co se připravují na soudný den, by jejich počet v krátké době zredukovaly směrem k nule. Pokud se zombie žánr nepojme jako parodie nebo zásadním způsobem nemodifikuje, tak se s ním prostě míjím. Mimochodem, je docela zajímavé, jak americký filmový průmysl miluje konce civilizace z důvody invaze zombies. Umím si představit desítky zcela reálných civilizačních kolapsů, které se nikdo nenamáhá převést na filmové plátno, a tyhle blbinky se chrlí jedna za druhou. A ještě jedno bych speciálně Darabontovi vytkl, i když jde spíš o práci scénáristy - Darabont pojal svůj příběh spíš jako líčení přežívání izolované komunity uprostřed nepřátelského světa. Kdyby k takovému kolapsu opravdu došlo, mám pocit, že bych měl úplně jiné starosti a používal úplně jiné výrazové prostředky a dělal úplně jiné věci než seriáloví hrdinové. Zkoukl jsem první tři díly a poté závěrečnou epizodu 2. série a s bolestí jsem konstatoval, že jsem jako ostatně často velmi dobře vystihl, kam se to bude celé vyvíjet včetně vývoje postav. Celkový dojem: 45 %. ()

Reklama

juta 

všechny recenze uživatele

Zprvu jsem nečekal, že by se zombíky šel udělat takovýto seriál. Ale když se chce, tak všechno jde. Je pravda, že každý díl je dost dlouhý, kde na jednu stranu se toho může stát hodně a nebo tam jsou scény, které se natahují. Průstřely mozků jsou zde velmi dobře zpracované a někteří zombieci vypadají fakt dobře. Nejvíc se mi asi líbila ta hned v prvním díle na trávníku jen s půlkou těla. Jinak herecké obsazení se mi zde líbí. Každý je jedinečný a tváře se snadno zapamatují. Příběh se mi líbí a druhá série mě přesvědčila o tom, že tohle je hodně kvalitní seriál. Třetí série naprostá bomba a neskutečné čekání na první díl sedmé série, který byl krutopřísný. Teď zase netrpělivě čekat rok na další sérii. :-( ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zhliadol som prvú sériu, ktorá obsahuje šesť dielov a som spokojný. Ale do ďalších sérii sa už púšťať asi nebudem, predsa len radšej zostanem u klasických celovečerných zombie filmov. V každom seriály vždy býva nejaká tá zbytočná vata, a bola aj vo "Walking Dead". Každopádne som však rád, že som si týmto titulom rozšíril obzory. Nepatrím medzi seriálových nadšencov, ale na seriál so zombie námetom som bol hodne zvedavý. Bolo to celkom fajn. **** ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

První tři série a půlku čtvrté je to většinou velmi dobré. Ze všech současných seriálů, s nimiž jsem měl tu čest, mi tento připadal nejlepší. Poté následují rozpačité dojmy z úpadku. Ty napravuje až Terminus, kterým se zabývá poslední díl čtvrté a první díl páté série. Po celý zbytek páté řady jde kvalita do kytek a první půlka šesté je místy až zoufalá (Alexandrie). Několik posledních epizod je však návratem starého dobrého Walking Dead a naděje na důstojné pokračování jsou opět vysoké. Sedmou sérií se bohužel Walking Dead dostává na dno. Z každé epizody je podstatných tak 10 - 20 minut, zbytek je obludně zbytečná vata. K tomu nelze nepřipočítat hrozné digitální efekty a přemnožení nezajímavých postav. V polovině osmé série se s tímhle seriálem definitivně loučím. ()

Galerie (7 090)

Zajímavosti (473)

Související novinky

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

Kevin Costner kraluje televizním ratingům

19.11.2022

Rod draka? Obi-Wan Kenobi? Nebo snad Pán prstenů? Kdepak. O největší americkou televizní premiéru letošního roku se nakonec postaral Kevin Costner a seriál Yellowstone scenáristy a showrunnera… (více)

Rick Grimes se vrací

Rick Grimes se vrací

23.07.2022

Stanice AMC oznámila nový spin-off svého zombie seriálu Živí mrtví, jenž se bude točit okolo bývalých protagonistů Ricka a Michonne. Šestidílná minisérie se tak zaměří na vztah a lásku obou postav,… (více)

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

Živí mrtví se dočkají dalšího spin-offu

08.03.2022

Stanice AMC oznámila další spin-off ze světa Živých mrtvých. Adaptace slavného komiksu o lidech, kteří přežili zombie apokalypsu, se pomalu ale jistě chýlí ke konci, stanice už má ale rozjetých hned… (více)

Dočkáme se Fortnite filmu?

Dočkáme se Fortnite filmu?

12.10.2021

Herní společnost Epic Games údajně zvažuje start své vlastní filmové a televizní divize. Podle informací serveru Eurogamer by se společnost měla začít v blízko době soustředit na zábavní průmysl, a… (více)

Reklama

Reklama