Reklama

Reklama

Černobylské srdce

Dokumentární / Krátkometrážní
USA, 2003, 39 min

Nejstrašnější jaderná havárie v historii lidstva se stala 26. dubna 1986. Toho dne explodovalo srdce elektrárny v Černobylu na Ukrajině - 190 tun vysoce radioaktivního uranu a grafitu uniklo do vzduchu... Reaktor hořel ještě deset dní poté. Vítr a déšť roznesl radioaktivní materiál do zbytku Ukrajiny, ale i do Ruska a Běloruska. O osmnáct let později stále můžeme pozorovat následky ozáření v podobě hojného výskytu rakoviny, vrozených vad a v neposlední řadě srdečních problémů. Tento dokument, který má na svém kontě Oscara, sleduje přetrvávající dopad nejhorší jaderné katastrofy v Černobylu na lidi, kteří žijí v této oblasti - a to včetně dětí, jejichž životy se změnily navždy ještě předtím, než vůbec přišly na svět. (HBO Europe)

(více)

Recenze (18)

Homerking 

všechny recenze uživatele

Před shlédnutím HBO série Chernobyl jsem použil Černobylské srdce jako předkrm abych se dokázal lépe vžít do následků této děsivé tragédie. Uvidíte zde ústavy kde žijí desítky těžce postížených dětí, jejichž matky byly během těhotenství vystaveny radiaci uniklé z Chernobylskéhoho reaktoru. Dokument až přehnaně útočí na city skrze nemocné děti, například když zdravotní sestra nešetrně zachází s těžce postíženým chlapcem, tyhle bolestivé záběry si mohli tvůrci klidně odpustit, mnohem radši bych uvítal více informací ohledně radiace a nemoci z ozáření ale nějakou informativní hodnotu dokument má takže určitě doporučuji. ()

Fowl 

všechny recenze uživatele

Černobyl byl tragédie a jeho následky jsou tu do dnes, ale tenhle dokument o tom nepojednává, je to přehled znetvořených dětí, kdy si angličanka nechala udělat trička Chernobyl Children´s project, dala jim dvě hračky a pár si jich pochovala a politovala, protože v Americe či Británii by dostali daleko lepší péči. Tady ale jde o stovky dětí, které nikoho nemají a zadarmo to nikdo neudělá a hlavně taky proto, ať už je to sebekrutější, že většina z nich má před sebou sotva pár let života. Nejvíc mě dostalo to dítě, které se narodilo s mozkem mimo hlavu, tam jde o čisté trápení a né výchovu. Takže celou dobu posloucháte jak by to mělo být lepší, ale ono to nebude. ()

Reklama

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Surové a emocionálne náročné, avšak som rada, že existujú dokumenty, ktoré nedbajú na útlocit spoločenského pokrytectva a ukážu hoci aj znetvorené deti. Bola som šokovaná, a keď mi v hlave bežali počty a čísla, výsledok bol veľmi smutný. Jedna vec mi však dokument výrazne kazila - vysvetlí mi niekto, prečo HBO rozmazalo všetky anglické titulky?!? V tých rozmazaných textoch boli občas preklady z ruštiny - OK, tie boli do češtiny predabované, nemusia tam byť - ale väčšinou tam boli informácie o miestach, kde sa kamera práve nachádza + štatistiky a podobne!!! Ktorý chuj to dal plošne vymazať? Aspoňže som si niekedy pauzla nahrávku a lúštila tie nápisy - napríklad že ide o ústav pre choromyseľných - a preto viem, že tam bola fúra podstatných informácií. FAIL. ()

Lvísrdce odpad!

všechny recenze uživatele

Emočně obrovsky silné. Ale není to dokument, je to agitka odpůrců jaderné energetiky. Použitá řada manipulativních technik mě zcela vzala důvěru v pravdivost a objektivitu dokumentu. Mám i silné pochybnosti o odborných znalostech autorů. Teze "Radioaktivita je vždy škodlivá" je samozřejmě pravdivá, ale to je kyslík taky. Radioaktivita je bohužel také přirozená, vyskytuje se v celém vesmíru zhruba od jeho stvoření a bude se vyskytovat až do jeho zániku. To zdá se autoři dokumentu netuší. Pokud dokumentnu nemůžu věřit, tak jediné odpovídající hodnocení je odpad!. ()

Lukoh 

všechny recenze uživatele

Tým Angličanov sa vydáva do detských nemocníc a domov, ktoré boli založené po udalostiach v Černobyle. Obrovské kvantum detí s rakovinou štítnej žľazy, či rôzne nádorové ochorenia sú dobre prezentované. Trošku mi vadilo príliš mamičkovské vystupovanie hlavnej reportérky, ale asi sa tomu neubránila pri tých znetvorených malých deťoch. Dokument stojí za vzhliadnute ako odstrašujúci príklad jadrových havárií. Odporúčam, ale len pre silnejšie povahy. ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama