Reklama

Reklama

Nejnebezpečnější bývá pravda. Kanadsko-německé drama z neklidného Balkánu... Prvotina kanadské režisérky ukrajinského původu Larysy Kondracké, nazvaná Informátorka (2010), vzbudila po svém uvedení značnou pozornost a mj. získala šest nominací na domácí výroční cenu Genie (nejlepší film, scénář, režie, hudba a ženské herecké výkony v hlavní a vedlejší roli – Rachel Weiszová a Roxana Conduracheová). Její kvality byly oceněny i na několika menších festivalech (Brusel, Palm Springs, Seattle). Tvůrkyně se inspirovala skutečným příběhem nebraské policistky Kathryn Bolkovacové, která se na začátku devadesátých let přihlásila do služby k mírovým sborům OSN na území poválečné Bosny. Tento krutý příběh tehdejší balkánské reality líčí utrpení několika, často nezletilých dívek, jež jsou prodávány do sexuálního otroctví. Kathryn začne rozplétat osud jedné z nich, což ji dovede až k organizátorům nelegálního obchodu. Když na situaci upozorní, dostává se do problémů. S výnosným byznysem totiž souvisí činnost dalších členů mírových sborů a zejména jejich zaměstnavatele, tajemné americké privátní bezpečnostní firmy, jež všechno kryje. Režisérka rozehrává působivou atmosféru všudypřítomného mužského šovinismu a skrytých hrozeb (Kathryn je i pro řadu svých kolegů pouhým sexuálním objektem). Přesvědčivost snímku ještě znásobují herecké výkony, zejména Angličanky Rachel Weiszové v hlavní roli a potom debutující rumunské herečky Roxany Conduracheové v úloze jedné z obětí. Vedlejší postavu jednoho z Kathryniných velitelů Nicka Kaufmana ztělesnil tehdy ještě nepříliš známý Benedict Cumberbatch. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (191)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Informátorka mohla dopadnout mnohem hůř. Happyend se přímo nabízel, kolik jen jsme už viděli příběhů, kdy za beznadějné situace zasáhne bojovník s neřádstvem a dokáže ostatní strhnout a se zlem zatočit. Tvůrci zůstali naštěstí nohama na zemi a vznikl sympatický televizní film, který pranýřuje obchod se ženami a korupci mezinárodních institucí. Že filmaři potřebovali nějakou mezinárodní hvězdu, aby k projektu přitáhla pozornost, je naprosto pochopitelné. Že volba padla na Rachel Weisz, je ale trochu nešťastné. Do role nekompromisní tvrdé policistky (takové ženské obdoby Serpica) se hodí dle mého stejně, jako Dáda Patrasová do role partyzánky. K tomu si přidejme poněkud lacinou úlitbu americkému publiku (ano, při několika ušlechtilých frázích na téma neúplatnosti amerického soudního systému a tamních úřadů mi zacukaly koutky úst) a vychází mi to na silné tři hvězdičky. Celkový dojem: 65 %. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Příběh inspirovaný skutečnou událostí, kterých jsou mraky a my se v tomhle případě dostáváme do Bosny, kam byla Kathryn vyslána na vyškolení dalších policistů, což nebyl zrovna jednoduchý úkol a navíc se tam setkává s něčím, co ji zřejmě ani ve snu nenapadlo a to je obchod s bílým masem. Je to smutné téma a o to víc, že je zatím nezastavitelné v té společnosti, která si tak ráda říká jak je pokroková. Pravý opak je pravdou. Dramatičnost a napětí se tomu nedá vytknout i když skutečnost, kterou si my nedokážeme ani představit, je zřejmě mnohem horší. A křehká Rachel Weisz byla ve své roli víc než výborná. ()

Reklama

BoXBe 

všechny recenze uživatele

Za prvé vidět. Za druhé přemýšlet o tom. Za třetí bavit se o tom. Za čtvrté doufat ve schopnost najít v sobě někdy i kdyby jen zlomek její odvahy. No a kdo už fakt neví co by, může řešit filmovou kvalitu. Je to sice to nejméně podstatné při takovém nelehkém tématu, ale zaplaťpánbůh, je to ok. Až moc. Ještě mám zaťaté pěsti a těžký žaludek a chuť mlátit palicí po hlavě. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

K čemu to opravdu je? "Všem" je už dávno jasné, že vše neprobíhá podle církevních pravidel a ctností a kromě vykulených očí a skvostném pohledu do blba, udělá/l někdo něco pro to, aby to tak nebylo?! Řeknu to nahlas... neudělal, nikdo nic! I nadále prodává Ivan tam někde v dáli nezletilé holky jako kus masa a nějaký bohapustý uchyl to koupí jak krávu na trhu. Je to hnus, hnus velebnosti a co s tím? Je to jen o nás, "o lidech", tyhle snímky mě opravdu dokážou dostat do varu. Normálně jen patřičná alergie na Rachel, která se může snažit, jak chce, no i já jsem jen člověk, ehm. 5/10 ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Snímok podľa skutočnosti o skutočnosti, ktorá je dokonalým obrazom spoločnosti, kde morálne zásady či empatiu v dobrom úmysle, nahrádza mamonárstvo jednotlivcov, ktorí sa nezastavia pred ničím, len aby dosiahli “vlastných cieľov”, pričom ľudská stránka nedostáva žiadny priestor. Dobrý film, fakt dobrý, až mi miestami ostalo úzko .. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (4)

  • Skutočná Kathryn Bolkovac, ktorá bola priamou účastníčkou udalostí zobrazených vo filme, predala práva k príbehu režisérke Laryse Kondracki za symbolických 100 amerických dolárov. (MikaelSVK)
  • Whistleblower je označenie pre človeka, ktorý vynesie na verejnosť alebo vnútorným orgánom nekalé alebo nelegálne aktivity a praktiky, ktoré sa dejú v danej firme alebo organizácii. Pojem pochádza z funkcie športového rozhodcu, ktorý odpískava faul alebo nedovolený zákrok. (muti)
  • Film byl natáčen převážně v Rumunsku, několik klíčových scén pak v Torontu. (Florentyna)

Reklama

Reklama