Reklama

Reklama

Trockij - vzestup a pád revolucionáře

  • Německo Trotzki – Aufstieg und Fall eines Revolutionärs (více)
Německo, 2007, 52 min

Režie:

Jürgen Ast

Obsahy(1)

Vůdce Říjnové revoluce a tvůrce Rudé armády neuspěl v souboji se Stalinem a zemřel v exilu rukou atentátníka.

V létě 1917 byl hlavní postavou v přípravě blížící se revoluce v Rusku Lev Trockij. Na rozdíl od stalinských překroucených dějin to byl on, kdo ve skutečnosti dobyl bolševikům moc. Vytvořil Rudou armádu a zvítězil v občanské válce. Strašidlo komunismu začalo obcházet svět. Trockij velice dbal na propagaci vlastní osoby, vždy měl kolem sebe kameramany - a proto se v archivech našlo množství filmových záběrů. Po Leninově smrti však začal vrcholit boj mezi Trockým a Stalinem, který skončil Trockého vyhnanstvím do exilu. Tam ho nakonec dostihl vrah, vyslaný Stalinem. Trockij se tak stal obětí mašinérie, kterou pomohl vybudovat. Jestliže ho vnímáme jako oběť, pak si tato oběť postavila vlastní gilotinu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

vox_populi 

všechny recenze uživatele

Leib Bronstein bol prefíkaný karierista, žid, ktorý zaviedol revolučný teror najhrubšieho zrna, bol fanatickým vyznávačom permanentnej revolúcie a nemilosrdne zlikvidoval okrem cára Mikuláša i príslušníkov vlastného etnika. David R. Francis, americký veľvyslanec v Rusku, varoval v januári 1918 v hlásení do Washingtonu: „Tunajší boľševickí vodcovia, väčšina z nich sú Židia a 90 percent z nich sú bývalí exulanti, sa v minimálnej miere zaujímajú o Rusko alebo o nejakú inú krajinu, ale sú to internacionalisti, ktorí sa snažia spustiť celosvetovú sociálnu revolúciu.“ Takže je jasné, kto boli, okrem Lenina, ideoví lídri VOSR a novovzniknutého ZSSR - predstavitelia židovského etnika Trockij, Zinoviev, Kamenev, Sverdlov, Kaganovič, Radek... - poväčšine to boli nemeckí agenti...To, že neskôr Stalin začal túto mocenskú elitu prenasledovať a ničiť je už iná kapitola...A Trockij dostal len to, čo si zaslúžil - sekeru do hlavy. Tento dokument má veľmi nízku výpovednú hodnotu, neodráža skutočnú realitu a má dosť blízko k odpadu ()

Darth Vader 

všechny recenze uživatele

Vždy když se dívám na podobné dokumenty, zaráží mě jedna věc. Komunismus a samotná ideologie není zakázaná, ale pokud se podíváme na protipól - fašismus... Proč? Trockij byl podle mého velmi chytrý člověk, který byl přesvědčen o svých schopnostech a stává se tak velmi nebezpečným a chladnokrevným propagátorem "své SPRÁVNÉ myšlenky"! Nevidíte jistou podobnost s J. Goebbelsem? Charismatický znalec "lidských duší" a manipulátor... a za rouškou člověk neznající hranic ukrutnosti. Jen Trockij měl proti sobě další šílenou osůbku (a nestáli po svém boku ruku v ruce).... Dokument se sice netočil kolem zbytečností přesto celkové vyobrazení LT mi přijde až moc kladné. Byl výjimečný před davem, ale takových tu bylo.... ()

Reklama

Wiikii 

všechny recenze uživatele

Podle mě povedený dokument o nejspíše největším revolucionáři s převysokými ambicemi, který si nechal říkat Lev Davidovič Trockij. Svým způsobem to byl vyjímečný člověk, tedy v tom že si dokázal jít za svým a většinu svých plánů měl velmi dobře promyšlených, bohužel dá se v jeho charakteru vidět Hitlerovský um řeči a Stalinská vražednost.. Pár věcí mě v tomto dokumentu chyběli, například to, že Trockij nakonec se pokoušel dostat se na trůn po Leninovi, ale Stalin dokázal ovlivnit zbylé politiky aby se obrátili právě proti Trockijmu tak se musel z ruské politiky stáhnout a přenechat místo Stalinovi... HODNOCENÍ: 80% (4*) ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Jak jsme se už mnohokrát z našich dějin mohli přesvědčit Revoluce skutečně požírá své děti v tomto případě to platí i Lva Davidoviče Trockého socialisty a intelektuála, druhého největšího může bolševického puče (Komunistickou propagandou označovaného jako VŘSR), vrchního velitele bolšanské armády, během ruské občanské války..Solidně natočený a zpracovaný dokument, mapující životní ale i profesní dráhu jednoho ruského bolšana (původem židovské národnosti), ve všeobecně známých ale i méně známých historických faktech a souvislostech ale i v názorových výpovědích od různých odborníků (historiků) a členů Trockého rodiny (zde např. jeho vnuk).. ()

Tominecek 

všechny recenze uživatele

Dokument na mě zapůsobil částečně nevyváženě, spoluvůdce ruské revoluce spíše glorifkoval. O rudém teroru, který Lenin s Trotkým rozpoutali, se sice zmiňuje, ale jen okrajově. V tomto směru mě zaujal např. český dokument “Tenkrát byl Bůh příliš vysoko... a neodpovídal“, který mimo jiné uvádí, že Lenin s Trotzkým vydali Rudé armádě příkaz na zadržení a okamžité popravení všech československých legionářů, kteří prý byli svého času jedinou silou, která mohla zastavit Rudou armádu. Občanské válce v Rusku padlo za oběť 9 miliónů lidí, takže Trockij (i Lenin) směle konkuruje svému nástupci Stalinovi, který měl na své vraždění mnohem více času a moci. ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama