Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

honajz 

všechny recenze uživatele

Příběh Ira Dannyho Greena z Clevelandu, který se stal odborovým předákem, vymahačem dluhů, a posléze nepříjemným místní mafii. Životní story tohoto muže je vyprávěna z pohledu jeho dětského kamaráda, nyní policajta (v podání Vala Kilmera). Sledujeme Dannyho zálibu ve čtení, vzestup na pozici odborového předáka, pletky s mafií, seznámení se s budoucí ženou, svatbu, děti, zatčení, vymáhání dluhů, pokusy o atentát na Dannyho, z nichž ze všech vyvázne, až po závěrečnou válku irských a italských gangů. Problém s filmem je, že nemá scénář. Vše je poskládané vedle sebe jako když se díváte na dokument o nějaké osobnosti - jenže Danny je obyčejný vzdělaný gangster s pořádnou ránou pěstí, ale žádná osobnost. A sledovat vedle sebe vršené obrazy tu z jednoho, tu z druhého prostředí, bez jakékoliv vnitřní dramatické linky, to je podobné, jako sledovat sestřih domácího videa o narození škvrněte, přes jeho lezení, první bobek, první krůčky až třeba po přijetí do školky. Svým způsobem je to jistě zajímavý sestřih, ale pro vás má nulovou vypovídací hodnotu, pokud nejste s dítětem nějak příbuzný. Tvůrci se pokusili dodat filmu alespoň obrazovou patinu 70. let, což se jim docela daří, jen někdy použité písničky zaznívají poněkud necitlivě vůči obrazu. Na jedno zhlédnutí pro milovníky mafiánských snímků asi tenhle titul ujde, ale celkově je to docela nuda. ()

Skrk odpad!

všechny recenze uživatele

Pokud mi bylo v nejbližší době něco velmi nesympatické, pak je to "Kill the Irishman". Film na tak pomalé tempo má neuvěřitelně rychlý spád, a tak se film stává pro introverta jako jsem já (který sice pomalým snímkům holduje, ovšem spád musí mít pomalý a dávající (s)mysl), noční můrou. V čele celého "děnní" je jakýsi nesympatický zrzek, na kterého už doufám v životě nikde nenarazím a akce, která je stejně žalostná, jako tento pokus o Scorseseho mafiánský styl (který ani vyjít nemohl, nýbrž je scénář průhledný a průměrný jako prase), který po chvíli ztrácí divákův zájem. Je to hnus velebnosti! ()

Reklama

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že i v dnešní době může vzniknout tak kvalitní gangsterský snímek, který by se v mých očích mohl rovnat i některým gangsterkám Martina Scorseseho. Komu by se nelíbil film, kde skoro furt něco (někdo) vybuchuje? Každopádně je to velmi pěkně obsazené a hlavní role Raye Stevensona byla moc dobrá (do téhle doby jsem ho neznal). Škoda jen těch místy odfláknutých efektů, o které tu naštěstí skoro vůbec nejde. Povedené krimi drama. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

V podstatě nemám žádné závažné výtky vůči tomuto mafiánskému počinu. Dobrý soundtrack, známé tváře, solidní scény a příběh podle skutečné události. Sejmout zabijáka mi ovšem nepřineslo žádný extra pocit napětí, emocí nebo soucitu s hlavními hrdiny, což u jiných snímků tohoto žánru třeba zažiji. Abych byl upřímný, tak Joe mi dvakrát sympatický nebyl a totéž platí o Dannym..Tak snad právě proto dávám 3*. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemná gangsterka, ve které pořád něco vybuchuje, někdo s někým válčí a která hlavně celou dobu výborně šlape. Atmosféra 60. a 70. let je výborná a Ray Stevenson dokazuje, že umí utáhnout bez problémů celej film. Jeho postava je sice většinu času až moc velká svině na to, aby si k němu člověk vybudoval nějaký vztah, ale i tak zde předvádí Stevenson výborný výkon. Stejně jako Hensleigh, u kterýho bych po Punisheru takovou poctivou gangsterskou jednohubku nečekal. Rozhodně palec nahoru. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočný podľa knihy Ricka Porrella "To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia". (Vrtto)
  • Val Kilmer sa pridal k produkcii po tom, čo odmietol možnosť uchádzať sa o post guvernéra v Novom Mexiku. (Vrtto)
  • Režisér snímky Jonathan Hensleigh a hlavný protagonista Ray Stevenson majú spoločnú jednu komiksovú postavu od vydavateľstva Marvel - zabijaka zločincov Punishera. Obaja totiž boli pri tom, keď sa dostával na filmové plátna. Avšak nebolo to pri spoločnom filme - Hensleigh režíroval snímku Kat (2004) a Stevenson si ho rovno zahral vo filme Punisher: The Warzone (2008). (toi-toi)

Reklama

Reklama