Reklama

Reklama

Clevelandská mafie se ho pokoušela poslat na věčnost pěstmi, kulkami i bombami. Svému osudu ale čelil s odhodláním keltského válečníka... V 70. letech zuřila v ulicích Clevelandu válka gangů. Jen během léta roku 1976 explodovalo více než třicet bomb přímo v centru města u Erijského jezera a Cleveland získal nelichotivou přezdívku „Bomb City“. Místní organizovaný zločin měla pod palcem italská mafie, která vedla zuřivou válku s irským gangsterem Dannym Greenem (1933–1977). Ten se stal ústřední postavou války podsvětí, která jednou pro vždy změnila organizovaný zločin ve Spojených státech amerických. Snímek Jak sejmout Irčana zachycuje Greenův vzestup z přístavního dělníka v jednoho z nejobávanějších gangsterů, jenž dokázal přežit několik pokusů o vraždu. To v něm utvrzovalo dojem, že je potomkem mytologických keltských bojovníků a sázel na pověstné irské štěstí. Svou kriminální kariéru začínal jako vymahač dluhů, ale rychle se dokázal stát velkým hráčem, jemuž šli usilovně po krku italští mafiáni i policejní detektiv Joe Manditski. Ten měl zároveň pro Greena určitou slabost, protože v prostředí clevelandského podsvětí představoval velmi rozporuplnou osobnost. V hlavní roli se představil severoirský herec Ray Stevenson, pro něhož se jednalo o jednu z prvních větších hereckých příležitostí. Ve vedlejších rolích se objevili slavní herci jako Chris Walken, Vincent D’Onofrio nebo Val Kilmer. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (327)

cheyene 

všechny recenze uživatele

V podstatě nemám žádné závažné výtky vůči tomuto mafiánskému počinu. Dobrý soundtrack, známé tváře, solidní scény a příběh podle skutečné události. Sejmout zabijáka mi ovšem nepřineslo žádný extra pocit napětí, emocí nebo soucitu s hlavními hrdiny, což u jiných snímků tohoto žánru třeba zažiji. Abych byl upřímný, tak Joe mi dvakrát sympatický nebyl a totéž platí o Dannym..Tak snad právě proto dávám 3*. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Docela průšvih, scénky jsou na sebe poskládány bez dostatečné motivační logiky, takže film nemá šanci diváka vtáhnout do děje. A přitom to mohla být příjemně nostalgická pocta mafiánskému žánru, k čemuž pomáhá obsazení známých tváří z legendárních gangsterských filmů (Scorsese) a seriálu (Sopránovi). Bohužel se to nestalo a snímek Sejmout zabijáka udělal mafiánskému žánru spíše medvědí službu. 40% ()

Reklama

agentmiky 

všechny recenze uživatele

Jonathan Hensleigh mě opět mile překvapil, po výborném Punisherovi jsem dostal atmosférickou lahůdku z mafiánského podsvětí. Natočit dobrý gangsterský film není jednoduché, chce to především osvědčená herecká jména a kvalitní scénář, aby výsledek stál za to. Tady se povedly obě zmíněné věci. Ray Stevenson je neskutečný sympaťák, věřte, že si jeho postavu irského mafiána oblíbíte (což je s podivem, když to vlastně není žádný hrdina), doopravdy úžasný výkon po všech stránkách. Že se celý film může opřít o reálnou věrohodnost je na místě, v té době bych v Clevelandu žít nechtěl, neboť bych určitě nasedl do špatného auta a to pak udělalo bum. Příběh je hlavním kladem filmu, nemá to sice nikterak úžasný spád, ale silných momentů zde najdete habaděj (závěrečná scéna doprovázená irskými tóny pomalu vehnala až slzu do očí, i když člověk ví, jakým zloduchem bezesporu Greene byl). Vedlejší role jsou přímo luxusně obsazené, ať už se jedná o Kilmera, který toho jako policista stejně moc nezmohl, po Walkena ztvárňujícího lichváře konče D'Onofriem. Triky popravdě moc neohromí, ty digitální výbuchy aut v některých chvílích drásaly mé oči, ale o to tady nejde. Za docela malý peníz skvělá zábava, u které by v případě rychlejšího odsýpání člověk uvažoval i o plném počtu. Takto dávám "jen" silné čtyři. Hodnocení: 82 % ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Paráda , gangsterka ako lusk. Nechýbajú tu výbuchy, streľba za bieleho dna, či človek, ktorého nejde zabiť a to tu snaha bola zo všetkých možných strán. Vynikajúco spracovaný príbeh, záživný i napätí. Len škoda, že príbeh bol zameraný hlavne na výbuchy a nie na strelné zbrane, práve v tom by to bolo osobnejšie a dosť často aj efektnejšie či psychologickejšie. Ale príbeh sa opiera o skutočnosť, tak je jasné, že sa film musel niečoho držať a tak tam veľa možností nemal. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Teď už konečně vím, že když Ir někoho vyzve k tanci, neznamená to, že si hodlá s dotyčným skočit paso doble s červenou růží v ústech, ale že je třeba nachystat si zubní kartu, neb se v ní budou dělat nějaké škrty.. Nenechte si českým distribučním názvem obrátit zavazadlo a vplujte spolu s neokoukaným R.Stevensonem do jedné oldschoolově se tvářící balady o hodném banditovi s krví keltských válečníků, co se propracoval na post šéfa odborů třemi fackami(!) a pro svou hrdost a čest, ač za hranou zákona, působí na okolí dojmem romantického hrdiny, s kterým se divák (s alespoň malou mírou sympatie pro zločince) může ztotožnit. Jenže věčně hladoví Makaróni se o svůj koláč dělit nechtějí, na usmiřující pizzu s čtyřlístky jetele sypanými parmazánem to taky nevypadá a tak sám Danny Greene ze všech nejlíp ví, že se ho pověstné irské štěstí nebude držet věčně. Obzvláště, když v clevelandském explozivním období nehodlá vyměnit auto za jízdu na bicyklu.. Vzhledem k silné druhé polovině se dá říct, že Hensleigh je malý Scorsese, ale opravdu maličký. Takový ze školky, co pohřbívá děti do pískoviště, protože mu dluží kuličky a berte to prosím jako pochvalu.. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočný podľa knihy Ricka Porrella "To Kill the Irishman: The War That Crippled the Mafia". (Vrtto)
  • Na začiatku, keď vchádza šéf odborov do kancelárie za sebou zavrie dvere, ktoré si je možné v nasledujúcich záberoch všimnúť otvorené a znova zatvorené. (Johnny.ARN)
  • Pre film bol dočasne znovuotvorený štadión Tiger Stadium po dobu približne jedného týždňa. Štadión bol pôvodne otvorený v roku 1912 a zatvorený o 87 rokov neskôr, keď Detroit Tigers začali hrať na novom štadióne. Tiger Stadium bol zbúraný po tom, čo bol film dokončený. (Vrtto)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno