Reklama

Reklama

Ztracené město faraona

(TV film)
  • Česko Faraonovo ztracené město (více)
všechny plakáty
Velká Británie, 2007, 48 min

Hrají:

Michael Praed (vypravěč)

Obsahy(1)

Mezi Káhirou a Luxorem se nachází Amarna, město, které postavil v letech 1379 – 1362 před naším letopočtem faraon Achnaton jako sídelní město své říše. Oženil se s krásnou Nefertiti, přesídlil tam s celým svým dvorem a přistoupil k velkým politickým a náboženským reformám. Během dvou desetiletí se ale Egypt dostal na pokraj kolapsu a město zmizelo z povrchu zemského. Prvním, kdo podal zprávu o existenci pozůstatků staroegyptského osídlení, byl na počátku 18. století jezuita a cestovatel Claude Sicard, v druhé polovině 19. století se pak začaly odkrývat pozůstatky města. Dnes jde o významné archeologické naleziště ve středním Egyptě, které podává důležitou zprávu o způsobu života starověké civilizace. Projděme jím v našem dokumentu! (Kino Svět)

(více)

Recenze (2)

subic 

všechny recenze uživatele

Dokument má už 10 let a dnes by byl určitě poznatkově a archeologicky košatější. Jak se zde uvádí, v Amarně se začalo kopat v roce 2005 a dokument je z roku 2007. Achnaton byl zřejmě postižen megalomanií a Amarna údajně měřila na délku až 10 km. Štěstí je, že zbytky města dočasně pohřbil písek a tak to zachoval. Moderní archeologické metody jako letecké snímkování pomohly získat celkový obraz o městě a ten je skutku zajímavý. Tak jsem rád, že se podnikají i záchranné práce, stavby se na místě aspoň částečně obnovují ze stejného materiálu nepálených cihel. 70% ()

Caesius S. 

všechny recenze uživatele

Nové poznatky o rebelském faraonu Achnatonovi a zejména o zaniklém hlavním městě Egyptské říše, které přesunul doprostřed pouště. ()

Reklama

Reklama