Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Říkali mu hezoun Harry Sweeney. Jako 52letý vietnamský veterán si stále udržoval svůj neotřelý drsný vzhled. Každý měl Harryho rád, elektrotechnika, který rád zpívá, ale z nějakého důvodu si nikdy nepřipustí nikoho blíže k tělu. Rozvedený již dlouhou dobu, mající syna, kterého vidí jen zřídka a ačkoliv je zaměstnán dlouhodobým flirtováním s číšnicí u oběda, stále to vypadá, že bude předurčen k tomu, zůstat nadále sám. Jednoho dne Harrymu zavolá jeho bývalý kamarád Tom Kelly, kterého neviděl 30 let. Na smrtelné posteli a vyděšený z odchodu do pekla, přesvědčí Kelly Herryho, aby dosáhl odpuštění od kamaráda, kterého před lety zradili, Davida Kagana. Zpočátku však Harry nechce nic mít s Kellym ani Davidem, ani s ostatními ze své temné minulosti. Ale pocit viny a vzpomínky Harryho nakonec sevřely, až nakonec se podvolil a jede na východní pobřeží zavolat svým starým kamarádům. Jakmile se ocitne tváří tvář třem věrným mužům zapleteným do dávného zločinu, všímá si, jak každý z nich nakládá se svým vlastním pocitem viny. Drsný Rheems se ukrývá za čestné morální pózování a ekonomický úspěch. Intelektuální Porter je odloučen od drsných následků jeho minulosti v armádě. Málomluvný Gephart se pro změnu obrátil k Bohu. Ačkoliv všichni zestárli, je nejasné, zda někdo z nich opravdu nalezne záchranu. Postupně se Harrymu vše otevírá, odhaluje dvě staré záhady. To, co se stalo před 30 lety. Konfrontace událostí vzdálené minulosti, konfrontace případu s Davidem. Vše má pro Harryho značný význam. Může začít žít nový život... (maxi6)

(více)

Recenze (15)

Dudek 

všechny recenze uživatele

V zásadě velmi jednoduchý film, ve kterém se prolínají dvě roviny vyprávění. První se soustředí na postavu Harryho, pátrajícího na popud jednoho z dávných přátel po vlastní minulosti. Druhá, retroaktivní, postupně rozvíjí zápletku, která je středobodem příběhu. Ta je sice vcelku banální, ale díky dobře zvolené dějové kostře dokáže její pomalé odkrývání udržet diváka neustále v pozoru. Handsome Harry je však zajímavý i po psychologické stránce. O postavách, které se ve snímku vyskytují, v podstatě nic nevíme. Známe jen událost z třicet let vzdálené minulosti a určitý výřez z jejich současných životů (většinou se nejedná o více než několik desítek minut). Na základě jejich vyprávění můžeme jistým způsobem rekonstruovat jakým způsobem byli oním incidentem ovlivněni, a na kolik se stal určujícím v jejich vývoji. Vzhledem k tomu, že toho více nevíme než víme, zůstává široký prostor pro diváckou představivost. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

9.4.2011 ~ Vzpomínky jsou svině a obzvláště ty, které byste chtěli z paměti vytěsnit. Ale to nejde, maximálně je zašoupnout někam, kde nebudou tak "na očích". Ale vsaďte se, že se vždycky najde někdo, kdo vám TO připomene. ~ Harry už je postarší pán a po rozvodu žije kdesi v malém městečku a opravuje auta a elektriku v domech. Odchází ale už do důchodu, ačkoliv neví, co s ním bude dělat. A touhle dobou mu zavolá jeden z hodně starých kamarádů z doby, kdy ještě sloužil u námořnictva. Ale není to nijak šťastné shledání. Kamarád od něj chce pomoct. Umírá a jediné, po čem touží, je odpuštění za skutek, který spolu tehdejší kamarádi provedli. Umírající se toho sice už nedočká, ale Harry vyráží za jednotlivými bývalými kamarády a snaží se zjistit pravdu, kdo za to tentokrát vlastně mohl. Odlišnost se tehdy, obzvlášť v armádě a po pár panácích, netolerovala a nikdo nestál o to, aby to někdo byť jen tušil. ~ Harry tak po třiceti letech potkává staré známé a zjišťuje, jak kdo žije, resp, trpí vlastním životem, a co si o oné noci pamatuje. Pamatují si to všichni, byť nikdo ne všechno, ale každého to nějak zasáhlo. A je otázka, jak přesně to i dnes zasáhne Harryho i tehdejší oběť. ~ Výborně zahrané, obsazené známými herci, s rozvíjejícím se příběhem s lehce kriminální zápletkou. Jen to není téma, které by zrovna 2x zasáhlo diváky a tak to také v podstatě nic nevydělalo. Nemluvě o tom, že se film pořádně nikde ani nijak zvlášť nepromítal, jen na území USA, protože jinam se tohle, vyjma warezu a torrentů, ani nedostalo. Což je škoda. Namísto toho se k nám dostávají mnohé nemalé pitomosti. ~ 3,5* ()

Reklama

markotter 

všechny recenze uživatele

Od tý doby, co frčí v USA harassment a feminismus, můžeme vidět pěkný nástup gay filmů. Tenhle byl docela komorní, takže by ani nevadilo, že se tam dva chlapi líbaj - když už, tak já preferuju ženy :-). Problém je, že mě by to nebavilo, ani kdyby tam účinkovaly místo chlapů opice - scénář ještě jakž takž (i když moc nevěřím tomu, že by se tohle všechno dělo až po 30ti letech, když s tím měl hrdina takovej problém), ale režie a nemastní herci to zazdili, takže jsem zíval skoro celou dobu. Prozíval jsem se až k závěrečné, nejlepší scéně celého filmu, ale na mě to bylo už moc pozdě. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Bohužel tvůrci tohoto filmu nevyužili dostatečně potenciál, který v příběhu jednoznačně byl. Mohlo to být velmi silné, strhující drama o vině a odpuštění s poměrně nečekaným rozuzlením na konci. Silných je však jen posledních několik minut. Ten zbytek je tak trochu nudný, zdlouhavý, bez náboje, šťávy, přestože to všechno v setkání se starými spolupachateli po 30 letech mohlo být. Po skončení filmu mě ale napadlo, že možná bych se na něj díval shovívavěji, když bych ho sledoval jako padesátník. Pak bych snad tu lenivost odpustil, možná by se mi zdála na místě. Proto váhám s hodnocením jen za ***. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

zatím hodnotím nejvyšší známkou, i když má své slabiny. Ale hlavní je, že příběh je vystaven dobře a skvěle ukazuje jak si dokáží lidé kazit život, když jsou zakomplexovaní. Proti přirozenosti prostě jít nejde. O provinění a odpuštění jde sice taky, ale podle mě to nebyl prioritní záměr. Prostě coming-outový film pro dospělé a vyspělé ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama