Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Věry Bílé (S05E09)

(epizoda)

Obsahy(1)

Fenomenální zpěvačka se po světovém úspěchu ocitla na mizině kvůli gamblerství. Za svou třináctou komnatu však považuje něco jiného. Věra Bílá je považovaná mezi hudebními odborníky a muzikanty za naši nejúspěšnější světovou zpěvačku. Zpívala na prestižních místech světa a procestovala se svou skupinou Kale koncertní sály a kluby celé Evropy i Severní Ameriky. Britské noviny o ní psaly jako o romské královně nebo Elle Fitzgerald romské hudby. Tato fenomenální zpěvačka se však po světovém úspěchu dostala shodou mnoha okolností jak do profesionálního, tak i existenčního propadu. Osudový rozchod s kapelou, se kterou před tím dobyla svět, ale hlavně závislost na hracích automatech, do nichž popadaly veškeré její honoráře, způsobily, že Věra Bílá je přes svou doslova světovou fenomenálnost, stále takřka na mizině.
Dnes žije ve svém rokycanském bytě nedaleko náměstí a před nedávnem jí dokonce hrozilo vězení, protože dlužila peníze za sociální pojištění. Byla totiž obviněna, že neoprávněně dostávala sociální dávky. Nakonec byla obžaloby zproštěna a po dlouhých průtazích konečně peníze zaplatila. V poslední době znovu koncertuje po celém světě, i když už ne tolik jako dříve. Stále se necítí být hvězdou. Jakoby si tuhle svou pozici a své charismatické nadání ani neuvědomovala. Sama zpěvačka nepovažuje za svou 13. komnatu závislost na hracích automatech. V jednu chvíli prozradí, že mnohem více než prohrané peníze ji celý život trápí to, že nemohla mít děti, což Romové, orientovaní na rodinný život, pociťují zvlášť bolestně. Věra Bílá je vděčna manželovi, s kterým žije čtyřicet let, že se s ní i přes tuto skutečnost nerozešel. Třináctou komnatou je i rozdílná romská mentalita, do které mohou diváci prostřednictvím příběhu nesmírně talentované zpěvačky, alespoň částečně nahlédnout. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (10)

fleker 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

automaty maj návratnost 75%, víš co to věrko znamená?, představ si, že je to taková bedýnka na peníze, taková kouzelná směnárna, která ti papírovou stokorunu rozmění na desetikorunu, pětikorunu a tři dvacky....chápu že vám to s číslama moc nejde, já sám sem se stal taky jednou svědkem jedné takové cigánské hádanky ve stylu "Mysli si číslo.." znáte to ne? mysli si číslo, vynásob dvěma, přičti osm atakdále....jeden cigánek to zkoušel na dalších cigáncích a vždycky to uhád....a ačkoli to byla vlastně jen trapná rovnice o jedné néznámé,,,menšina to pojmenovala "kouzlo" a náramně se u toho bavila.... vskutku invalidní plemeno...příště až budeš mit na skladě zas nakej ten milion, zkus rači ruletu, ta má 97,,,sice vo ně taky nakonec přídeš, ale vydržej ti dýl ()

heyda 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opravdu zajímavý díl 13. komnaty o neuvěřitelné Rómské zpěvačce, která dobyla celý svět. Bohužel jí dobyly hrací automaty. Ikdyž vlastně ani ne, však podívejte se sami. Jinak počínání Věry Bílé jen potvrzuje to, že když si cikán namastí někde kapsy (buď hudbou, prací nebo sociálními dávky), tak většina peněz končí právě v sázkových kancelářích nebo automatech. ()

Reklama

MJMilan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tolik zábavy jsem si zatím neužil v žádné jiné 13. komnatě. Buďme objektivní, Věra Bílá je tuctová cigánská zpěvačka, která měla to štěstí, že ji fenomenální Zuzana Navarová dostala na hudební výsluní. To že hraje automaty, že žije každý den tak, jako by byl její poslední ji rovněž nedělá ničím výjímečnou, ba naopak ... nemusí mít tmavší pleť, aby si ji každý zařadil ... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Prohrála jsem peníze v automatech. Ale byly to moje peníze. Dřela jsem se na ně. Tady stejně není kam jít!" shrnuje V. B. svou finanční situaci. Na to musím reagovat tím, že nemohu litovat někoho, jehož mozek zůstává permanentně v nečinnosti a ani příjemně rozjuchaná hudba tento dokument zachránit nemůže. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama