Reklama

Reklama

Tygr a mnich

  • Rakousko Der Tiger und der Mönch (více)

Obsahy(1)

V Tygřím klášteře si mohou turisté pohladit velké kočky při vskutku neobyčejné procházce. Umožňuje to nevídaná harmonie soužití mnišské budhistické komunity s ohroženými thajskými tygry.  Zveme vás na návštěvu kláštera, na němž je něco zvláštního. Domácími mazlíčky zdejších mnichů jsou totiž tygři. Klášterní budovy včetně chrámu byly postaveny v pralese a dnes tu žije víc tygrů než mnichů. Jde o legendární Tygří klášter v Thajsku, kde žijí ve vzájemném souladu mniši i kočkovité šelmy. Tento vpravdě magický svět najdeme v provincii Kančananburi na západě Thajska, pouhé dvě hodiny jízdy od hlučného a přelidněného Bangkoku. Doprovázet nás bude Pra Ačarn.
V roce 1976 mu lékař oznámil, že má leukémii a on se tehdy rozhodl, že se stane mnichem. Mnoho let strávil meditacemi v lesích a putoval od jednoho kláštera ke druhému. Během svého putování se setkal s celou řadou divokých zvířat a proto si s nimi teď tak dobře rozumí. Tygří klášter není žádný honosný komplex, nabízí především klid. Skromné příbytky mnichů jsou roztroušené v okolním lese. Je tu pouze jedna větší stavba a tou je chrám, představující srdce celého komplexu. Oficiální název kláštera je Vat Pa Luan-tabua Janasampano. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

agassi68 

všechny recenze uživatele

Tigre patria do divočiny. Bohužiaľ divočinu človek systematicky likviduje a tak tieto šelmy v Thajsku našli útočisko u mníchov. Toto zvláštne spojenectvo, kde tigre neublížia mierumilovným mníchom nastoľuje otázku ako je to možné? Myslím, že zvieratá vycítia správanie sa ľudí k nim. Svedčí o tom aj nezvyčajné spoločenstvo kopytníkov pravidelne sa schádzajúcich pri budhistickom chráme. Interesantné.. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Na snídani s tygry je třeba mít buddhisticky srovnanou mysl. Pěkné záběry na hravá, ale poněkud přerostlá koťata. ()

Reklama

Los 

všechny recenze uživatele

Určitě velmi zajímavý dokument o velmi neobvyklém místě...upřímně bych neměla odvahu ani na snídani s "koťátky" , ani na procházku s tygříkem a dokonce bych ani jako turista nedala hlavu tygrovi na břicho, aby mě někdo vyfotil. Ale obdivuji ty mnichy, kteří si s tygry tolik rozumí a hlavně jim poskytnou útočiště, kde je pytláci nechají v klidu žít (protože dle dokumentu mají zájem jenom o divoká zvířata). Také chápu, proč tygry předvádí turistům a proč o ně nepečují jen mniši, asi mají jiné věci na práci...a ono takových 16 (nepamatuji si přesný počet) tygříku něco sní a určitě by jim nestačila mniší vyžebraná rýže...a jak sám mnich říkal, chce, aby o tom místě vědělo co nejvíce lidí, aby tak mohl tygry chovat dále a pomoci jejich navrácení do přirozeného prostředí...A ještě jsou zde krásné záběry na tyto úžasné šelmy...8/10 ()

FrankieCZ 

všechny recenze uživatele

Mám kočky (i ty velké) moc rád a tak jsem se na film docela těšil. Provedení bylo standardní televizně-dokumentární, ale překvapilo mě, že se v propagačních tiskovinách hovoří o "legendárním" klášteře a ve filmu se říká, že první tygr přišel do kláštera v roce 2000. To mi zase tak moc legendární nepřipadne. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama