Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Veronika s Michalem jsou spolu pět let a jejich vztah dospěl na křižovatku. Ona touží ještě něco zažít, on se chce usadit. Odjedou proto spolu do Skandinávie a zažijí obyčejně neobyčejné dobrodružství, které dá jejich životům nečekanou reflexi. Drama z produkce HBO režíroval Jaroslav Fuit, v hlavních rolích Kristýna Fuitová-Nováková, Jakub Wagner a David Máj.

Pětiletý vztah staršího Michala a Veroniky dospěl na rozcestí. Zatímco on už v mysli plánuje děti a rodinu, ona cítí, že ještě nic nezažila a chce se bavit. Žijí vedle sebe aniž by spolu skutečně byli. Pod tlakem hádek a strachu z rozchodu vymyslí Michal pro Veroniku tajemnou dovolenou. Od začátku je ale všechno jinak, než si to pečlivý Michal připravil a Veronika dává najevo zklamání. Cesta po Skandinávii a situace, do kterých je staví, jim samým a jejich soužití nastavuje zrcadlo. Všechno se zdá být jen potvrzením toho, že by už spolu neměli být. Setkání se Šimonem, dobrodruhem a zlodějíčkem věčně na cestách, dá jejich životům i jejich vztahu nečekanou reflexi a posune je dál. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (88)

Matty 

všechny recenze uživatele

První český film produkovaný HBO nese jméno Dvojka a je o zašmodrchaných vztazích tří lidí. Oblíbená výchozí situace thrillerů „k mileneckému páru se vetře podivný cizinec“ byla tentokrát využita k psychologické hře, která své účastníky přiměje odhalit se až na dřeň. Nic není předem jisté a pro jednou mne u nějakého tuzemského filmu zajímalo, k čemu dojde v následujících minutách. Několik detailů zůstává nevyjasněných (párek zlodějíčků, proč zrovna Dánsko, proč badminton, když pořád fouká silný vítr), ale autenticita emocí, o něž běží prvořadě, tím nijak netrpí. Z herců pod kůži své postavy nejlépe proniknul David Máj, který dokázal najít správný poměr mezi nesnesitelností, tajemností a pohodářstvím. U Wagnera nesnesitelnost občas převládá a Nováková zase sem tam trošku přehrává. Třebaže mne oslovila a domnívám se, že jsem u ní prožíval zhruba to, co tvůrci zamýšleli, nejspíš bych dlouho zvažoval, jestli za zhlédnutí Dvojky v kině dát nějakých 150,-. Televizní obrazovka je pro ni ideální. S čím asi souvisí zvláštní pocit, že tvůrcem číslo jedna v tomto případě nebyl režisér z masa a kostí, nýbrž abstraktní HBO. 75% Zajímavý komentář: SeanLSD ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Jestli se má jednat o podrobný návod, jak bezpečně dojít do stavu Singl, tak potěš, jak brzy dopadne celá naše přenádherná civilizace. Veronika sehrála blbku jak bohužel některé holky fungují, když hledají prince na bílém koni, zodpovědnost jim nic neříká, slyší na jméno zábava a věrnost je jim cizím slovem. Chudák Michal jako typický hodný kluk, kterého holky opouštějí dopadl přesně podle šablony, protože s grázlem je všecko jen ne nuda. Takže nezbytný třetí do party floutek, co se fláká světem, nic neřeší, nic nehledá, jen si "užívá" života, byl vlastně už tak trochu zbytečným článkem k rozbití vztahu, jenž nikdy vztahem nebyl a ani jím být nechtěl. Ubohé, ale bohužel pravdivé. Otázka zní - Kdo za to může?! ()

Reklama

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Akce: Filmánie 2009. Místo: Slováč. Čas: 17:00. Původně byla v plánu Jimova coleda, ovšem 50,- Kč vějička nezabrala jen na mě a tak byla vyprodaná. A ted si to představte - stojíte ve frontě, za váma asi 50 lidí, před váma volná pokladna a několik vteřin na rozmyšlenou. Na 3 pekla jsem jít nechtěl a tak zrak padl na Dvojku ( sorry pánové :-)) Touto statí si tak trochu buduji omluvenku, proč jsem to vůbec shlédl. Je to totiž dost slabý, zvláště po "obsahové" stránce. Neokukané herecké tváře sice jsou určitým osvěžením, hudba se povedla a ani kamera nevadila. Dějovou plochost ale nezakryly ani tyto momenty. Jednoduše jsem byl po shlédnutí rád, že mě to přišlo jen na pade a to je myslim si dostatečně vystihující :-) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Vizuálně je to otřes, vždyť realistický look přece neznamená, že to musí vypadat jako amatérské domácí video. Ale to Fuit se Smutným asi neví nebo nechtějí vědět. Být za kamerou třeba Martin Štrba, hned je ten film o něco hodnotnější. Na druhou stranu je třeba pochválit zvuk, dialogům je velice dobře rozumět, což u českých filmů opravdu není samozřejmost. Docela zábavní jsou herci, za prvé proto, jaké hrají nesympatické idioty, za druhé proto, že jsou neokoukaní. Zejména David Máj je ve své roli hodně zábavný. Hodně podivný je ale výběr hudby, někdy tam docela sedí, ale když se zničeho nic objeví třeba Langerová nebo Vladimir 518, reakcí nemůže být nic jiného než pozdvižení divákova obočí. Půl hvězdy navíc dávám za vtipnou scénu ze závěru, kdy se Jakub Wagner ožere do němoty. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Poměrně povedený a příjemně nečekaný filmek, který netrpí neduhy, jež jsou vlastní velkému počtu českých "vztahových" filmů posledních x let. V odvážně dogmatickém stylu je zobrazen rozklad dlouholetého vztahu šetrného, nepříliš ohleduplného a vlastně úplně pitomého Michala a divoké Veroniky, která si chce ještě užít mládí... Katalyzátorem vzájemného odcizení se má stát setkání se Šimonem, k němuž dojde na nedobře zorganizovaném výletě do Švédska... Už od počátku mě iritovala postava Michala. Je bolestivý pohled na hlupáky, zvláště když se chovají tak pitomě, jak to předváděl právě Michal - a to nejen ve vztahu ke své přítelkyni, ale vůbec ve všem. To ale samozřejmě není vada filmu, snad jen jsou Michalovy negativní vlastnosti až přehnaně zdůrazňovány. Iritovala mě také postava Šimona, který si všecko dokázal zdůvodnit a ospravedlnit. Michal se choval jako pitomec, ale pitomost ještě není nemorální. To Šimon, chytrák s duší volnomyšlenkáře, se choval jako prachsprostý zloděj a ničema - zkrátka jako ryze nemorální člověk. Andělem není ani Veronika, která sice cítila trhliny ve vztahu, ale sama se místy chovala jako hloupá husa. V těchto hrubých rysech jsou představeny určité typy charakterů, které v českém filmu nebývají k vidění příliš často - alespoň ne v této uvěřitelné podobě (častěji to bývá ve formě parodie či karikatury). Příběh trojúhelníku hlavních postav je velmi slušně napsaný, nepostrádá dramatičnost ani návaznost na realitu. Celkové zpracování, styl kamery i výběr prostředí dodává filmu na síle a především autenticitě. Doporučuji :-) ()

Galerie (11)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení filmu probíhalo v Dánsku, konkrétně ve městech Kodaň a Odense. (SONY_)
  • Postava Maliny je skutečná. V reálu se ale daná osoba jmenuje Jahoda. (Devitka)
  • K natočení celého filmu bylo třeba 20 dní. (Devitka)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama