Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na Kavkazu zuří válka mezi Ruskem a Gruzií. Do této válečné oblasti přijíždí americký novinář a jeho kameraman, aby zdokumentovali situaci pro svoji televizi. K ruce mají místního člověka, který jim má dělat průvodce a tlumočníka. Když se všichni tři dostanou do křížové palby, přestane jim jít o reportáž a začnou bojovat o holé životy. (toy79)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

5 Days of War je film, kterej na první pohled moc nezaujme. Podle názvu jsem čekal obyčejný válečný biják a dostal jsem úplně něco jiného. Dostal jsem inteligentně a hlavně hodně syrově pojatý pohled na moderní válku - tentokrát na konflikt mezi Gruzií a Ruskem. Dostala mě jak bravůrní technická stránka filmu - kamera, efekty, prostředí -, výborně obsazení herci, složení především z neznámých tváří a tak film působil hodně věrohodně, dalo by se říct až dokumentárně. Musím frknout 5*, protože jsem po celou dobu skoro nedýchal a pokud by byla možnost, určitě bych na to šel do kina! A palec hore musím dát i za hudbu, která byla krásná. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Pro mě dost velký překvápko.Přistupoval sem k tomu s velkou nedůvěrou,ale docela se to Rennymu povedlo.Neni to ani dokumentárně zmršený,jako Bigelowic Smrt čeká všude,což bylo dvě hodiny Televizních novin,ani nějaká nonstop válka,ve který nebejvá místo pro děj.Tohle mělo zápletku,bylo to i zručně natočený.A obličej hlavní hrdinky budu mít hezkou chvíli před sebou,hezká kůstka.Spokojenost,jen doufám ,že teď přijde ze strany Harlina zase nějaká akce.60%. ()

Reklama

slovan1 

všechny recenze uživatele

Povedené brzké zfilmování Gruzinského konfliktu. Od začátku to má grády. Trochu podobné s filmem Za nepřatelskou linii. Herecky mě překvapil Rupert Friend, který byl šíleně přirozený a roli celkově dobře zahrál. Efektně povedené, misty až autentický nasnímané záběry, které mě potěšily. Válečné zločiny v kontrastu s nádhernou krajinou. Nadprůměrné válečné drama. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Renny Harlin má svá nejlepší léta za sebou už od dob "Útoku z hlubin" a většina jeho novodobých snímků se pohybují mezi průměrem a podprůměrem. Renny býval dobrý řemeslník ale poslední dobou se mu do rukou dostávali scénáře, který měl rychle odkládat než neúspěšně realizovat. Tento režisér čistokrevných akčňáků, kde se nikdy nehrálo na realitu ale na mrtvoly a výbuchy se zcela neočekávaně vydává do vod žánru "autenticky vypadajících válečných filmů" a marně se snaží ukázat, že umí. Renny si s filmem vůbec nevěděl rady a marně se snažil v nerealisticky působících akčních scénách, zachytit reálně vypadající osudy obyčejných lidí. Celý film působí jako nepovedená variace na Edwarda Zwicka, kde se hodně a často střílí, ještě více to bouchá a snaží se to tvářit hodně reálně a naléhavě. Vše tak vypadá jako kombinace "Delta Force" a "Shindlerova seznamu", což nemůže fungovat nikdy. Renny vždycky uměl akci a i zde se mu musí nechat, že za málo peněz vytvořil hodně výbuchů ale k čemu to je, když nepůsobí ani reálně ani efektivně a mezi nimi je nudná a trapná vata, kterou ještě znásobují mizerní herci. Možná to mohlo být Rennyho vzkříšení ale od teď mu věřím ještě méně než kdy předtím. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Harlin konečne natočil po pár rokoch film, ktorého scenár nie je deravý ako rešeto, ale na druhej strane určite nie je z tých, ktoré dostanú oscarové nominácie. Takáto vážna téma nie je Harlinovou doménou, no popasoval sa s ňou celkom slušne, čomu dopomohli naozaj slušné herecké výkony. Dej začína uprostred veľmi komplikovaného konfliktu, no tvorcovia jednoducho nedokázali uchopiť látku so všetkými jej nástrahami. Určite by sa im podarilo vykresliť situáciu viac hodnoverne, ak by skúsili s týmto scenárom vykresliť situáciu viac minimalisticky. Takto je to len silný konkurent v lepšom priemere. 70%. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (5)

  • Ve skutečnosti Osetie byla vždy sporné území a mnozí Gruzíni ho považovali za své vlastní, protože to tak bylo dříve, a ikdyž se Osetie oddělila, Gruzíni stejně věřili verzi, že je k tomu nabádalo Rusko. Jedním z lidí, kteří tuto tezi přijali, byl i prezident Saakašvilli, který už nejedenkrát vyhrožoval i Rusku i Osetii, že uskuteční výpad. Nikdy však výhružky nesplnil, a proto ho moc lidí nebralo vážně. Ovšem po vzájemné dohodě ze strany Kremlu i ze strany Osetie byly na území vyslány ruské jednotky, které měly stejnou funkci, jako americké základny v Iráku, a to odstranit stupňující se napětí. Ovšem Saakašvilli se jen lehce nevzdal, počkal na výhodný moment a zaútočil. V době expanze, kdy ruské jednotky sídlily v Osetii, by byl odpor ruských jednotek ze strany Evropy a Ameriky považován za akt útoku, tudíž by bylo obviněno Rusko. Prvním a posledním místem boje byla vesnice Cchinval, kde sídlilo nemalá ruská jednotka. V případě jejího zničení by to znamenalo prakticky maximální krach ruské obrany, což se také stalo. Ruský odpor byl okamžitě potlačen a Kreml byl postaven před nelehké rozhodnutí. Pokud Rusové nezasáhnou, budou obviněni z toho, že jen tak přihlíželi bombardování Osetie ze strany Gruzínů. Kdyby ale zasáhli, byli by považováni za provokatéry. Zajímavé je také to, že Cchinval se nachází v dostatečné dáli od základny, která se tak jen jmenuje. Nejdříve dopadla stovka raket "Grad" na vesnici a pak byl uskutečněn i útok na základnu. První raketa dopadla na domov důchodců. Po 5 dnech byla Gruzinská armáda potlačena. Filmové zpracování příběhu je tak od reality značně vzdáleno. (vimanzen)
  • Film se neshoduje ani s verzí od Kremlu, ani od Osetie a ani od Gruzie. (vimanzen)
  • Andy Garcia bol do úlohy gruzínskeho prezidenta Michaila Sakašviliho obsadený z dvoch dôvodov: medzi oboma pánmi je istá podoba a Garcia je zároveň Sakašviliho najobľúbenejší hollywoodsky herec. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama