Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Bouře, Shakespearova hra převedená do moderní filmové verze, v níž Prospero, v originále muž, zde žena, vládnoucí živlům a původně i vládnoucí italskému Milánu, byla svržena z trůnu a se svojí tříletou dcerkou byla vyslána v bárce na moře zemřít nebo se už aspoň nikdy nevrátit. Prospero se ale usadila na dalekém, takřka pustém ostrově, kde si podmanila svým uměním a knihami duchy a netvory, kteří jí slouží.
Po dvanácti letech života a výchovy dcerky na ostrově přichází čas na zúčtování s těmi, kteří ji svoji lačností po moci a zradami zasáhli do života - s neapolským králem a jeho synem, královým bratrem, rádcem a v neposlední řadě samotným Prospeřiným bratrem. Ti všichni se právě plaví nedaleko ostrova, když je zastihne mocná bouře. (MartinezZ)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (39)

mcb 

všechny recenze uživatele

Ouch, tak tohle nevyšlo. Postavy pobíhají bez ladu a skladu po ostrově a pronášejí z kontextu vytržené repliky z knihy? Nemám nic proti Taymorové, její filmy většinou kolísaly vypravěčsky, ale zato dokázaly okouzlit nádherným vizuálem a perfektní hudbou (zde spíše narážím na Across the Universe). Zfilmovaná "Bouře" ale nemá žádný řád, selhává jako film, tak jako "surreálný experiment", laciný audiovizuál je zde jakoby navíc. Rád bych věděl, zda by mi někdo, kdo nečetl knihu, vůbec řekl, o čem to bylo. Přesný případ vznešeného rádobyuměleckého filmu, který je uvozen jen tím, že postavy mluví ve verších. Ani beztak neví o čem a divil bych se, kdyby to věděla i sama režisérka, která napsala scénář. The Tempest je přesně ten případ adaptace, při které se hodí napsat klišé "Shakespeare se obrací v hrobě". ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Napodruhé se Taymor se Shakespearem fatálně minula...Vedle nezapomenutelného Tita působí Bouře jako chudý příbuzný odehraný ochotníky na tripu v předvečer Woodstocku...Nepomáhají ani její herečtí oblíbenci či nové oskarové posily...Až na několik výjimek chybí opojné a dráždivé obrazy, kterými nás režisérka okouzlovala v předchozích filmech...Vyprávění roztříštěné a bez síly... ()

Reklama

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Julie Taymor se vrací tam, kde mě naprosto rozsekala geniálním Titem. Nevychází jí to tak dobře. Ovšem rozhodně nejde o takovou hrůzu, jak bych podle přijetí čekal. Když člověk pochopí její stylizaci - tedy plně zachovaná divadelnost, kdy je vlastně filmovými prostředky sehrána divadelní inscenace, tak ten kýč, přehrávání a nesourodost začnou dávat smysl. Skutečně nejde o takový nářez jako u Tita a hlavně CGI zážitek skutečně kazí, jinak jde ale o jedinečný film. Už jen kvůli skvělé Helen Mirren. A stěžovat si na děj? Na kritiku Shakespeara si fakt netroufám. 3 a 1/2 hvězdy. Dolů to táhne právě onen počítačový kýč. ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Fascinující mnohotematický Shakespeare, který naplňuje svůj titul a je vizuální bouři. Připouštím, že triky v některých chvílích ztrácí balanc a z příjemné nadsázky se mění v pouze špatné CGI, stejně tak lze naříkat nad komediální rovinou či nešťastným obsazením role "Romea", ale Helen Mirren, Ben Whishaw i Julie Taymor nás svým mišmašem drtí mocně. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Bouře je jeden z nejhezčích a mých nejoblíbenějších Shakespearů, který v této hře uspořádal vskutku mimořádně fantastické divadlo. Právě Bouře si určitě adaptaci v podobném stylu, jako je tenhle film, určitě zaslouží. Tenhle film mě vizuálně absolutně dostal, efekty jsou naprosto luxusní, po téhle stránce je to fakt totální žranice, neměl jsem s tím sebemenší problém a absolutně mě to nadchlo. Po herecké stránce je taky vše v pořádku (kraluje zejména Helen Mirren, v tomto zpracování je Prospero žena). Režie taky výborná. Pravdou ale je, že ten film je opravdu těžko stravitelný a já ho lehce nadhodnocuji právě tím, jak úžasně ve výsledku vypadá. Místy se to dost vleče, ale ta celková vizuální podoba a herci všechno plně vynahrazují. Fantasy, která zaujme, ale je to možná spíš pro zkušenější a lehce náročnější diváky, u téhle Bouře si totiž asi moc nezarelaxujete. 75%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (5)

  • Pro Alfreda Molinu je to druhý snímek vycházející z díla Williama Shakespeara. Tím prvním byl As You Like It. (Taninaca)
  • Pro Alana Cumminga je to už druhá spolupráce s Julií Taymor, prvně se setkali při natáčení snímku Titus. (Taninaca)
  • The Tempest je adaptací zřejmě vůbec poslední hry Williama Shakespeara, kterou napsal zcela sám v letech 1610 až 1611. [Zdroj: Filmserver.cz] (zdeny99)

Související novinky

Oscar 2011 - výsledky

Oscar 2011 - výsledky

28.02.2011

Stejně jako každý rok, i letos nám akademici připravili nějaké to překvapení. Letos je ve znamení obrovského neúspěchu Opravdové kuráže, která neproměnila ani jednu z deseti nominací a podobně… (více)

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

Nominacím na Oscary vládne koktavý král

26.01.2011

83. udělování Cen Americké filmové akademie proběhne v neděli 27. února. Do té doby můžete tipovat, kdo bude vítězem. A nebude to lehké, letos se v pomyslném pelotonu setkali velmi silní běžci.… (více)

Reklama

Reklama