Reklama

Reklama

Dou Niu

Čína, 2009, 93 min (Special Edition: 105 min)

Obsahy(1)

Snímek odehrávající se za druhé světové války vypráví o prosťáčkovi, který zjišťuje, že celá jeho vesnice byla vyvražděna japonskými vojáky. Mimo hrdiny je jediným přeživším tvorem v troskách vesnice výstavní kráva, kterou čínské armádě věnovali holandští spojenci. Hrdina je odhodlán se tohoto dědictví mrtvých vesničanů nevzdat. Film přináší variaci na motiv války a prosťáčka, jež se vyhýbá jak tragickému patosu, tak zlehčujícímu humoru. Ukazuje válku jako zkušenost tak absurdní, že může být předána jen pohledem blázna. Nízkorozpočtový snímek se stal domácím komerčním hitem i festivalovou senzací. Diváky dokáže strhnout nejen napínavými situacemi, ale také hyperrealistickým stylem převzatým od výpravných asijských spektáklů. (Febiofest)

(více)

Recenze (4)

Adrian 

všechny recenze uživatele

Absurdný a zároveň aj mrazivý pohľad na dopad sino-japonskej vojny na obyvateľov jednej malej dedinky očami kravy a jej pána. Hoc na konci už tradične nesmie chýbať morálne poučenie o "dobrote" čínskej armády, film je hlavne výpoveďou o ľudskej povahe. Kamera kombinujúca malebné zábery na krajinu z drsnými vojenskými výjavmi v utlmených farbách je pre činské filmy posledného obdobia typicky "živá" (napr. užitie známeho snímania SnorriCam). V hlavnej úlohe nová hviezda čínskeho filmu a miláčik publika - Huang Bo s tvárou, ktorú spoľahlivo v mase Číňanov rozozná aj divák ázijskému filmu neholdujúci. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Absurdné, cynické so šibnutými situáciami (aké sa vo vojne asi aj môžu diať) a s poučením, že ľudová armáda neoberá ľudí. Film v zásade stojí na krave a momentálne veľkom konkurentovi Jakcieho Chana, čo do diváckej obľuby (aj keď, v tomto smere je Jackie dosť za vodou), Huang Boovi. A chlapík je vskutku dobrý. ()

PetrC. 

všechny recenze uživatele

Bůh chrání děti, blázny a opilce. Zajímavý pohled na protijaponskou válku z pohledu osudu horské vísky, která byla zcela vyvražděna Japonci, a především z pohledu neuvěřitelných příhod negramotného a slabomyslného Niou Era a jemu svěřené holandské krávy. Film symbolizuje především houževnatost, štěstí a vlastnost takových lidí upnout se k jediném cíli v takovýchto apokalyptických situacích. Z filmu je dobře cítit i klasická "čínská duše," povaha Číňanů jako takových. 63 % ()

Reklama

Reklama