Reklama

Reklama

Mai tian

Obsahy(1)

Historické akční drama o ženách, které byly zanechány doma, když jejich muži odešli do války. Musí se tak postarat o sebe sami. Žijí na hradě, kam jednou zavítají dva vojáci vracející se z boje, ženy netuší, že jim celou dobu říkají lži, aby se nedozvěděly strašlivou pravdu. (Vavča)

Recenze (12)

JFL 

všechny recenze uživatele

Pšenice do výpravných eposů, jež tradičně obývají éterické postavy zastávající vznešené ideály, vnáší přízemnost těla, kterou ovšem nepojímá karnevalově, nýbrž intimně. Postavy jsou profilované skrze své tužby, z nichž se skládá obraz života, jenž je přetnut válkou. Vyprávění balancuje mezi úsměvně rozšafnou satirou a vypjatě tragickým dramatem prosyceným smrtí a zkázou, které se do světa postav vkrádají s tím, jak se začíná bortit vysněná idyla. V tomto ohledu se Pšenice liší nejen od povrchních výpravných spektáklů jako "Krvavé pobřeží", které přinášejí adoraci idealizované války, ale také od tragických eposů typu "Kletby zlatého květu". Díky fyzickému stylu totiž nenabízí metaforické drama nadreálných figur, které zastupují obecné lidské ctnosti a nešvary, ale naopak navzdory principielně povrchnímu historickému rámci předkládá drásavě blízký obraz životů zmařených válkou. ___ Více v recenzi na Rejže.cz. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrá historická dráma. Má vydarený príbeh o dvojici vojakov, ktorí už majú dosť neustálych bojov a tak dezertujú, aby sa mohli vrátiť domov. Lenže na úteku sú zranení a preberú sa až v dedine patriacej ku im nepriateľom, v ktorej zostali žiť len ženy na čele s manželkou generála, pretože všetci muži odišli do vojny a ich mylne považujú za svojich. A tak musia klamať, aby si zachránili životy, ale postupne sa im tam začne páčiť, lenže ich čaká aj mnoho problémov. Spracovanie je celkom slušné, ale dalo sa z toho získať aj viac. Táto zápletka už na prvý pohľad pôsobí veľmi dobrým dojmom, navyše nepôsobí ani moc ohrane, prakticky si na podobný typ ani nespomínam, čo sa v tomto žánri cení, ale jej potenciál sa stále dal využiť aj lepšie. Už od začiatku ma to začalo dosť baviť, celá časť s dezertovaním až po príchod do dediny je úplne ideálna, ale následne som pocítil skôr sklamanie, za čo paradoxne môže práve dvojica vojakov. Až teraz začnú dostávať ten skutočný priestor a nanešťastie ma moc nebavili, ešte príslušník elitnej jednotky sa dal aspoň zniesť, ale ten druhý už vôbec, aj tá ich snaha o neprezradenie mi moc nesadla, hlavne kvôli tomu neustálemu opíjaniu, kedy hovorili pravdu, aby sa to následne snažili pozmeniť, čo sa opakovalo až moc často. Ale v druhej polovici sa to zase začne vylepšovať, vojaci pomaly prestanú byť tak nezaujímaví, k čomu napomáha hlavne to, že pribudne niekoľko výborných prvkov a scén, ktoré na seba strhnú pozornosť, obzvlášť príchod vojakov, perfektná je aj samotná dramatická vložka o skutočnom výsledku vojny, čo tomu pridá ten správny náboj a už ma to zase bavilo, aj keď stále bolo cítiť, že to mohlo byť aj lepšie. O akciu v tomto prípade moc nejde, je to v prvom rade dráma v historickom prostredí, takže je tu len pár krátkych sekvencií, ktoré sú plnohodnotnou súčasťou deja, takže nič výnimočné, ale aj tak sú všetky dobre zvládnuté, obzvlášť akcia v dedine. Herecké obsadenie je skôr sklamaním, perfektná Bingbing Fan v úlohe vedúcej dediny, k tomu zaujímavá postava epizódneho záporáka a to je vlastne všetko, vojaci a aj zvyšné ženy v dedine mi prišli takí nezaujímaví, nikto z nich už nemal na to, aby bol schopný utiahnuť aj tie menej zaujímavé sekvencie, čo je škoda. Réžia a technická stránka sú výborné, tu zase môžem len chváliť, či už vydarená vizuálna stránka, alebo funkčné dramatické scény, tu nemám žiadny problém. Wheat je zaujímavý historický film, ktorý sa určite oplatí pozrieť, výborná zápletka, skvelá Bingbing Fan a bezchybná réžia a vizuál, ale chcelo by to čiastočne upraviť scenár a vymeniť viaceré postavy, potom by to už bolo úplne ideálne. 73% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

He Ping tímto filmem dokázal, že patří mezi absolutní špičku a já marně přemýšlím, který čínský film za rok 2009 by byl lepší, než tento. Dva dezertéři z armády Qin se dostanou do hradu království Zhao, který stojí na kopci u řeky. Aby si zachovali život, tvrdí, že jsou z armády Zhao. Režisér je fascinován obilím, a krajinou okolo hradu vůbec, která mi silně připomíná kraj Boskovické brázdy, kde to náhodou dobře znám:) Úžasně malebná krajinka, lány zlatého obilí, mírně zvlněnými nízkými kopci, lesy všude v okolí a na obzoru. Aby to nevypadalo, že jsem byl pouze fascinován vizuální stránkou musím objasnit blíže, co se mi tak líbilo. Doba tří království nebyla žádná idylka a válkou trpěly hodně i ženy, které zůstaly několik let doma, aby se o vše postaraly. Realismus je tu někdy syrový, ale nikdy samoúčelný, navíc, zde dochází k řadě humorných situací, zejména , když oba vojáci líčí své příhody. Válka tu není oslavována, nebo heroizována i vojáci vítězné armády toho mají plné zuby. Dvojka hlavních hrdinů má značně rozdílné charaktery, přesto se v rozhodující chvíli rozhodnou udělat správnou věc. Závěr je emočně velmi vypjatý a vůbec celý snímek se dokáže s lehkostí pohybovat v chmurné, melancholické i veselé rovině, aniž by to ztrácelo na reálnosti. Málem bych zapomněl, hlavním tahákem z obsazení je Fan Bingbing. Předvádí zde, že má potenciál na hlavní role, určitě bude patřit k herecké špičce. Má velké charisma, se svojí visáží a hlavně obličejem s velkýma očima (nemluvě o výšce 168cm) určitě nezapadne. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Febiofest 2010. Něco mezi minimalistickým sociálně-lidovým dramatem o sklizni a válečným historickým filmem o putování dezertérů. Povedený snímek. 80% ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus až príliš komedionálne ladené. Takmer bez akčných súbojov, keď odmyslíme samozrejme tie vymyslené, čo je na Hongkong netypické. Pekná hl. hrdinka nedokáže zaplniť prázdnotu príbehu a nezaujímavosť ostatných dvoch hl. hrdinov, čo má za následok rozvláčny dej bez nejakej výraznejšej vzpruhy. A ja že v Číne existovala predtým iba ryža. Ak ale niekto nemá väčšie nároky na historickú drámu, je to v podstate príjemný film na odreagovanie. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Film o městě v závětří velké války. Nádherné záběry přírody, klasické snímání dobových interiérů, standardní hra s barvami (všechny ženy v bílém, zlatavé obilí apod.). Zajímavý příběh (ale už jsme ho viděli), dobrá akce (ale je jí zaoufale málo), pomalé vyprávěcí tempo (ale bez atmosféry), rozumná stopáž (která se ale i tak zdá delší) a dosti nepochopitelný patos v závěru. Film působí jako strašně vzdálený, nevím zda jde o divadelní adaptaci, ale měl jsem ten pocit. Jenže mi to přišlo jako přefouklé převedení na plátno, ze kterého se zcela vytratila dramatičnost. Navíc film je primárně určen pro domácí (čínské:-) publikum, takže se nevyhnem některým stereotypům (komický blbec, veselá vdova, opilecké scénky atd.). Není to žádné utrpení, občas to zaujme, občas okouzlí, ale tahle destinace nabízí mnohe lepší snímky ze stejného žánru. Město je prosté mužů, protože jsou ve válce, najednou se tam zjeví dva vojáci - z jaké válčící strany jsou? dá se jim věřit? a jak to vlastně vypadá na bitevním poli?... 50% PS: Febiofest 2010 ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Když jsou muži ve válce, tak v Americe hrají ženy baseball s Madonnou a pracují v továrnách...V Číně se pokoušejí sklízet obilí...Poetická kamera...Klasy nasnímané tak, že by si je s něhou pohladil i Gladiátor...Pohádkově vlídná a opuštěná vládkyně, která je formálním středobodem krásných záběrů ...Jinak ale převažuje asijská komičnost koncentrovaná v několika postavách , rozvláčnost a bezmála patetický kýč...Samotný příběh nezajímavý...Také nečekejte žádnou velkou epičnost nebo bitevní vřavu... ()

Reklama

Reklama