Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Novinářka Sarah Cainová se po smrti sestry stane poručnicí jejích pěti dětí. Rodina však žila v jedné z amišských komunit vyznávajících způsob života z konce 19. století. Jak si s tím Sarah poradí?  Sarah Cainová pracuje jako sloupkařka portlandských novin a v poslední době se jí přiliš nedaří. Šéf Bill Alexander jí pohrozí, že ji přeřadí k řadovým zprávařkám. Sarah je právě na schůzce s přítelem Bryanem Fordem, když ji zavolá její neteř Lydie, že matka zemřela. Sarah odjíždí na pohřeb své sestry Ivy, se kterou nebyla celá léta ve styku, do amišské komunity v Pensylvánii. Uvítá ji šestnáctiletá Lydie se svými mladšími sourozenci – Calebem, Annou Mae, Josiahem a Hannah. Sarah chce tentýž den odjet, ale děti ji přemluví, aby zůstala přes noc u nich. Ivy nezanechala žádnou poslední vůli. Sarah sepíše sloupek o pohřbu své sestry a pošle ho do novin.
Do komunity přijíždí Charles Eberley ze sociální péče o dítě. Překvapené Sarah sdělí, že je jedinou žijící příbuznou a podle zákona je jejich poručníkem do doby, kdy bude Lydii osmnáct let. Pokud Sarah poručnictví nepřijme, děti skončí v dětských domovech. Lydie chce zachovat rodinu pohromadě. Sarah se ozve Alexander s tím, že článek je velmi dobrý, aby napsala pokračování. Sarah se chopí příležitosti a rozhodne se děti odvézt k sobě do městského bytu. Děti, které byly vychovávány v prostotě amišské komunity, se střetávají s moderním světem, kterému nerozumí a který je zraňuje. Sarah je zapíše do školy a nikomu se nezmíní, do jaké. Alexander jí v redakci navrhne, aby o jejich amišském životě psala sloupek každý den. Sarah nakonec souhlasí, ale činí tak tajně.
Její sokyně v redakci, Madison Millerová prozradí televizi, kam chodí děti do školy. Oznámí Sarah, že televize jela natáčet Caleba. Sarah se do školy rozjede. Caleb se brání kameramanovi, protože podle amišů je fotografování hřích. Uvědomí si však, že Sarah je tajila, i když jim tvrdila opak. Televizní reportér Calebovi prozradí, že Sarah o nich píše do novin. Lydie jí vyčte, že to nedělá pro ně, ale hlavně pro sebe. Zlobí se na ni, protože nevidí, že její sourozenci museli změnit způsob života a jsou nešťastné. Bryan Sarah zdůrazní, že děti ji milují, ale ona to nevidí. Ráno ji Lydie vzbudí s tím, že malý Josiah zmizel i s kufrem. Všichni ho s pomocí policie hledají a nakonec najdou. Chtěl odjet do Pensylvánie. Vyděšená Sarah se dětem omluví, za to, že je odvedla z jejich bezpečného domova, a odveze je zpátky.
Miriam Eshové z amišské komunity řekne, že se vzdala poručnického práva v její prospěch. Děti odejdou za svými povinnostmi a Sarah bez rozloučení odjíždí. Když to děti zjistí, Lydie a Caleb se za ní vydají v bryčce. Podaří se jim ji dohonit. Lydie předá Sarah dopis od matky, který ze strachu schovávala. Ivy v něm píše, že se Sarah omlouvá, že ji opustila a následovala milovaného muže do komunity. Chce, aby děti po její smrti vyrůstaly u ní. Sarah zůstává v amišské komunitě, a začíná psát knihu o svém příběhu. (TV Prima)

(více)

Recenze (19)

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Filmů, kde se osiřelých dětí ujme proti své vůli nezkušená příbuzná je celá řada, potud nic originálního. Zajímavá je reakce amišů na dnešní přetechnizovaný svět. Film toho ze života této náboženské komunity příliš neukazuje a když, tak v tom nejlepším světle. Zvolili si asketický způsob života z vlastní vůle a určitě není tak ideální, jak byl ve filmu vykreslen. Z druhé strany je to malé společenství, které pracuje, neparazituje na sociálních výhodách a nechová se vůči okolí agresivně, jen si žije po svém. Herecké výkony jsou nepřesvědčivé, kromě těch dětských. Sám příběh je emotivní a pohodový, ale jeví se mi málo věrohodný. Soudím, že takové děti by se ve škole staly terčem šikany a posměchu ostatních a těžko by si hledaly přátele a místo v kolektivu. Musím ale přiznat, že se na to příjemně kouká, protože to není příběh o tom jak to je, ale jak by to mělo být. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Tak ... s tímhle snímkem mám větší než jen malý problém. Zpracování je na můj vkus až moc idylické (včetně vztahu hlavní hrdinky a jejího přítele) - ale to je jen drobná a víceméně kosmetická vada na kráse. Hlavní zádrhel spočívá v tom, že jsem krajně nedůvěřivá a podezíravá ve vztahu k uzavřeným náboženským komunitám. Mám takovou (možná úchylnou) představu, že jsou svázané až zbytečně přísnými a svým způsobem nesmyslnými pravidly, která sice zaručují přežití tradic, ale podstatně omezují svobodu jednotlivce. Na druhou stranu nikomu nemůžu a ani nechci upírat právo žít podle své víry - a uznávám, že prostý a poklidný život v duchu určitého jednotného řádu může být ve skutečnosti daleko bohatší a spokojenější nežli náš každodenní shon a honba za hmotnými a pokud možno ještě hmotnějšími statky. Jenomže děti si narozdíl od dospělých tuhle variantu nevybraly a nemají žádné srovnání s životním stylem svých vrstevníků, kteří žijí mimo jejich společenství. Dočetla jsem se, že u amišů mohou mladí od šestnácti let podle tradice rumspringa "ochutnat svět" majoritní společnosti a sami si zvolit svou další cestu - ale pokud neznáte nic jiného než nějakou striktně uzavřenou komunitu, kde máte všechny své známé a přátele a rodinu, která do vás vkládá nějaké naděje a něco od vás očekává, NEMŮŽE to být svobodné rozhodnutí ... protože každý z nás se bojí osamělosti. ----- !!! MOŽNÝ SPOILER !!! ----- Tak si myslím, že osiřelí sourozenci měli dostat ŠANCI poznat lesk i bídu našeho způsobu života ... alespoň na omezenou dobu dvou let - nedokážu zkrátka úplně akceptovat celkové vyznění snímku. P.S.: Narozdíl od Sarah Cainové nejspíš nebudu spasena, ale co na tom - v nebi by mi za chvíli ze všech místních svatých naskákala kopřivka ... kromě toho je tam zaručeně trvalý průvan - a v pekle se alespoň ohřeju ... 3,5* ()

Reklama

Hedka 

všechny recenze uživatele

Môj dnešný druhý film, po ktorom som siahla, a s prekvapením som zistila, že je to znovu Landonov (!?) Zvláštna zhoda okolností... Poznám jeho filozofiu i viaceré filmy.... Z umeleckého hľadiska to nie sú žiadne špičkové diela, ale ide o uhol pohľadu - kto a čo vo filmoch hľadá. Ja určite krásu (nielen vizuálnu, ale tiež duchovnú), dobro, pravdu, poučenie, povzbudenie, nádej, potešenie.....U Landonových filmov je istá jednoduchosť ospravedlniteľná, pretože on svedčí o tradičných hodnotách, o Bohu, o dobre, pravde a kráse najjednoduchšie a isto najlepšie ako vie. Vyznievajú občas naivne a niekedy sú zbytočne vyhrotené emóciami, ale s nálepkou "rodinné filmy" je to prijateľné. ()

KrestanFilms 

všechny recenze uživatele

Snímek o věřící rodince, ale o víru tam přesto jaxi nešlo. Ale vlastně nešlo, nebo šlo...? Nicméně zajímavý příběh, něco na styl krokodýla Dundeyho... A přinutil mě vyhledat si na Wikipedii kdo to vlastně ti amišové jsou. TIPseznam dalších křesťanských filmů. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Mizerná pamět na jména dala tomuto předvídatelnému, sladkobolnému, citově vyděračskému filmu další rozměr, čímž byl film povýšen na jednorozměrný. Novinářka s lehce přichcíplou kariérou po sestře podědila pět amišských sirot. Drahá zesnulá tím chtěla sestru přivést zpět k Bohu. Hrála na jistotu. Pět dětí? Modlil by se každý. Děti se s prostředím velkoměsta vyrovnávají každé po svém. Tedy, divák to musí předpokládat, protože scenárista nějak dvě z dětí vytěsnil, proč do filmu rval víc postav, než kolik měl nápadů, je záhada. Dost často si z jmen či příjmení pamatuji jen první písmeno. Sarah Cain nebo Sarah Connor... Terminátor se neobjevil. ()

Galerie (10)

Reklama

Reklama