Reklama

Reklama

Přežít Everest: 50 let v horách

(TV film)
  • USA Surviving Everest: 50 years on the mountain
USA, 2003, 95 min

Režie:

Liesl Clark

Obsahy(1)

Je to už půl století od doby, kdy Edmund Hillary a Tenzing Norgay stanuli jako první lidé na vrcholu nejvyšší hory světa. A právě teď, jejich synové a Brent Bishop, syn prvního Američana pokořivšího vrchol Everestu, podnikají expedici, při které budou čelit nemilosrdným výšinám Everestu. Zažijte s nimi nervy drásající, hluboce osobní výpravu s cílem pokořit tuto úžasnou horu – a objevte dramatickou minulost Everestu, od tragédie a vítězství ke skromnosti pozoruhodných Šerpů. Strhující, na místě pořízené záběry a doposud nezveřejněný archivní materiál, to je vzrušující příběh Everestu, jak vám jej může nabídnout pouze National Geographic! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Pokud se chcete dozvědět více o historii dobývání Everestu, jednoznačně doporučuji tento dokument. Ostatně National Geographic byl vždy zárukou vysoké kvality. 50let po dobytí „střechy světa“ sirem Edmundem Hillarym se šerpou Tenzingem Norgayem se vydávají jejich synové (společně s Brentem Bishopem) v jejich stopách, s cílem stanout na nejvyšším vrcholu světa. Tento dokument je skutečnou poctou všem horolezcům, samotnému Everestu a především potom šerpům, bez kterých by to jednoduše nešlo. Horolezectví totiž není individuální záležitost, přestože tam nahoře to musí každý člověk odmakat sám za sebe. Je to především team work. Člověk až při těchto záběrech, kdy s notnou dávkou nadsázky lze prohlásit, že vás jsou šerpové (za určitý obnos) schopni „vynést v zubech“ až na samotný vrchol, skutečně docení, co se před těmi 50-ti (resp. 59-ti) lety oběma dobrodruhům (bez nijakého jištění a s mnohem primitivnější výbavou), povedlo dokázat. Tady není co řešit. Bez jakéhokoliv delšího přemýšlení „ srdcem pálím vostrejma“ a vychází mi z toho 5* palba. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Se zkušeností již několika dokumentů o Everestu musím ocenit především poslední minuty filmu, které dokumentují samotný výstup od Hillaryho výšvihu až na samotný vrchol. To mi šla husí kůže po těle. ()

Reklama

VerenaLord 

všechny recenze uživatele

Další velice povedený dokument pod taktovkou National Geographic. Zajímavě pojaté, kdy synové dvou prvolezců na Everest jej chtějí pokořit společně na počest svou otců bez ohledu na to, který z těch dvou opravdu stanul první na vrcholu. Do jejich odhodlání je citlivě vpraveno i vyprávění o místních Šerpech, bez kterých by vrcholu málokdo dosáhl. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Tohle umím ocenit. Sám totiž hory nesnáším, zimu nemám rád a tak u televize celkem snadno sleduji sny a cíle horolezců a jejich snahy o dobívání největších vrcholů naší planety. Velmi povedený dokument. ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama