Reklama

Reklama

Tucker & Dale vs. Zlo

  • Česko Tucker a Dale vs. Zlo (více)
Trailer

Parta mladistvých intelektuálů podniká cestu z města. Příslib bezelstné zábavy v lůně neposkvrněné horské přírody ale nebude mít dlouhého trvání. Na samotě u lesa studentská kvítka narazí na individua podezřelého vzezření, kterým sláma čouhá nejen z bot. Žoviální burani Tucker a Dale si přitom též chtějí pouze užít volný čas: dát do kupy starou chatu, postavit kadibudku, ulovit pár ryb, a naopak vypít větší než menší množství piv. Bude však stačit jediné nedorozumění a požár bude na střeše, nejedna končetina se uřeže, drtička na dřevo vytryskne v krvavé sprše a konec bude jedné mládeže… Přímočará, ale zábavná parodie, získala mezinárodní renomé na řadě festivalů (SXSW, Fantasia, Sundance), českému publiku byla představena při příležitosti 45. ročníku MFF Karlovy Vary (2010). Kanadsko-americký snímek udělá radost především znalcům žánrové kinematografie. Tucker & Dale vs. Zlo se nápaditě strefuje do spousty hororových klišé z oblasti slasheru („vyvražďovaček“) a hixploitation (či hick flicks – filmy o křupanech). Na jednu stranu film přehnaně zvýrazňuje ustálené motivy (mj. hrozivé „Jiné“ v podobě zanedbaných vidláků), na stranu druhou komediální horor výsměšně napodobuje scény z ikonických děl (namátkou: Sežráni zaživa, Texaský masakr motorovou pilou, Predátor, Smrtelné zlo, Pátek třináctého, Fargo či Záhada Blair Witch), aby posléze vše obrátil na ruby a nastavil zrcadlo nám samým, když vyprávění šibalsky podřízne větev pod stereotypním rozdělením: kultivované město versus nebezpečný venkov. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (813)

verbal 

všechny recenze uživatele

Trotl & Dement vs. Debil je nesmírně vtipný film. Tedy v případě, jste li nadprůměrně obézní, podprůměrně inteligentní, typický vzorek americké populace a vaší topce kraluje Blbý a Blbější, těsně následován Děsným bijákem. Je li tomu tak, budete kvičet smíchy, prskat na obrazovku kousky rozžvýkaného popkornu a místy i dokonce napětím drtit v ruce zpola vypitou plechovku Budweiseru. Já popkorn nudou cvrnkal po obýváku, s kamennou tváří dopil lahváče, hlasitě říhnul a šel spát. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jaj. Já jsem se tedy velmi solidně bavil a hlasitě mnohokrát smál alespoň tedy tu první hodinku. Potom filmu jaksi došlo palivo. A až k záverečným titulkům byl (s)prostě dotlačen. Ale i přesto, že je závěr tak ubohý, tak si mě ta první část filmu získala takovým způsobem, jako se to již dlouho žádné komedii nepovedlo. Nic mi tedy nebrání udělit takové 4* z kategorie slabších. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Příjemná parodie na horory, která nám ukáže, že někdy se ti tupí teenageři bojí v lesích opravdu zbytečně. Nejde sice o žádnou třeskutou srandu, při které byste se smíchy váleli po zemi. Pokud ale stejně jako já nadáváte nad tupostí dnešních hororů, tak budete ze stylu, jak si z nich dělají tvůrci srandu, nadšení. Hlavní dvojice Alan Tudyk a Tyler Labine je navíc výborně sehraná, na Katrin Bowden se příjemně kouká a potěší i celkem solidní brutalita. Jenom škoda, že ke konci už to trochu ztrácí dech a nával humorných scén už není tak enormní, jak v první hodině. I tak se ale jedná o velice příjemné překvapení.70% ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

K natočení dobré parodie žánrového filmu potřebujete nadhled, důkladnou znalost žánru, výborné herce a především schopnost natočit lepší žánrovku, než z jaké si okatě střílíte. První dva předpoklady jsou splněny, další nikoliv. Průměrní herci (z šedi vyčnívá pouze Alan Tudyk) snaživě přehrávají až za hranu absurdity a filmový štáb je přesvědčený, že základním předpokladem úspěšné parodie je vybavit postavy davovou demencí, takže studenti amerických univerzit předvádí IQ houpacího koně. Tucker a Dale sice není (vyloženě) trapný a nevkusný film, ale zároveň ani dobrý - přinejmenším ve srovnání s tím, jak pozitivní ohlasy dokázal svého času u svého publika vyvolat. Kdyby Eli Craig nestavěl na všudypřítomné hlouposti, ale měl odvahu natočit příslušné gagy a ztřeštěné situace "na vážno", ze zábavnosti by to nic neubralo a výsledný dojem by byl daleko lepší. Celkový dojem: 40 %. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Že to někoho nenapadlo dřív. Černá komedie s několika povedenými nápady a hlavně s luxusním námětem o tom, jak dvojka buranů (neškodný Alan "většinou jen přihrávám" Tudyk a my pleasure Tyler "Sock z Reapera" Labine) koupí chatu a rozhodne se dát jí do kupy zrovna v době, kdy si vyrazí na výlet parta puberťáků, která zjevně nakoukala moc buranských hororů, tudíž se v jejich logice buran automatický rovná vrah. Parodická pocta žánru (ačkoli podle mě pořád ještě zbytečně krotká). ()

Galerie (112)

Zajímavosti (11)

  • Dale (Tyler Labine) v jedné scéně radí Chuckovi (Travis Nelson), který drží šerifův revolver, aby před výstřelem nejprve odjistil pojistku, kterou však tato zbraň nemá. (Dr Lizal)
  • Magnum, ze kterého začal Chad (Jesse Moss) střílet na Tuckera (Alan Tudyk) a Dala (Tyler Labine), má pouze šest komor na náboje. Chud jich ovšem před dalším nabitím vystřílel čtrnáct. (Rimer545)
  • Po explózii chaty je Chadov krk celý spálený, zatiaľ čo jeho náhrdelník zostal nepoškodený. Mal by byť prinajmenšom rozleptaný, ak nie úplne spálený. Takýchto chýb sa vo filme objavuje viac, nikto však netuší, či ich spravili pri natáčaní naschvál, alebo ide o nevšímavosť. (Crael)

Reklama

Reklama