Reklama

Reklama

Monga

(festivalový název)
Trailer

Obsahy(1)

Film se odehrává na Taiwanu v osmdesátých letech, brzy po skončení vojenské diktatury. Příběh se soustředí na pět dospívajících chlapců, kteří spolu vytvoří Gang Princů. Mnich, Opičák, Drak, A-Po a Komár si užívají pocitu svobody, neohroženosti a pevného bratrského pouta. 

Vypravěčem příběhu je Komár, který vyrůstal bez otce, a kluci z gangu jsou jeho první opravdoví přátelé. Být mladým gangsterem v tajpejské čtvrti Monga je romantické, Komár nachází i lásku v podobě mladé prostitutky Ning. Blíží se však události, které tuhle idylku rozmetají na kusy. (MFF Cinema Mundi)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (11)

Cedr 

všechny recenze uživatele

Snad ten nejtypičtější příběh o přátelství ve skupince členů podsvětí. To je zároveň největším kladem i nedostatkem tohoto snímku. Pozitivní je, že vše je odvedeno na jedničku a funguje tak jak má. Akční scény jsou akční i přes to, že nejsou "over the top" ale vcelku realistické, herecké výkony jsou přirozené a uvěřitelné. Nevýhodou je to, že tenhle typ filmu snad už musí mít nějaký vlastní název tohoto "subžánru", protože tento scénář tu už byl tolikrát až se divím, že to diváky ještě nenudí. Mě tedy ještě ani ne. Nicméně v tomto konkrétním případě to bylo asi způsobeno nejsilnější stránkou tohoto snímku, která je poměrně prostá - Taipei. Vizuální stránka filmu je díky prostředí ve kterém je zasazen naprosto úžasná. Příliš filmů z Taiwanu jsem neviděl, takže oproti "tradičnímu" Hong-Kongu byl Taipei příjemnou změnou. ()

LangiJ 

všechny recenze uživatele

Film o přátelství pěti kluků, kteří občas někoho zmlátí, občas dostanou na budku oni a občas se rvou mezi sebou. A toť asi tak vše, když nepočítám nějaký ten spor mezi gangy, kdy se zas mlátí mezi sebou někdo jiný. Na tohle téma je stopáž přes dvě hodiny trochu přehnaná, takže místy film ztrácí drive. Ale zas nemůžu říct, že by to bylo úplně špatný, prostě takový průměr, který na jedno zkouknutí stačí. ()

Reklama

Eodeon 

všechny recenze uživatele

žánrovka, která až příliš okatě těží z popularity schémat o výstupu na vrchol a následném tragickém pádu (a nejen těch) a mírou patosu se úspěšně vyrovnává nejnechutnějším kýčům. zvláštní, jak malému množství diváků vadilo (soudě ze zdejšího hodnocení a pochvalných komentářů) prezentování šikany, každodenní brutality pouličních gangů a života v disfunkční rodině jako radostné alternativy, pohodové zábavy se "spolubratry" z gangu, legitimní seberealizace, zkrátka žádoucího ideálu. ale jistě, nebýt této citové manipulace, nezafungovala by ani druhá půle filmu, v níž se vsugerovaný ideál začíná bořit pod tíhou daleko komplikovanější a reálnější "skutečnosti". snad bych mohl až příliš násilné vtlačení do naznačených citových poloh také poněkud násilně omluvit tématizací mladických ideálů hlavního hrdiny, kterým se film formálně podřizuje. maličko se tím pokouším zmírnit růžové brýle, jejichž optikou jsme nuceni nahlížet na události z první poloviny filmu, ale které zůstávají přese všecha vyobrazená příkoří přítomna až do samotného závěru a okatě se připomenou především lacinými pokusy o lyrizaci - kýčovitý efekt kapek krve měnící se v okvětní lístky japonských třešní. víceméně mě na filmu potěšila pouze odvaha zakomponovat do oněch stěží uvěřitelných vztahů mezi postavami také motiv homoerotického vztahu mezi dvěma dlouholetými přáteli, který ovšem ve filmu nedostal příliš prostoru a objevoval se pouze občasně kdesi ve druhém třetím plánu. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Kdyby mi to nebylo předem řečeno, měl bych automaticky za to, že se jedná o další jihokorejský gangsterský film. I když se jedná o dílo taiwanské, jeho kvalita je nesporná. Námět však už tolikrát asiaty sehraný, že už mi to připadne opravdu stále dokola, herecké výkony někde na střední pozici. Chvílemi slušná řežba, která působí díky ne tolik propracované choreografii o to víc reálně a skutečně. Klasický příběh pěti chlapců, kteří se stanou gangstery, slouží svým bossákům, čekají na příležitosti, v žebříčku úcty se posunují pomalu výš a výš, dělají průsery a poblémy, až se nakonec začnou mezi sebou drsně zrazovat a jít jeden proti druhémul. Akční scény jsou velmi dobré a jsou rozmístěny ve stopáži filmu rovnoměrně. Je to rozhodně dobrý film, ale v poslední době jsem takových už viděl opravdu až příliš a bohužel nejsem na tento námět zas tolik zatížen ... Dlouhá stopáž nevadí, nemusíte se jí bát. ()

Ynés 

všechny recenze uživatele

První tchajwanský film, který jsem viděla ve mě vzbudil očekávání krvavé gangsterské řeže v ulicích Mongy za čest gangsterských rodin a pomsty za zemřelé otce klanu. Jaké bylo moje překvapení, když jsem spatřila bandu teenagerů v žabkách, kteří se opravdu honí ulicí Mongy ale kvůli chobotnicové polévce. Ne, zas tak špatné to nebylo, jen film působí jako dva díly v jednom, jak už zde někdo zmínil. A té pravé krkavavé řeže jsem se nakonec dočkala=) ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama