Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V tomto životopisném filmu režiséra Boba Balabana představuje Joan Allenová uznávanou malířku Gergii O'Keefeovou. Se slavným fotografem Alfredem Stieglitzem (Jeremy Irons), který Georgii objevil, se kdysi hluboce milovali. Manželství se však ocitne v troskách a Georgia hledá útěchu. Nachází jí v Novém Mexiku, jehož krajina dodá malířce novou inspiraci pro její nejlepší díla. Slavný fotograf a milovník umění Alfred Steiglitz (Jeremy Irons) je šokován zjištěním, že autorem mimořádných kreseb, které nedávno objevil, je žena. Rozhodne se, že dílo dosud neznámé umělkyně Georgie O'Keeffeové vystaví ve své galerii bez jejího vědomí, ale striktně soukromá malířka mu přikáže díla z galerie odstranit. Pak jí však Alfred přesvědčí, aby mu dovolila stát se jejím patronem a propagovat její umění a vztahy mezi nimi se rozvinou, až se do sebe hluboce zamilují. Alfred kvůli Georgii opustí svou ženu, ale brzy zjišťuje, že její stoupající hvězda by mohla zastínit jeho věhlas. Jak se jejich vztah zhoršuje, Alfred nachází zvrácené způsoby, jak jí emocionálně zraňovat, včetně mladých milenek. Georgia hledá útěchu, což jí přivádí na západ, kde v krajině Nového Mexika nachází novou inspiraci pro své malby a nakonec i sama sebe. (HBO Europe)

(více)

Recenze (12)

Agora 

všechny recenze uživatele

Zajímavý životopisný film o slavné malířce Georgii O'Keeffeové (1887-1986), zahrnující poměrně krátký úsek z jejího dlouhého života. Popisuje vztah, manželství a jeho rozpad se slavným fotografem a galeristou Alfredem Stieglitzem. Vzali se v roce 1924, ale brzy po svatbě jí byl Alfred nevěrný, což postupně způsobilo její nervové zhroucení (psychoneuróza) a jejich odloučení. V roce 1929 Georgie poprvé navštívila na pozvání přítelkyně Nové Mexiko, které se jí stalo osudem. Se Stieglitzem se už pouze navštěvovali až do jeho smrti v r. 1946, nemohli žít spolu ani bez sebe. I když hlavní postavou je Georgie v podání Joan Allenové, zdál se mi její herecký výkon, ač dobrý, poměrně plochý a stále stejný, Jeremy Irons ji přehrává. Hraje svého egistického, bezohledného a vypočítavého hajzlíka skvěle. Dobrá hudba a pro nezasvěcené i seznámení se s Georgiinou malířskou tvorbou. ()

bila.tecka 

všechny recenze uživatele

Proč je většina dramatizací životopisných příběhů tak bolestně plochá? Nepřehledné postavy dávají filmařům k dispozici možnost pohrát si s jejich charaktery a tužbami, místo toho jsme opět svědky prvoplánového vyprávění "pohnutých" osudů. Tohle si ale přečtu na wikipedii, ve filmu mě zajímá niterný pohled do duše člověka, jeho strádání a radosti. Bolestný vztah fotografa a malířky, i když postavy ztvárnili Jeremy Irons a Joan Allen, je zahozená šance. ()

Reklama

jafuska 

všechny recenze uživatele

Životopis malířky, o které jsem nikdy neslyšela, ale přesto se na film moc pěkně dívalo, ale upřímně hudba byla ještě krásnější, než samotný děj, ale jinak nemám co vytknout, osudové láska malířky, která se musela vydat sama na svou cestu, aby poznala sebe sama a mohla malovat podle svých představ a tužeb tak jak vždycky chtěla. a upřímně, obrazy byli moc pěkné, i když umění moc nerozumím, ()

TomasKotlant 

všechny recenze uživatele

Úvodní intro vypadá úžasně a vytvoří dojem, že se film bude skládat zejména z obrazů, jejichž poskládání vytvoří nějaký dojem o malířce samotné. Bohužel, film je ukecaný až to bolí, o vizuálním využívání filmového jazyka se moc mluvit nedá, vše je prostě natvrdo řečeno. Naštěstí jsou v titulních rolích dobří herci (jejichž výkon je tedy v českém dabingu poněkud schozen, v originále to zní o dost lépe), lokace, zejména ty exteriérové jsou též působivé. Co se týče hlavní zápletky je podána dosti sterilně, ale ke konci dokáže vytvořit i nějaké emoce, ale to spíše díky silnému námětu a slušné hudbě. Dosti matoucí jsou věkové rozdíly postav, neboť matka Alfreda vypadá skoro stejně stará jako on. Spoustě postav chybí řádná expozice. *** Ve zkratce: Malířka malující kytičky, o které se na konci dozvíte, že když umřela, tak byla nejslavnější malířkou na světě. ()

josieaddms 

všechny recenze uživatele

Georgia O'Keefová pro mě nepředstavuje ne jen úžasnou malířku, je pro mě i idolem ženské svobody, snahy a odvahy. Její obrazy Vyprávějí ížasné příběhy o bolesti a lásce. Stejně takový je i příběh tohoto nenápadného televizního filmu. Pro mě ovšem znamenal mnohem více. Bylo to jako se dozvědět něco víc o svém idolu. Navíc v takovéto nádherném snímku o krátké pasáži jejího dlouhého života. Pokud byla alespoň trochu taková jaký charakter ji dali ve filmu, jistě to musela být neskutečně zajímavá osobnost, a určitě zvláštní žena. Musím říct že ne se všemi jejími názory nebo činy souhlasím, přesto však je pro mě neskutečně velkou osobností a umělkyní. Joan Allen ji zahrála moc pěkně, a Jeremy Irons jako Stieglitz byl ještě úchvatnější. Celý ten pohled na jejich vztah, na jejich tvoření, byl pro mě neskutečným zážitkem. Zvláštní že zrovna takový malý televizní snímek pro mě tak hodně znamená. Na konci jsem měla slzy v očích, a celé mě to naplnilo velmi příjemným dojmem. Je to film na který určitě nikdy nezapomenu. ()

Galerie (37)

Reklama

Reklama