Reklama

Reklama

Paříž

(seriál)
  • Velká Británie Paris

Obsahy(1)

Pouť za historií a přítomností obdivuhodného "města světel".

První díl dokumentárního filmu, v němž jeho autoři hledají odpověď na otázku čím nás Paříž tak přitahuje, ji objevuje jako město romantiky a dobrodružství, město útulných kavárniček a rušných bulvárů, město s nezaměnitelným stylem, se skvostnými stavbami, vyhlášenými restauranty a proslulými galeriemi. Má specifický, nezaměnitelný šarm - ale pod často pohlednicovou Paříží odedávna dřímá něco zvláštního a jedinečného: duch bouřliváctví, energie a nevyčerpatelné tvůrčí síly.

Druhý díl dokumentu BBC o Paříži jako věčném cíli turistů z celého světa ji objevuje jako město extrémů: lásky i nenávisti, katedrál i podezřelých zákoutí, zlopověstných uliček i pozlacených paláců. Tepe tady jedinečný duch Paříže, vždy tvůrčí, vždy v předvoji změn. Je to město s věčně živým duchem revoluce, přinášející ideje, jež nám všem od základů změnily život.

V závěrečném dílu svého dokumentu dospěli jeho autoři k poznání, že Paříž nestačí jen obdivovat; je třeba ji zkoumat, poznávat a těšit se z ní. Během jejích dějin ji často čekaly těžké chvíle, ale Paříž nakonec překonala všechny strasti, aby se stala prvním moderním městem na světě, magnetem pro lidi z celého světa. Vykrystalizovala jako město inovace, líheň nových idejí a ohnisko revolucí. Proto se neustále mění, roste a zůstává věčně mladá... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (11)

kongamato2 

všechny recenze uživatele

Dokument plný interesantných a pútavých informácií.Sympatická uvádzajúce francúzska vlastne všade sú snové a mámivé francúzsky ... Dozvedel som sa napríklad Cassanova a čokolada, Colbert a moda, alebo notorický známe informácie ako avantgarda v Paríži alebo bonvivánský život predchnutý absinthom. Okrem toho je tu spomenutá nová vlna, alebo okupácia nacistami. Keby bolo viac obdobných dokumentov . Jedine čo nebolo spomenuté sú rané dejiny Paríža :/ ()

Brona09 

všechny recenze uživatele

Tento třídílný dokument Paříž od BBC mě naprosto uchvátil. Sympatická Sandrine Voillet která dokumentem provází, vám ukáže tu pravou stránku Paříže, seznámí vás s historií a přítomností tohoto města. Paříž už nejde poznat lépe, snad jedině její osobní návštěvou... Milovníkům tohoto města tento dokument rozhodně doporučuji! Dá se na to dívat pořád. ()

Reklama

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

No páni, já jsem snad koukala na něco jiného!!! Pro mě je to jeden z nejhorších dokumentů, jaký jsem kdy viděla a nazvala bych ho "Jak dokonale zaclánět v dokumentu". Už když jsem viděla poprvé, říkala jsem si, co mě na něm tak vadí a pak, až jsem sledovala pro mě notně nesympatickou přechytralou průvodkyni jak sedí v autě a vykládá o tom, co je okolo a vy to nevidíte, mi svitlo: je to ona! Zaclání ve dveřích, ve výhledech kamkoli a na cokoli, záběry na ni přes celou obrazovku, jak listuje v knížce, někam nebo odněkud jde či jede, inteligentně přikyvuje, sedí v kavárně - excusez-moi, to mě OPRAVDU NEZAJÍMÁ! Naštěstí Paříž svou krásou a nabídkou zajímavých míst přepere i ty nejblbější průvodce, takže když už jsem přežila hrozné "průvodcování" Haliny Pawlovské a Samanthy Brown, tak by dojem z ní by mi nedokázala pokazit ani všudesevyskytující Tereza Kostková. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že nenávidím to hnusné město, které se dnes stalo pouze vlastním stínem... Zpustošeným pomníkem své bývalé slávy a mihotavým odrazem představ nevyléčitelných romantiků, který na hladině Sieny zrcadlí jen uměle krmené plané touhy... Čili lidsky řečeno, vzhledem k tomu, že mě Paříž totálně sere... Nemůžu tomuhle pěknému romantizujícímu dokumentu naprat víc než čtyři hvězdičky. Ale jedním dechem dodávám, že Sandrine Voillet je sympatická a inteligentní průvodkyně, která nás seznámí jednak s historií města, tak současným kosmopolitním šumem a přitom podává obraz jasný, čistý, lehce do růžova zabarvený. Na této průvodkyni, která mi celkem učarovala, oceňuju především skutečnost, že ví, co chce říct a tak to říká... a ještě svému povídání dokáže dát inteligentní a zábavný rámec. Kdyby nás Paříží měla provázet taková Halina Pawlovská, ústa by nezavřela, našvitořila hromadu zbytečných řečí a ve finále bychom se nedozvěděli lautr nic. Sandrine působí dojmem člověka, který si dokáže v hlavě utřídit informace, rozeznat podstatné od balastu a dát svému vyprávění poutavou jiskru. Je to ženská, která sice neoplývá bůhvíjakou krásou, ale je velmi šmrncovní a oduševnělá. No dobrá, přiznávám, že jsem se asi zamiloval... Sandrine! Chci Těééé!.... ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

První díl: No, průvodkyně vypadá sympaticky a taky se tak chová, to se musí nechat. Jen si nejsem jistý, jaký obrázek si člověk neznalý Paříže po zhlédnutí pouze tohoto dílu vytvoří. Soudím tak hlavně díky ukrutně dlouhé prohlídce kanálů, která sice v organismu města určitě plní důležitou roli, ale... určitě to není to hlavní, co by chtěl běžný divák vidět. Ale jinak to svojí kvalitu má a mé hodnocení si první díl určitě zaslouží. **** Druhý díl: Konečně! Doplňovat vyprávění historie Paříže návštěvou míst, kde se tato historie psala, byl skvělý nápad a určitě je pro mne podobný styl dokumentu daleko lepší, než strohé vyjmenování památek a pár vět k doplnění. Nějaká výtka? Ani nevím... No, možná jedna - Markýz de Sade dostal asi až příliš prostoru na to, jaký byl hovado. ***** Třetí díl: Závěrečný díl nastavenou laťku kvality neudrží, ovšem klesne opravdu jenom maličko. Je však pravda, že to může být pouze můj subjektivní pocit, přeci jenom, mám raději vzdálenější historii, než dvanácté století a současnost. I tak má poslední výprava do zákoutí Paříže několik skvělých momentů - Moulin Rouge, secesní WC nebo metro. **** a 3/4 Celkové zhodnocení (průměr 4,58): Skvělý dokument o hlavním městě Francie, který potěší především milovníky tohoto místa a taky naprosté nováčky, kteří by se chtěli dozvědět i něco víc, než jen soupis památek a jejich fotka. Když k tomu přidáme skvělou průvodkyni Sandrine Voillet, plný počet je zkrátka na místě. :) ()

Galerie (11)

Reklama

Reklama