Reklama

Reklama

Hercule Poirot - Season 5 (1993) (série)


Případ ztracené závěti (S05E04)

(epizoda)
  • Velká Británie The Case of the Missing Will (více)

Obsahy(1)

Hercule Poirot navštěvuje starého přítele, bohatého majitele australských měděných dolů Andrewa Marshe. Ten se mu svěří, že hodlá změnit svou deset let starou závěť, a to ve prospěch své schovanky Violet. Téže noci je však Marsh zavražděn. Případu se ujímá inspektor Japp ze Scotland Yardu. Podle dostupných stop označí jako pachatele doktora Pritcharda. Ten by navíc měl i motiv: po chystané změně závěti by nedostal nic. Všichni zúčastnění jsou pozváni k oficiálnímu otevření závěti, ale notář zjistí, že dokument zmizel. Původní závěť není, novou nestačil Marsh sepsat, a tak by měl veškerý majetek připadnout Marshovu nejbližšímu příbuznému. V té chvíli se vyrojí spekulace o Marshově nemanželském synovi. Situace se jeví jako velice zapeklitá a pravdu může odhalit jediný člověk. (Česká televize)

(více)

Recenze (28)

chelseaman22 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tenhle díl se každému mrožofilovi vryje do hypokampu stejně intenzivně jako památné vítězství Chelsea v Allianz Aréně! Světe div se, vrchní inspektor Jepp poprvé odhaluje důkaz na místě činu! (vezměte v potaz fakt, že se jedná o minimálně dvacátou epizodu, ergo je co slavit) Naneštěstí tahle stopa je stejně jalová jako kozel (rozdojeného kozla v SSSR neberte v potaz). Naštěstí se na scéně zjevuje Thór se svým kladivem (rozumějte Hercule s vycházkovou holí) a ten svým óbr intelektem zasazuje do pařezu jeden klín z druhým (rozumějte případu), načež tento sukovitý pařez puká a hlavní nemrava jde na popravu. 85% ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Poirotovi umře postarší přítel, a protože jeho smrt provází velká řada náhodných shod okolností, Poirot to nenechá jen tak být a samozřejmě přijde tomuto případu na kloub. Otázkou také je, kam se ztratila závěť jeho přítele a kdo vlastně měl tak velkou motivaci k vraždě starého muže. Tentokrát to nebylo tak překvapivé pátrání a ani pointa nebyla hodna geniálního detektiva. Ale zase musím kladně hodnotit přítomnost všech čtyř velkých postav tohoto seriálu - vedle Poirota i Hastingse, slečny Lemonové a inspektora Jappa. ()

Reklama

Autogram 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čistokrvná krimi tentokrát bez vtipných hlášok alebo nejakej akcie. Na pretras prídu práva žien a ich emancipácia a meniaci sa pohľad britských mužov na tieto procesy. Samozrejme Poirot patrí k tým, čo sú pokrokovejší a prejaví to aj vo svojom vyšetrovaní, ktoré je tentokrát jasné, logické a prehľadné. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Budete vykonavatelem mé závěti, Poirote ?? Uděláte to pro mě ??" - "Zajisté, příteli !! Ale proč ten spěch ??" ;) Opět velmi dobrá epizodka, v níž překvapivě nenajdete příliš stop po humoru či vtipných replikách, hláškuje pouze zmatený stydlivka Hastings, zato velmi úderně, naopak bezchybná klasická poirotovská atmosféra starších dílů i napětí by se zde daly nazvat parádními, neztrácejí na intenzitě až do samotného finále, které šokujícím způsobem odhaluje vraha skutečně velmi nečekaného, až to navozuje dojem, že sám Poirot váhá..;) Inspektor Japp tentokrát přichází s velmi zásadními informacemi, byť se pár vteřin poněkud překvapivě tváří, že Poirota převezl.. Vedle Davida Sucheta a Hugha Frasera mě velmi zaujal i Mark Kingston coby Andrew Marsh, byť si ho zde příliš neužijete..Také ta emancipační předválečná linka mě příjemně bavila. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Opět velmi solidní herectví. Kromě stabilně skvělých výkonů Davida Sucheta, Philipa Jacksona, Hugha Frasera a Pauline Moran příjemně překvapil především Mark Kingston, jakkoli jsme si jeho herectví mohli užívat pouze v prvních patnácti minutách. Tvrzení, že jsou herci "nevýrazní" může pramenit snad jen ze sledování s českým dabingem, který skutečně bývá obecně nevýrazný a mdlý, neboť tenhle díl Poirota je z větší části konverzačka, ovšem konverzačka v angličtině velmi plnokrevná a výborně zahraná. Také tvrzení, že byl příběh překombinovaný a plný zvratů mi nepřipadá příliš adekvátní, spíše to byl v zásadě Poirot "standardně složitý". Naopak bylo až příliš brzo dosti jasné, kdo je ve skutečnosti potomkem Andewa Marshe. Odhalení vraha bylo ovšem vskutku nečekané, to se musí nechat... Celkový dojem: 80% ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama