Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Aiax 

všechny recenze uživatele

Tady u mně zbývalo do absolutního hodnocení jen málo. Nejvíc mi vadilo, že si celý film vystačil s jedinou pořádnou bitevní scénou. Ale jinak má tenhle snímek tolik předností, že je zbytečné všechny je tady vyjmenovávat. Hlavně je to příjemná změna, vidět zase výborný válečný velkofilm z úrovně vyššího velitele a ne z onoho obyvklého a už dost únavného "pohledu prostého vojáka v poli". Navíc Patton byl skutečně výjimečná a mimořádně zajímavá osobnost. Super. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Už dávno som žiadnemu filmu nedal plný počet hviezdičiek. Film Generál Patton považujem za vhodného kandidáta.. Nie je veľa takých excentrických a výnimočných osobností, ktoré nepochybné úspechy spoľahlivo znehodnocujú bezohľadnosťou pri honbe za splnením úloh. Niekedy mám snahu charakterizovať film jedným slovom. U tohto filmu je to komplexnosť. Film podľa mňa komplexne zobrazil nejednoznačnú a rozporuplnú osobnosť gen. Pattona. Režisér a osobitne George C. Scott k tomu maximálne prispeli. Nezaznamenal som nadbytok amerického pátosu, bojové scény boli tiež v poriadku, takže nemám dôvod kvôli nejakým maličkostiam znižovať hodnotenie. Aj hudba bola fajn. ()

Reklama

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Takze v prvni rade skvely Jerry Goldsmith, jehoz ustredni melodie silne evokovala Aliena, ktereho splacnul o dekadu pozdeji. V druhe rade vyborne zobrazeni taktiky spojenecke kampane pri tazeni Evropou a slusne zpracovana atmosfera WWII vcetne pohledu z druhe strany. Nakonec mozna skoda, ze se to cele az prilis zameruje na 1 osobu Pattona, ktery sympatiemi zrovna neoplyva, na druhou stranu je to osoba dostatecne kontroverzni a pro valku zasadni, takze urcite vdecne filmove tema. Kazdopadne dalsi z rady vybornych WWII kousku. 8/10 ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Učebnicová ukázka americké propagandy. Když se ale chtějí Amíci plácat po zádech, tak ať, nevnucují-li to nikomu... Generál Patton, coby naprosto typická hlavní postava, která má šlechetné srdce ukryté pod hodně tlustou slupkou arogance a oplývá několika sociálně akceptovatelnými výstřelky má ten problém, že je u ní vyobrazen jen zlomek jejích charakterových vad a i tak je nepříjemná. Nevím jaký byl cíl tvůrců tohoto filmu - věrně zachytit život Pattona v období války nebo zidealizovat tuto postavu divákům? Na mě to každopádně nezapůsobilo ani jedním způsobem - na poctivé poselství je to příliš jednostranné, na snahu podpořit dojem Pattonovi nedotknutelnosti je hlavní postava neuvěřitelně nesympatická, někdy až protivná. A dívat se na postavu, kterou nemůžete vystát, takřka tři hodiny?! To je fakt moc. Coby válečný film jde pak o standard, kterého ve své době vznikly desítky. // Pokud jste nabyli dojmu, že k historicky významným (kladně významným) postavám nemám úctu, pak jste na omylu. Úcta nemá s dobrým filmem co dělat - Patton je věc jedna, film o něm věc druhá. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Výborně zrežírovaný film se skvělým hereckým výkonem Geotgeho Scotta v roli generála Pattona, který, proč to nepřiznat, byl hubatá, samorostlá osoba, která si nebrala servítky nikdy před nikým. Ovšem voják až do korku kostí,který se zasloužil o úspěch mnoha bitev. Velmi pěkný válečný film, který více než na krvavá jatka se za měřuje na jeho osobnost. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)
  • Snímek byl natočen na motivy knihy "A Soldier´s Story" Omara N. Bradleyho a knihy "Patton: Ordeal and Triumph", kterou napsal Ladislas Farago. (Hans.)
  • Když se generál Patton (George C. Scott) nachází ve svém sídle v Messině, tak si divák může všimnout lamp, které se nachází na skříni. Při detailnějším pozorování vidíme, že lampy mají stínidla vytvořena z přileb německých vojáků. (Jimmy15)

Reklama

Reklama