Reklama

Reklama

ZOH Albertville 1992

(TV film)
  • Velká Británie Volume VIII: Reflections of Winter
všechny plakáty
Dokumentární / Sportovní
Velká Británie, 2005, 91 min

Obsahy(1)

Jean-Claude Killy, legenda francouzského sjezdového lyžování, byl duší jedné z nejkrásnějších zimních olympiád ve francouzském.

Každé čtyři roky se předává pochodeň. Nový národ se ujímá úkolu uspořádat hry šířící olympijskou myšlenku a sjednotit tento svět kolem plamenů, jež jsou symbolem starodávné tradice. Plamenů, které na olympijských sportovištích alespoň na chvíli spálí všechny zmatky současné reality a nahradí je očistným duchem přátelství. Jean-Claude Killy, legenda francouzského sjezdového lyžování, společně s Michelem Barnierem nakonec při jednom setkání dospěli k závěru, že by chtěli uspořádat hry v savojském Albertvillu. A z tohoto nápadu a nadšení byl nakonec opravdu velký šestnáctidenní svátek sportu za účasti 64 zemí. O skvělé podívané zprostředkované televizním signálem hovořilo následně 16 miliard lidí po celé Zemi. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

ghatos 

všechny recenze uživatele

Divná olympiáda v divném francouzském pojetí z doby vzniku nových nástupnických států a móda tehdy měla také šlehu :) . 75%. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Tohle je hybrid. Nedobrý a hlavně oslavující zase a opět USA, protože až na několik výjimek (Belmondová, Pickard, Tomba) tu své úvahy pronášejí jen američtí sportovci. Disciplíny, kde netriumfovali, jsou prostě buď docela vynechané (skoky na lyžích ve všech kategoriích, biatlon, rychlobruslení mužů, krasobruslení mužů, slalom žen) nebo pojaté ještě rychleji než jakýkoli bleskový přehled (hokej, běhy na lyžích, tance na ledě, sportovní dvojice v krasobruslení). Vlastně jedinou výjimkou je již zmíněný Franck Pickard, který má prostor v asi nejobsáhlejším příspěvku týkajícího se sjezdu mužů. Takže český divák se kromě několika flashbackových záběrů hokejistů (kteří jsou jako jediní vynecháni z přehledu čtvrtfinálových zápasů a z ostatních neuvidí pořádně ani jeden gól) nedozví nic o bronzu českých skokanů na lyžích ani o stejném umístění Petra Barny v krasobruslení. Jako proamerická vzpomínka je to přijatelné, jako jakýkoli důstojný dokument o OH 1992 neakceptovatelné. ()

Reklama

Reklama