Reklama

Reklama

Pearl Harbor - Den ponížení

(TV film)
  • Španělsko Pearl Harbor: El Día de la Infamia
všechny plakáty
Španělsko, 2005, 58 min

Obsahy(1)

Franklin Delano Roosevelt, původním povoláním advokát, prezident USA v letech 1933 - 1945, jediný prezident zvolený na tři funkční období, byl se svým programe "New Deal" tvůrcem americké ekonomické reformy. Po začátku druhé světové války začal podporovat západní spojence, především Velkou Británii a Francii, v jejich boji proti nacistickému Německu. Rozšířením a zvýšením kapacity přeměnil USA na zbrojnici demokracie. Po napadní USA Japonskem v Pearl Harboru začal vést aktivně válku proti zemím Osy (Německo, Itálie a Japonsko), přičemž jeho prioritou byla válka v Evropě. Byl přítelem Chruchilla a upřednostňoval řídit se jeho plány provést invazi nejprve v severní Africe, Sicílii a Itálii. Zúčastnil se konference Velké Trojky (Winston S. Churchill, Josif V. Stalin a Franklin D. Roosevelt) v Teheránu a na Jaltské konferenci. Imperialistické ambice Japonska v čele s císařem Hirohitem způsobily invazi japonských vojsk do Číny s cílem ovládnout část přírodních zdrojů, které nebylo možné získat ve své zemi. Jeho myšlenka "Oblast prosperity velké východní Asie" podporovaná největšími extremisty vyústila v napadení americké tichomořské flotily japonským letectvem dne 7. prosince 1941 v přístavu Pearl Harbor. Tato událost znamenala začátek válečného stavu mezi USA a Japonskem a zároveň byla příčinou vstupu USA do druhé světové války. Generál McArthur nenís chopen zastavit invazi japonských vojsk na Filipínách, na rozkaz prezidenta je nakonec nucen opustit ostrovy, spojenecké síly kapitulují v květnu roku 1942. V roce 1945 se vylodil na Filipínách, aby splnil svůj slib, který dal před třemi roky - vrátím se. Mezi mnoha britskými základnami po celém světě byl jednouz nejvýznamějších právě Singapur, který umožňoval Britům kontrolovat a ovládat důležité vodní linky zajišťující obchod na obrovských trzích jihozápadní Asie. Japonci tudíž vynaložili velké úsilí, aby se zmocnili Singapuru, což se jim také pod vedením generála Jamašity podařilo. Japonská vojska zničila a pokořila britské jednotky. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Další celkem povedenej dokument, kterej nám ukazuje jednu z největších bitev 2 světové války. Je to fajn dozvěděl jsem se něco navíc, ale zase je to příliš krátké na to abych si z toho odnesl něco víc. ()

robfi odpad!

všechny recenze uživatele

Ano, další v řadě dezinterpretací dějin, lakující srabácké Brity a mocechtivé Američany na růžovo. Když imperiální Japonsko zabere Indočínu, je to fuj fuj fuj. Když USA zaberou Filipíny a Hawai a pak se na ně vyserou a způsobí stotisícové ztráty domácímu obyvatelstvu vydanému napospas nekompetentním a zbabělým spojeneckým velitelům, je to mňam. Samozřejmě, nějakou záminku mít museli, aby americká veřejnost zvedla prdele a šla opět do války, ze které nekoukalo pro běžného Američana nic jiného, než smrt, bída a utrpení. Prachy a moc byla jen pro US elitu, včetně Rosswelta. Tahle historická etapa ještě projde velkou korekcí, která přesně zhodnotí, o kolik bylo imperiální Japonsko "agresivnější", než imperialistický policajt světa USA. P.S: Shození atomových bomb na civilní obyvatelstvo, mraky imigrantů v Evropě a vybombardovaný Afghanistan, Irák, Sýrii a Lybii má na svědomí také imperiální Japonsko ? ()

Reklama

Reklama