Reklama

Reklama

S ledovým klidem

  • USA The Cold Light of Day (více)
Trailer

Will Shaw má malou poradenskou firmu v San Francisku. Jeho rodiče právě žijí ve Španělsku, kde otec Martin pracuje na americké ambasádě jako kulturní atašé. Vzhledem k povaze jeho práce se rodina v minulosti mnohokrát stěhovala ze země do země. Poněkud to poznamenalo vztahy v rodině. Nyní se však má rodina po dlouhé době setkat na dovolené, a to i s mladším Willovým bratrem Joshuou a jeho přítelkyní Darou. Poté co Daru kvůli Willově nepozornosti praští do hlavy se Martin rozzlobí a hodí Willův mobil do moře. Will pak všem řekne, že na tom mobilu závisí jeho kariéra. Jeho firma totiž právě zbankrotovala. Pak se sebere a plave na pevninu, aby sehnal v lékárně nějakou dezinfekci pro Daru. Jenže když se vrátí ke břehu, loď jeho rodičů je pryč. Nakonec ji najde, ale je prázdná a na lodi někdo něco usilovně hledal a rozhodně nedával pozor, zda tam udělá nepořádek. Will okamžitě běží na policii, aby ohlásil, že jeho rodina zmizela, ale Will pochopí, že něco je špatně a ukradne policejní auto, aby mohl rychle zmizet, ale je chycen a brutálně zbit. Objevuje se jeho otec Martin, který policisty přemůže. Když jsou spolu sami v autě, svěří Martin Willovi, že není kulturním atašé, ale pracuje pro vládu ve zvláštním odboru CIA. Nemohl to svým synům svěřit, ale matka to ví. Ještě v noci se schází s Jean Carrackovou ze CIA a chce, aby mu dala jistý kufřík, který může jeho rodině pomoci na svobodu. Carracková tvrdí, že už ho nemá, ale Martin jí nevěří. Když se vrací do auta, Gorman, Carrackové poskok, ho zastřelí. Willovi se podaří z otcovy kapsy vzít jeho zbraň a vyzvánějící mobil, ale musí vzít nohy na ramena, protože Gorman hodlá zabít i jeho. Když telefon znovu zazvoní a Will má konečně možnost to vzít, hlas na druhé straně se shání po Tomovi a vzkazuje mu, že mu zbývá 21 hodin na to, aby vyměnil svou unesenou rodinu za tajemný kufřík... (TV Prima)

(více)

Videa (14)

Trailer

Recenze (266)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tenhle akčňák jsem vidět chtěl. Chtěl jsem ho vidět hlavně kvůli Bruce Willisovi a samotnému režisérovi. Také jsem ale viděl zdejší hodnocení a říkal jsem si, že tenhle film mě bude buď bavit a nebo mu z nasrání vrazím odpad. Film mě bavil, ale stál za hovno. Bavil mě, protože herci byli sympatičtí, bavil mě i proto, že z Bruce udělali vcelku loosera, který, a teď si zaspoileruju, po deseti minutách odpadne. Naopak mě ale nasral za tu obrovskou neschopnost natočit něco pořádnýho. Film mě nedokázal napnout a akce mu taky chyběla. No a když byla, tak byla vysloveně špatná. Tak nějak škoda, že se Mabrouk nepoučil, když natáčel s JCVD. Tam ta akce měla koule a film napětím pomalu ani nedejchal. Tady to tempo šíleně chybí. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Že je něco špatně mi říkal můj pocit už od začátku. Celou dobu nám tají, kdo že to přiletěl a zůstaly mu kufry v Americe, a když je pak přes hlavu Bruce Willise herec odhalen, říkám si, a co jako? Obyčejný mlaďoch, nic zajímavého, nic charismatického, takový umělý panák. Snad na něm nechtějí postavit příběh? Pak bylo něco špatně ve chvíli, kdy jinak úžasné španělské exteriéry působily tuctově a nijace, bez jakékoliv atmésféry místa a genia locci, a zůstalo to tak až do konce, ačkoliv jsme prošli kus Madridu a okolí. Historka jinak má všechny atributy na tajemný thriller o muži, který neví, co se děje, ale atributy jsou nějakl špatně poskládané. Henry Cavill není holt Shia LaBeouf, Sigourney má do orlího oka daleko, navíc ty nelogičnosti v závěru štvou hodně (třeba máte v ruce životně důležitý kufřík, po kterém pasou asi tři tajné světové agentury, hodíte ho na zem, kde zrovna stojíte a jdete vytáhnout holku z auta. Nebo jak si může šéfka místní buňky CIA, i když zahnaná do kouta, dovolit běhat po Madridu a střílet civilisty? To tam nad ní fakt nikdo není? Co třeba konzul?). Dostat to do ruky pořádný akční režisér, který by z toho vytřískal atmosféru místa, dal Bruce Willisovi víc místa a v záběru ho "oživil", a přeobsadil hlavního hrdinu, docela by to šlo. Takhle ne. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Zápletka je ve své podstatě primitivní a kdovíjakým důvtipem scenáristé nevyšperkovali ani dialogy. Chytré a vtipné je, jak s obojím nakládá režisér. Úvodní minuty nás připraví na lehké drama ze slunného Španělska, kde bude prací přetížený syn hledat cesta k autoritativnímu otci. Vyprávění však rychle nabere docela jiný směr a mnohem prudší obrátky a najednou sledujeme macguffinovským kufříkem popoháněnou variaci na téma, které už zdánlivě vydojil Hitchcock – nevinný muž na útěku (rodiny coby jediné jistoty se film nicméně drží celou dobu). El Mechri tohle oblíbené thrillerové schéma neozvláštňuje jenom realistickými detaily během honiček madridskými ulicemi (nezničitelnost řady postav tomuhle žánrovému potěšení naopak zajišťuje přídomek „guilty“), ale hlavně neustálým přehazováním rolí. Vědomě přehnaným zapojením významotvorných prostředků určitého žánru (rodinné drama, akce, paranoidní thriller) dokáže vyvolávat dojem, že sledujeme co chvíli mírně odlišný film, jenž u nás má vyvolat jinou emocionální odezvu, než jaká byla žádoucí před pár minutami. Herci jsou pro něj podobně jako pro Hitche pouhými figurkami k manipulaci s divákovými emocemi. Willovi při pelášení před lidmi, kteří ho chtějí zabít, případně z něj vymlátit informace, které stejně jako my nezná, sotva zbývá čas, aby si odskočil a ofoukal rány (což v momentu jeho „zpasivnění“ musí učinit žena), natož aby vedl delší dialog. Na důkladnější dušezpyt nezbývá čas, což je jenom dobře. Všichni přecházejí z jedné role do jiné s takovou náhlostí, že by jejich bližší poznání akorát vyvolávalo zbytečné otázky po logice věcí. Ve filmu je hned několik scén, kdy se z oběti o pár chvil později stává lovec. Postavy nejsou dobré, případně zlé, pouze vysoce adaptabilní. Nejlépe je to vidět na Willovi, jenž se z pozice „nic nevím, nikoho neznám, španělsky nemluvím“ propracuje až do momentu, kdy stačí jediný pohled, abychom pochopili, nakolik odlišná role mu nyní náleží. Neustálé znejišťování diváka zahrnuje eliminaci romantické linie jejím faktickým znemožněním, odmítnutí pravidel star systému nebo vytváření soucitné nálady v nečekaných okamžicích (v souladu s rozmlženou hranicí mezi padouchy a hrdiny). Režisér si v jednom kuse pohrává s postavami i našim očekáváním, aniž by při tom nějak odbýval řemeslnou stránku, jakkoli nad ní nemá tak suverénní kontrolu jako nad vyprávěním, resp. nad neodolatelně proradným zatajováním a odhalováním informací. Za ty dva neskutečně vychytané záběry se zrcadly mu ale chaotičnost akčních scén s klidem odpustím. Ledový klid zvenčí svádí k jeho okamžitému odmítnutí coby další tupé akce, ve skutečnosti se pod béčkovým povrchem skrývá prozatím největší žánrové překvapení letošního roku. 85% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Nezkušený jedinec vtažen do víru hrátek tajných služeb, aby se v něm pěkně po hitchcockovsku (hmm, tak určitě) nejdříve plácal a potom briskně zorientoval. Měl to o to snadnější, že celý madridský policejní sbor se raději věnoval karetnímu turnaji, než aby je nějak obtěžoval.. Mám čtyři teorie, co bylo kufrovým MacGuffinem. 1.) Smotaný facehugger a Ripleyová ho chtěla zlikvidovat, 2.) Kryptonit, protože Jor-Elův syn byl celou dobu za pěkného otloukánka. Obě tyto teorie se ale nezdají pravděpodobné. Spíš bych věřil, že tam byl zavřený El Mechriho režisérský um, protože jsem si jej za celou dobu nevšimnul a nebo čtvrtá možnost, byl v něm scénář, protože to často vypadalo, že se jej styděli použít. A nebo je tu ještě pátá, trochu bláznivá teorie, že Bruce si scénář četl až na place a po jisté scéně ukončující jeho španělské vakace se nasral, zbylé stránky vytrhl a snědl.. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,KDE JE TEN KUFŘÍK?“…. /// Nějaký zmrdečkové unesli Willisovi rodinu - kromě Willa. A tak spolu, ruku v ruce – páč Bruce dělá pro CIA….. ,,JSI SKVĚLÝ SYN“ …(ale no ták, děte s těma teplejma kecama do prdele a pome na ně!) A, pozor – změna plánu… (aspoň vodpadnou ty kecy). Nakonec ale stejně budou dva zkurvení amatéři řešit problém, vo kterým nemaj ani páru, zlikvidujou CIA, Mosad a dělaj kousky, že se i Bond (James. James Bond!) určitě zastavil a tupě zíral (no dobře, možná kapku kecám…). Willis už v těch sračkách umí chodit (a proto to brzo zabalil), teď je třeba to naučit Sigurney, páč ta její agentka nejen vypadá, ale i je hrozná kráva a vona si to ještě užívá! To bych blil. Stejně jako ze scénáře!!! Film, kterej může přitáhnout pozornost jen kvůli Willisovi, a o jehož kvalitě svědčí to, že ho ani von nedokoukal. Vlastně nedohrál. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Chcu vidět radostnej výraz ve tváři Sigurney W. při ničení zahrádky u restaurace. 2.) Čumím jen na filmy, kde chcípne B.Willis. 3.) Thx za titule ,,DoubleJo“. /// PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ ne ()

Galerie (49)

Zajímavosti (4)

  • Celý film sa nakrúcal v Madride okrem scén v prístave a na lodi. Tie sa nakrúcali v turistickom letovisku Moraira na pobreží Costa Blanca. (Darkage)
  • Jedným z alternatívnych názvov snímky bol aj Shadow Chaser. (MikaelSVK)

Související novinky

Superman postaví Velkou čínskou zeď

Superman postaví Velkou čínskou zeď

11.02.2012

Uvidíme, co na to Čínská lidová republika :). Tak nebo tak, Edward Zwick pokračuje v přípravách svého nového historického eposu The Great Wall pro studio Warner Bros. a novou produkční společnost… (více)

Henry Cavill je nový Superman

Henry Cavill je nový Superman

01.02.2011

Upozornil na sebe jednou z hlavních rolí v seriálu Tudorovci a fantasy Hvězdný prach, teď ho čeká velká hollywoodská budoucnost. Ještě letos ho uvidíme jako Thésea v starořecké fantasy Tarsema Singha… (více)

Bruce a Sigourney jako soupeři?

Bruce a Sigourney jako soupeři?

05.08.2010

Bruce Willis se zřejmě snaží trumfnout Nicolase Cage v počtu přijatých filmových rolí. Začátkem září poletí do Španělska a svěří se tam do rukou Mabrouka El Mechriho, pro kterého se drama JCVD stalo… (více)

Reklama

Reklama