Reklama

Reklama

Moc bezmocných

  • USA Power of the Powerless, The
USA, 2009, 58 min

Režie:

Cory Taylor

Hudba:

James T. Sale

Hrají:

Jeremy Irons

Události kolem 17. listopadu 1989 očima českých studentů a zahraničních novinářů.

Ke dvacátému výročí pádu komunismu v Československu připravila česká televize celou řadu dokumentů. Komponovaný večer sestává ze dvou z nich - jeden vypovídá o úloze divadel a především herců v celém procesu, další o studentech a disentu. Moc bezmocných je ovšem především zahraničním pohledem na události v listopadové Praze. Připomeneme si tedy to, co důvěrně známe. Je to ovšem už dvacet let. Mezitím vyrostla celá další generace, která dané události vnímá podobně jako generace dnešních padesátníků vnímá druhou světovou válku... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

mchnk 

všechny recenze uživatele

Možná by stačilo napsat...nějakej Cory ze Států v roce 2009 natočil dokument o listopadových událostech v ČSSR roku 1989. Každému, kdo zde žil a žije, to musí k celkově představě o pojetí dokumentu stačit. Češi již musí být nadabováni jinými Čechy, neb, dle tohoto dokumentu, mluví celý národ plynně anglicky. Kromě toho Havla, jak by řekla dnešní mládež, pro kterou je toto jméno jednoduché a dostačující synonymum celé této měsíční historie. Něco podobného, jako americký výklad historie. Washington a Lincoln...víme, děcka? Srdceryvnou hudbou prokládané ohlédnutí, někam daleko do východní Evropy, musí být nezáživné i pro intelektuálněji či historicky více zaměřeného Američana, pro kterého je tento dokument určen. Postkomunističtí nýmandi byli precizně zpracováni ozubenými koly kapitalistických bagrů, jejichž řidiči nezapomínají na praktiky a odkaz svých buržoazních předků. Hrnou se ze západu a požírají vše, co povede i k minimálnímu zisku. Někteří domorodci, postiženi morální křivicí, umí v této tržní oranici chodit. Mají špinavé ruce, ale utřou si je do jiných, kteří již se z bahna nedostanou. Cinkal jsi, mrzl jsi, dělal sis naděje, a teď jsi rád, že žiješ. I taková byla ona sametová. Chopit se tématu odvážnější režisér, jenž by dokázal zachytit i druhou stranu mince, tedy sociální, tržní i společnost na třídy rozdělující úpadek národa, mafiánské praktiky propojující každodenní politiku, justiční privilegia, zoufalost pracovního systému, ve kterém pravidla určují nadnárodní koncerny, řízené kdo ví odkud, kulturní degeneraci ve všech směrech či například převádění státních rezortů do soukromých, by z dokumentu rozhodně udělalo daleko objektivnější záležitost. Tahle se jedná o více než tuctový kýč s neuvěřitelně naivním poselstvím míru, natočený na způsob Hollywood emotions. ()

Umělec 

všechny recenze uživatele

Nutno vidět očima zahraničního diváka. Proto dokument působí tak zjednodušeně, polopaticky, černobíle a zkratkovitě... Zajímavé je snad jen to, jak působí nám tak známe skutečnosti vyprávěné bezmála jako legenda. Člověk si může udělat obrázek o událostech v jiných zemích, které jsou podobně servírované naopak nám ... 50% ()

Reklama

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ano, všemu co není hrané se dnes říká "dokument". A když jsou tam ty hrané vložky, tak je to asi jako "hraný dokument", že... :-[ . . . A když se těm věcem, které má tenhle film jako že DOKUMENTOVAT musíte lehce ušklebovat, protože o nich víte trošku víc, než ten, co se je snaží >dokumentovat< , nazývati to budeme jak? Hraně-dokumentární hra na dokument? . . . Nesmál jsem se. Možná by bylo lepší, kdyby si rejža raději natočil něco o těch porevolučních >hlučných američanech v Praze< , jejich hospodách a jejich kšeftech, potažmo pak jejich štětkách a poskocích z řad pražské intošiny... Stafáž by mu tam pak mohly dělat třeba i některé persony z téhle taškařice... . . . Jedna hvězdička tedy jen za některá(!) ta >fakta< , jinak fakt je mi trapně, že tuhle slátaninu musel (?) zplodit nějaký "Američan" . . . Více už se mi to ani nechce komentovat... - - - P.S. Ku bezmocnému zhlédnutí zde: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10253540388-moc-bezmocnych/20938254589/ - - - - - (Poprvé viděno 15.11.2009 na >směšném prostoru< , komentář zde jako druhý, 17.11.2009) ()

T2 

všechny recenze uživatele

Pre bývalých Čechoslovákov otrepaný tematicky ničím novým hovoriaci dokument o tom ako sa u nás žilo za socializmu. Jedinou výhodou pri kino projekcii bolo, že sa na ňom zúčastnil herec Jeremy Irons, ktorý nahovoril k dokumentu komentár. /videl v kine: 40%/ (videl na festivale Art Film Fest 2009) ()

SjamK 

všechny recenze uživatele

Naprosto souhlasím s komentářem Umělce, tento dokument je o Češích, ale není primárně natočený PRO Čechy. Proto se nám může zdát zjednodušující. Ale prosím, nejen pro cizince, ale i mnohé z nás může být hodně fakt z naší nedávné historie přesto nových, hlavně pro mlaší generaci. Takže nesnižujme význam takovýchto počinů! ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama