Reklama

Reklama

Pes Baskervillský

  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů... Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

Radko 

všechny recenze uživatele

Oceňujem predovšetkým to, čo vo filme nebolo. Osekal totiž prílišnú literárnosť predlohy a spravil to dobre. Vynechal pre film nepodstatné a sústredil sa na plynulé plynutie deja. Neostalo tak miesto pre suchú, hoci povznesenú anglickú nudu. Ak k tomu prirátam sýty kolorit anglických slatín vzniknutých v štúdiu a predsa vierohodných, niet príliš čo vytknúť. Až na emočne poslabšie zvládnutý záver. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony jsou v tomto filmu velmi přesvědčivé a také akce si člověk užije dosytosti. Základní problém je ovšem totálně změněný a překroucený děj. Z Holmesovy pověstné dedukce nezbylo téměř nic, brilantní systematický sběr a analýzu důkazů nahradilo klišé o muži používajícím při pátrání lupu, dýmku a čepici. Málokterá filmová adaptace slavného románu je z tohoto hlediska tak moc nepodařená jako právě tato... Celkový dojem: 55% ()

Reklama

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Netroufám si pochybovat o tom, že slavná knižní předloha musí být pastvou pro oči, nicméně tahle filmová adaptace mě nijak zásadně neoslovila. Největší nedostatek spatřuji určitě v nezvykle mělkém příběhu, který je dán zřejmě krátkou stopáží. Jednotlivé postavy jsou pouze zevrubně načrtnuty a o kvalitní kriminálce si mohou všichni diváci nechat pouze zdát. Snímek bohužel nefunguje zdaleka ani jako horor a nemůže se vymlouvat pouze na rok vzniku. Pokud divák snímek nesleduje s opravdu vydatně zesíleným zvukem, tak se obávám, že o "strašlivé kvílení psa" (jak uvádí obsah), bohužel přijde. Nejvíce mě ovšem pobavil v závěru záběr na toho podvyživeného ratlíka. Na samotného Sherlocka si potom divák musí počkat dobrou polovinu stopáže. Jediné, co stojí za pochvalu, bylo velice zajímavé a krásné gotické panství a poměrně sympatičtí herci. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Průměrné zpracování nejslavnějšího příběhu dvojice H&W. Fisher nebyl žádný áčkový tvůrce. Jeho výhodou bylo, že za málo peněz dokázal vykouzlit docela dost muziky. Přesto se na Psovi Baskervillském nedostatečný rozpočet podepsal. Ale nemůžu si pomoct, Holmesovy příběhy mám rád, alespoň pokud nejsou úplně zprzněné. A to Angličané dělají málokdy. Holmes je totiž taková jistota. Jistota, že svět, který jsme vybudovali na osvíceneckém materialismu má své opodstatnění. Myslím, že díky dokladům, že vše se dá vysvětlit rozumem, se nám žije lépe. I mě to uklidňuje :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Mám hodně rád podobné studiové kousky, ty studiové exteriéry mě vždy strašně berou a v tomhle uhledu jsem si film užil. Jinak mi však přišel docela nezajímavý a jaksi bezduchý, jako kdyby vám někdo vyprávl pohádku na dobrou noc, chtěl to mít rychle za sebou a tak to ze sebe vyhrkl skoro na jeden nádech bez jakékoliv atmosféry. Navíc, Cushingovi nějak pořád nemohu přijít na chuť, jeho Holmes mi přišel poměrně trapný a přehrávaný. Naopak, ta hlavní ženská role byla hodně fajn, po všech stránkách. Možná napodruhé..... ()

Galerie (83)

Zajímavosti (6)

  • Pes, kterého použili ve filmu, se jmenoval Colonel (Plukovník). Při natáčení ho nemohli přimět k tomu, aby během scény, kdy má zaútočit na Henryho Baskervilla, skočil na Christophera Lee, a tak ho začali různě popichovat. V momentě, kdy to Christopher Lee vzdal a přestal psovi věnovat pozornost, Colonel na něj skočil a kousl ho do ruky. (liquido26)
  • Film měl být jen prvním z řady navazujících filmů s Peterem Cushingem v hlavní roli, ale přijetí filmu nebylo tak kladné jak se očekávalo, tak byl projekt zrušen. (Petr23)
  • Peter Cushing byl zapřisáhlý nekuřák. Vždy, když po něm někdo chtěl, aby popotáhl z fajfky (což bylo pro roli Holmese nezbytné), vypil celou sklenici mléka, aby zahnal pachuť v puse. (Petr23)

Reklama

Reklama