Reklama

Reklama

Pes Baskervillský

  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů... Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (116)

InJo 

všechny recenze uživatele

Skvělá "hammerovská" atmosféra, která dýchá z každého filmového políčka tohoto mnou od mala velice oblíbeného snímku, a optimálně zvolené tempo vyprávění dělají z této stopadesátéprvní adaptace nejslavnější detektivky všech dob výjimečnou záležitost (i když možná jen z mého úhlu pohledu). Jedna z mých nejmilejších filmových "holmesovek". 85 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

Zuby času mají někdy nemilosrdně silný stisk a bez úhony z nich nevyvázl ani tento film. Mám rád Hammerovské studiové horory, avšak v tomto případě Baskervillská blata působí silně divadelním dojmem, tudíž jsem z nich, namísto stuchlého pachu a strachu z tajemné nestvůry, cítil papundekl a krepový papír. Místo hrůzostašného psa se zde asi tak na půl minuty objeví vyhublý zsinalý čokl, který působí hrůzostrašněji mrtvý se smrtelnou křečí na tlamě. Fakt, že se tvůrci drželi Doylovy předlohy pouze volně, bych jim s klidným svědomím odpustil, jenomže spousty postav se zde vůbec neobjeví (za všechny inspektor Lestrade), z roztomile podivínského dr. Mortimera se stal protivný hromotluk a Holmesovy důmyslné převleky aby člověk rovněž pohledal. Nápad udělat ze "sourozenců" Stapletonových otce a dceru nebyl špatný, avšak Stapleton má málo prostoru i charismatu a jeho dceruška silně přehrává. Ani zkrácení příběhu mi nevadí, avšak konec je příliš uspěchaný. Abych nebyl pouze za škarohlída - prolog se Sirem Hugem je výborný, sídlo Baskervillů rovněž nemá chybu, Peter Cushing coby Sherlock se mi rovněž líbil (i když André Morell v roli dr. Watsona byl ještě lepší a svým způsobem jej zastínil), stejně tak Christopher Lee. Celkově příjemné dílko, které jsem rád viděl, i když se staromilským úsměvem na rtech a konstatováním, že syrovému a silně atmosférickému zpracování z roku 1983 sahá asi tak po kolena. 60%. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Terence Fisher dokázal film skvěle ukočírovat s možnostmi, které měl, a hlavně s herci, jež studio platilo. Jsou to skvělé herecké výkony, které táhnou příběh dopředu a které vytvářejí potřebnou atmosféru paranoii a strachu, jež jsou pro příběh nezbytné. Navíc je zde onen paranormální prvek, který dělá příběh o to tajemnějším, a vy máte strach z toho, že se před vámi ten pes objeví a vy ho konečně uvidíte v jeho děsivé kráse. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Asi druhý nejlepší film, zpracovaný podle knihy o Baskervillů. První je nepochybně dokonalost s Jeremy Brettem. Tahle verze taky není vůbec špatná, jen je taková trochu rozvleklá. Kdoví kdybych jí víděl dříve dal bych možná vyšší hodnocení, takhle dávám slušný 4*. Pravdou je že atmosféra tu je vyhnaná na maximum a Blata zahalená mlhou působily neuvěřitelně dobře. I ten pes ušel i když ho moc neuvidíme. Oni celý kulisy jsou moc pěkné i když v některých scénách možná lehce umělé. Cushing odvedl roli Holmese adekvátně, a Lee roli Sira Henryho maximálně dobře. Jen teda Watson mi nějak extra neseděl. Kdybych neviděl verzi s brettem šel bych možná výš. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Oceňujem predovšetkým to, čo vo filme nebolo. Osekal totiž prílišnú literárnosť predlohy a spravil to dobre. Vynechal pre film nepodstatné a sústredil sa na plynulé plynutie deja. Neostalo tak miesto pre suchú, hoci povznesenú anglickú nudu. Ak k tomu prirátam sýty kolorit anglických slatín vzniknutých v štúdiu a predsa vierohodných, niet príliš čo vytknúť. Až na emočne poslabšie zvládnutý záver. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (6)

  • Pes, kterého použili ve filmu, se jmenoval Colonel (Plukovník). Při natáčení ho nemohli přimět k tomu, aby během scény, kdy má zaútočit na Henryho Baskervilla, skočil na Christophera Lee, a tak ho začali různě popichovat. V momentě, kdy to Christopher Lee vzdal a přestal psovi věnovat pozornost, Colonel na něj skočil a kousl ho do ruky. (liquido26)
  • Peter Cushing byl zapřisáhlý nekuřák. Vždy, když po něm někdo chtěl, aby popotáhl z fajfky (což bylo pro roli Holmese nezbytné), vypil celou sklenici mléka, aby zahnal pachuť v puse. (Petr23)
  • První barevný film o Sherlocku Holmesovi. (Petr23)

Reklama

Reklama