Reklama

Reklama

Pes Baskervillský

  • Velká Británie The Hound of the Baskervilles (více)
Trailer

Obsahy(1)

V tomto záhadami obestřeném příběhu Sherlocka Holmese ztvárnil energický Peter Cushing slavného detektiva z Baker Street, jenž musí rozlousknout tajemství strašlivého kvílení psa a systematická úmrtí generací Baskervillů. Příběh začíná v 17. století, kdy krutý Hugo Baskerville brutálně zabije sluhu a jeho dceru pak chce nabídnout svým podobně nemorálním kumpánům. Jí se však podaří uprchnout, a když ji pán dostihne v ruinách chrámu, zabije ji. Hned na to je však sám napaden a zabit obrovským psem, kterého nikdy nikdo nespatřil. Tento dávný příběh vypráví Holmesovi a jeho věrnému Dr. Watsonovi Dr. Richard Mortimer. Ten byl lékařem a přítelem zesnulého Sira Charlese Baskervilla, který nedávno zemřel podle všeho šokem z leknutí v devonshirských hvozdech poblíž onoho rozpadlého opatství. Z Londýna právě přijíždí Sir Henry Baskerville, který je dědicem panství. Začíná tedy vyšetřování úmrti, ke kterému se později přidají další, řádění ďábelského psa a odkrývání podivných obřadů... Podle mnohých se jedná o nejlepší zpracování Psa baskervillského všech dob. Ponurá anglická blata zahalená do lezavé mlhy, velmi přesvědčivý Peter Cushing v roli neúnavného vyšetřovatele a mistrovská detektivní zápletka předlohy dávají dohromady pozoruhodné filmové dílo. Mladý Christopher Lee působí dokonale aristokraticky a elegantně jako pravý člen vyššího stavu (a to hlavně oproti slabošským a zdegenerovaným příslušníkům urozené rodiny Baskervillů zobrazených v jiných verzích této Doylovy novely). Snímek má rychlý spád, Andre Morell zde ztvárnil zřejmě nejsolidnějšího a nejrealističtějšího Watsona všech dob, ovšem nejsilnějším magnetem filmu zůstává naprosto excelující Peter Cushing. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (115)

sud 

všechny recenze uživatele

Zuby času mají někdy nemilosrdně silný stisk a bez úhony z nich nevyvázl ani tento film. Mám rád Hammerovské studiové horory, avšak v tomto případě Baskervillská blata působí silně divadelním dojmem, tudíž jsem z nich, namísto stuchlého pachu a strachu z tajemné nestvůry, cítil papundekl a krepový papír. Místo hrůzostašného psa se zde asi tak na půl minuty objeví vyhublý zsinalý čokl, který působí hrůzostrašněji mrtvý se smrtelnou křečí na tlamě. Fakt, že se tvůrci drželi Doylovy předlohy pouze volně, bych jim s klidným svědomím odpustil, jenomže spousty postav se zde vůbec neobjeví (za všechny inspektor Lestrade), z roztomile podivínského dr. Mortimera se stal protivný hromotluk a Holmesovy důmyslné převleky aby člověk rovněž pohledal. Nápad udělat ze "sourozenců" Stapletonových otce a dceru nebyl špatný, avšak Stapleton má málo prostoru i charismatu a jeho dceruška silně přehrává. Ani zkrácení příběhu mi nevadí, avšak konec je příliš uspěchaný. Abych nebyl pouze za škarohlída - prolog se Sirem Hugem je výborný, sídlo Baskervillů rovněž nemá chybu, Peter Cushing coby Sherlock se mi rovněž líbil (i když André Morell v roli dr. Watsona byl ještě lepší a svým způsobem jej zastínil), stejně tak Christopher Lee. Celkově příjemné dílko, které jsem rád viděl, i když se staromilským úsměvem na rtech a konstatováním, že syrovému a silně atmosférickému zpracování z roku 1983 sahá asi tak po kolena. 60%. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,VTÁK ALEBO BEŠTIA, ČOSKORO BUDE SPIEVAŤ AKO SLÁVIK.“ __ Toto spracovanie najslávnejšieho z príbehov nemenej známeho detektíva som pred mnohými rokmi síce neúplné videl ako prvé. Patrilo by sa povedať, že z hammeroviek aj po rokoch jeden z mála skutočných hororov spôsobujúcich príjemné mrazenie, predovšetkým zásluhou vynikajúcej atmosféry prekrásnej štúdiovej výpravy, pričom treba podoknúť, že nemálo scén sa nezvyklo nakrúcalo aj v exteriéroch. Od Doylovej knihy sa v mnohých smeroch značne líši a ponúka aj niekoľko až prehnaných prešliapnutí (tarantula; sir Henry bol z Kanady, nie z Johanesburgu ... –načo to?). Zároveň tiež často spadáva do nudnejších momentov, pričom napr. vôbec nevadí príchod hafíka až v úplnom finále. Celkovo len lepší priemer, no po TV verzii z roku 1983 zatiaľ druhá najlepšia adaptácia čo som mal možnosť vidieť. ()

Reklama

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Po nadšení z filmu Cash on Demand s Peterem Cushingem a André Morellem jsem se nechal zlákat na stejnou ústřední dvojici herců i v této legendární sherlockovské detektivce. Pánové určitě nezklamali, zvláště Cushinga v roli Sherlocka je radost sledovat, ale jinak jsem si potvrdil, že civilně pojatý krimi thriller mi obvykle sedne víc, než výrazně stylizovaná detektivní klasika nejklasičtější. Tvůrcům se občas podařilo navodit temnou atmosféru, ale osobně se mi už do ní nedařilo vždycky pohltit naplno, když z exteriérů lesa i močálů neustále tolik čouhá studiová iluze a některé herecké výkony ve vedlejších rolích (zvláště ta afektovaná potvora ve fialových šatech k závěru) vyznívají až teatrálně. Nedá se říci, žeby si ono retro pojetí nezachovalo i do dnešních dnů jisté kouzlo, ale současně (stejně jako u Jámy a kyvadla v režii Rogera Cormana) jsem se nevyhl dojmu, že toto pojetí už v jistých ohledech zestárlo a na svou dobu unikátně využitý barevný vizuál v tomto případě občas víc nechtěně prozrazuje stáří filmu, než aby dotvářel atmosféru. Největší problém jsem však cítil pokaždé, když nezbyl zrovna před kamerou ani jeden z dvojice detektivů Sherlocka a Holmese (což se dělo celkem často) a film jakoby tehdy ztrácel z nasazené laťky. [65%] ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Hammerovská klasika. Pokud se člověk více věnuje různým adaptacím baskervillovského mýtu, patrně shledá, že právě tato verze patří mezi nejvlivnější a nejoblíbenější. Má to vytříbenou atmosféru, žádné nevyhovující posuny do moderní doby, dostatek holmesovských klišé a výborné herce - Christophera Lee a Petera Cushinga. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Zajímavá detektivka s dobrý příběhem, kdy postupně odhalujeme další a další indície, až se nakonec dobereme toho, kdo je vrah. V současnosti je však znát to, že film byl natočen v roce 1959 a není to tak „moderní“ jako současné filmy. Proto dávám 3*, ale kdybych se na to díval v tom roce 1959, tak bych dal o 1* více. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (6)

  • Film měl být jen prvním z řady navazujících filmů s Peterem Cushingem v hlavní roli, ale přijetí filmu nebylo tak kladné jak se očekávalo, tak byl projekt zrušen. (Petr23)
  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii, konkrétně v Surrey. Filmovalo se také na vřesovištích Chobham Common a Frensham Ponds. Točilo se od 13. září do 31. října 1958. (reich)
  • Peter Cushing byl zapřisáhlý nekuřák. Vždy, když po něm někdo chtěl, aby popotáhl z fajfky (což bylo pro roli Holmese nezbytné), vypil celou sklenici mléka, aby zahnal pachuť v puse. (Petr23)

Reklama

Reklama