Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poklid městečka Suddenly čeří maximálně tak neúspěšné nadbíhání místního šerifa Toda Shawa (Sterling Hayden) vdově Ellen Bensonové (Nancy Gates). Ellen je pacifistka, která nesnáší nejen zbraně, ale navíc ještě i ty, kteří je používají. Nedlouho předtím, než má městem projíždět prezident USA (podle roku vzniku pravděpodobně Eisenhower), vyhlídne si psychopatický nájemný vrah John Baron (Frank Sinatra) nejlepší místo, odkud by ho mohl zastřelit. A tím je samozřejmě Ellenin dům.

Film noir o psychopatickém zabijáku natočil v roce 1954 režisér Lewis Allen, který se zaměřil především na prokreslení psychologie vraha Barona. Podle Frankovy biografie od Kitty Kelley se na tento film díval několik dní před vraždou JFK vrah Lee Harvey Oswald. Tento fakt se Frank dozvěděl až mnoho let po tragédii a neprodleně snímek stáhl z oběhu. Když byl film stažen, nastaly problémy s obnovením práv a tak se film stal veřejným majetkem (stáhnout můžete zde). V polovině osmdesátých let film také kolorizovali a to přineslo další skandál, Frankovy legendární modré oči nabarvili na hnědo. (monolog)

(více)

Recenze (40)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Z toho, co jsem zatím měla příležitost vidět, je pro mě Suddenly životní rolí Franka Sinatry. Osobně bych ani do popisu neuváděla, že hraje zabijáka, protože když v úvodu přijde do domu vdovy žijící se synem a otcem a představí se jako agent FBI, nemáte vůbec potřebu o kladném úmyslu jeho postavy uvažovat. Teprve v průběhu děje se odkrývají jeho skutečné pohnutky a s každou další přichází i trochu jiný náhled na jeho osobnost. Z absolutně profesionálního agenta se stává chladnokrevný psychopatický zabiják a z něj zas materialista, který to vlastně dělá jen pro peníze. Sinatra svou postavu nijak nepřehrává, neřve, nemá rozmáchlá gesta; když si vzpomenu na všechny ty dnešní herce, kteří se s pohledem "machr zeměkoule" snaží zahrát drsného policistu nebo vraha, ukázala bych jim, jak taková role vypadá v podání chlapa, který původně vlastně ani hercem být neměl. Právě ta minimalizace emocí, chladný pohled, nemluvnost míšená s občasnými návaly vzteku, touhou dokázat, že "on byl v armádě, on zabil 27 mužů a on zabije klidně další", a konstatováním rodinným poměrů z něj dělá jednoho z nejcharismatičtějších vrahů všech dob. "Dnes v pět zabiju prezidenta. Vteřinu po páté už budeme mít nového. Co se změní? Nic." ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Byla by to obyčejná propaganda o tom, že na prezidenta, a zvlášť na americkýho, se prostě nestřílí, ale postava psychopatického atentátníka a zvláště její představitel, Frank Sinatra, ten film vyzvedají strašně vysoko z bahna. Sinatra je výbornej. Místo obvyklého vyšilujícího magora, co podřeže, koho může, a zbije, koho může, a znásilní, koho může, tady máme naprosto chladnokrevný stroj na zabíjení. Nemusí křičet, rozhazovat rukama a šermovat s bouchačkou. Naopak chodí klidně po pokoji, připravuje atentát na prezidenta a chvílemi se chová i jako docela milý chlapík. Ale můžete si být jistí, že jak se o něco pokusíte, zabije vás. Jeho postava je tak zajímavá (podezření z komunismu vyvrátí tím, že je mu úplně jedno, kdo platí, což je taky fajn, na východě by atentátník zlým imperialistou prostě MUSEL být), že patrně byla vystřižena dvě nebo tři místa, kde Sinatra zřejmě pronášel tak ožehavé myšlenky, že musely pryč. Škoda. ()

Reklama

strougy 

všechny recenze uživatele

Suddenly patří do skupiny snímků, které stojí a padají s hlavní postavou, zde konkrétně ve výborném podání Franka Sinatry. Jeho neustálé oscilování mezi psychicky labilním psychopatem posedlým touhou zviditelnit se a dokázat okolnímu světu, že není jenom obyčejná nula, a pragmaticky jednajícím atentátníkem, připravujícím svůj čin do nejmenších detailů a neváhajícího pro zdárné dovršení akce ani využívat dítě jako pojistku proti chování ostatních rukojmí, je prostě a jednoduše brilantní a Frank tak ovládá celé dění filmu od začátku až do překvapivého konce. Štěstí pro kvalitu filmu zde také představuje krátká stopáž nedávající větší prostor žádné vedlejší postavě, které se stejně řadí mezi obvyklé stereotypní typy alá odvážný šerif či poctivá matinka schopná obětovat vše pro svého potomka. Sympatická jednohubka, vtipná i díky své historické paralele. Lepší 4*. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Zajímavý méněznámý thriller s Frankem Sinatrou a Sterlingem Haydenem. I když dnes již látka filmu není tak nová a strhující jako v padesátých a šedesátých letech, je stále napínavým a slušně zahraným kouskem. Největším plusem filmu je Hayden, jemuž role maloměstského poldy padla jako ušitá. Příjemná klasika, která i v dnešní době dokáže pobavit, nebo pocuchat nervy. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Zamýšlel jsem sice původně napsat obsah, ale kolega monolog to vystihl tak dokonale, že by to bylo nošením polen do lesa. Frank Sinatra, můj milovaný a obdivovaný herec, se v městečku Suddenly (that´s the name) mění ve vypočítavou chladnokrevnou krysu toužící předběhnout Kennedyho vraha. I ty očička tu má takové malé, krysí. Gangsterka jak má být, s koncem, se kterým se od začátku počítá. Příznivcům F.S. tohle nesmí uniknout. Film je totiž ke stažení volně (viz monologův obsah, ve kterém jsem aktualizoval link), anglické titulky jsou k dispozici též. Frank si tu sice výjimečně nezazpívá, ale pro tentokrát to ani moc nevadí. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • V 80. letech spatřila světlo světa kolorovaná verze filmu, která je ale dnes skalními fanoušky zatracována i proto, že Sinatrovy legendární modré oči dostaly ve filmu hnědou barvu. (StarsFan)
  • Nedlouho po zjištění, že se jednalo o Oswaldův oblíbený film, bylo Suddenly staženo z oběhu, jak si přál i Frank Sinatra. Nicméně častá teorie, že se Sinatra osobně postaral o stažení filmu, není pravdivá, protože nebyl vlastníkem práv a na jeho názoru tedy vůbec nezáleželo. (StarsFan)
  • Film byl natočen za pouhé 4 týdny. (StarsFan)

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama