Reklama

Reklama

VOD (1)

Když unikne jen jediný, bude to vítězství. Frank Sinatra jako strůjce troufalého útěku za hranice fašistické Itálie... Na sklonku fašistické diktatury Benita Mussoliniho se plukovník letectva americké armády Joseph Ryan ocitá v italském zajateckém táboře. Jako zajatec s nejvyšší hodností se stává vůdcem spojeneckých vojáků, kteří plánují útěk z tábora řízeného italským tyranem Battagliou. Po kapitulaci Itálie se podaří vězňům dostat na svobodu, záhy se ovšem ocitnou v rukou německé jednotky, která jim vystaví jednosměrnou jízdenku do Říše. Plukovník Ryan ale vymyslí plán, jak se zmocnit celé vlakové soupravy pod přísným dohledem vrchního nacistického vedení. Stačí využít vhodné příležitosti k převzetí německého expresu. Začíná zběsilá vlaková jízda za nepřátelskou linii v režii neohroženého Ryana, jehož ztvárnil hvězdný Frank Sinatra. Když se podaří dostat za hranice Itálie alespoň jednomu, bude to představovat vítězství. (Česká televize)

(více)

Recenze (114)

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Náhodou jsem narazila na tuhle filmovou lahůdku v odpoledním programu Primy a nemohla si to samozřejmě nechat ujít. Čím dál víc totiž Franka Sinatru obdivuju nejen jako zpěváka, ale i jako herce, a v tomhle filmu je prostě skvělej. Dalo by se říct, že řadu scén nese na svých bedrech, a i když u mě pravděpodobně navždy bude o něco lepším zpěvákem, než hercem, nedá se mu upřít, že má, narozdíl od řady svých dalších kolegů fušujících do filmového řemesla, talent. A ta závěrečná scéna vás naprosto přiková k zemi, protože... něco takového se moc často nevidí. Prostě jeden z těch výborných válečných filmů, který je dnes už bohužel celkem zapomenut. Jednoznačně neprávem. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Tohohle válečného filmu je velká škoda a proč protože na táboře bylo až moc veselo a za další komediální hudba nebyla vůbec vhodná bohužel, když už se dostáváme vlakem pryč tak to bylo celkem zajímavé a akce na útěk brala obrátky a tak se začalo blýskat na lepší časy, poté jsem dostal velkou ohnivou akci kterou jsem už vůbec nečekal. Když to ve finále dám dohromady ubrat nesmyslný tábor a přidat vlakové akce a byl by to dělo válečný expres. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poctivé válečné drama ze staré školy, vymezené dráhou dvou kolejí ... a neokázalými činy TĚCH mužů, kteří VŽDYCKY, za každých okolností jednají podle svého nejlepšího vědomí a svědomí - a pokud se snad zmýlí, bez připomínek nesou následky svých rozhodnutí. Přitom je ani na chvilku nenapadne, že by snad proto měli být považováni za hrdiny. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Britové dodají hrdost a paličatost, americký kolonel invenci a odvahu. Tenhle POW spoj do Švýcarska si umí udělat na návěstidlech zelenou.. Někdy se humor dokonale spojí s napětím (vikář předvádí, jak šaty dělaj člověka), někdy tápe (zásah hasičského sboru „Cretino“ v táboře), ale jinak poctivé dobrodrůžo, které až k alpskému (ve skutečnosti andaluskému) finále systematicky graduje. Apropo, poster s Ryanem dobíhajícím vlak dokonale spoiluje poslední vteřiny snímku. Přiznávám se, že potom jak se zachoval k nacistické matraci pro důstojníky, jsem mu už moc nevěřil.. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

Pravděpodobně jeden z nejlepších válečných filmů co kdy vznikl. Viděl jsem ho kdysi jako dítě a pamatoval jsem si z něj do dnes jen tu závěrečnou scénu. Dlouhý léta jsem potom tenhle film hledal, protože jsem si nepamatoval, jak se jmenoval nebo že tam hrál někdo takovej jako je Frank Sinatra a už vůbec né nějakej Howard. Nedivím se že jsem si zapamatoval jen tu poslední scénu, protože ta je opravdu dech beroucí a vy popoháníte kluky ať makaj, páč za prdelí mají celý Německo a vlak stojí. Neuvěřitelnej film a já jsem rád, že se mi ho podařilo najít a znovu shlédnout. Obrovská poklona všem lidem, kteří ho pomáhali tvořit a tvořili. PS: Goldsmith už tady do nás sype Ramba!! ()

Galerie (51)

Zajímavosti (8)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu Davida Westheimera. (Hans.)
  • Roli letounů účtočících na konci filmu na vlak si zahrály Messerschmitty Bf 108 Taifun. Tyto letouny byly ve skutečnosti používány jako spojovací a kurýrní, nikoliv jako stíhačky. Navíc nikdy nenesly výzbroj, už vůbec ne pak neřízené rakety, které se začaly používat v roce 1944 - ve filmu je ale zmíněn rok 1943. (Foxhound#1)

Reklama

Reklama