Reklama

Reklama

Historie dirigenta Kaliny

(TV film)
všechny plakáty
Krátkometrážní / Drama
Československo, 1978, 18 min

Obsahy(1)

Klasická povídka Karla Čapka o českém hudebníkovi-dirigentovi, který hostuje v Liverpoolu. Neumí anglicky, ale při noční procházce vyslechne dialog dvojice rozzuřených milenců, jehož obsah dešifruje svým hudebním sluchem. Tuší zločin, který se druhý den potvrdí. V listopadu by se dožil 90 let herec, pedagog a režisér Rudolf Krátký. Své první herecké angažmá nastoupil u poloprofesionálního Divadelního studia, v roce 1941 se stal členem olomoucké činohry, pak Českého lidového divadla v Brně. Poté, kdy okupanti zavřeli všechna divadla, uplatnil se v rozhlase, jemuž se kromě své herecké a pedagogické činnosti věnoval po celý život. Vytvořil desítky postav českého i světového repertoáru. V divadle vytvořil mnoho nezapomenutelných postav např. Jánošíka, Romea, Figara, Iasona v Medei, Dudarda v Nosorožci, Arcibiskupa ve Zvonokosech a další. V činoherním studiu JAMU, kde působil od 50. let jako pedagog vytvořil se svými posluchači, z nichž mnozí pak vynikli na velkých českých scénách (Jana Hlaváčová, Hana Zagorová, Zdena Herfortová, František Derfler), řadu úspěšných režií. Krátkého divadelní režie Černá komedie, Než kohout zazpívá a další nehýřily scénickými efekty, režisér v nich na sebe neupozorňoval, neulpívaly na povrchu zápletky nebo situací, ale vyrůstaly z konfrontace charakterů. V 70. letech patřily k nejvyrovnanějším inscenacím brněnské činohry. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (3)

Hedka 

všechny recenze uživatele

Čapek by si zaslúžil lepšie hodnotenie. Poviedka je zaujímavá, ale brnenskí filmári si mohli ušetriť prácu. Táto nestojí za veľa. ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Rád jsem si tuhle povídku zase připomněl. Při jejím čtení běhá mráz po zádech, byla by to skvělá předloha pro Hitchcocka a s oblibou si představuji, co by s takovým námětem asi dokázal. Něco na způsob MUŽE, KTERÝ VĚDĚL PŘÍLIŠ MNOHO. Zpracovat hlavní motiv neporozumění mezi cizími jazyky, když jde přitom o život, to je výzva. Ale co z toho udělalo Brněnské studio, to jednoduše nestojí za řeč. ()

Reklama

Reklama