Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Čáry a kouzla v poklidném městečku Bludičkov, které nenajdete na žádné mapě. Úsměvný pohádkový příběh o tom, jak vám návštěva jednoho kouzelníka může obrátit život naruby a o tom, jak sirotek Ondra možná ke štěstí přišel. V poetické pohádkové grotesce, odehrávající se v neexistujícím městečku Bludičkov, se zastavil čas. Ručičky na hodinách ukazují za pět minut dvanáct, jakoby bludičkovským symbolicky dávaly ještě poslední šanci. Jedině tajemná postava Acruxe ví, jak dopadne příběh bludičkovských a jaké budou osudy jeho hrdinů.
Do městečka přijíždí známý jasnovidec Heliodromus. Před školou se hlavní hrdina příběhu Ondra seznámí s jeho dcerou Adélkou. V místním hostinci se už scházejí měšťané na kouzelníkovo představení. Ostrozraku uhrančivého mága neunikne žádné tajemství. A tak postupně odhaluje různé nepravosti, které se dějí v městečku. Na požádání vykládá budoucnost. Největší zájem má paní starostová. Heliodromus na ni prozradí, že má v úmyslu otevřít v Bludičkově módní salon v domě, kde slunce vychází po celý den. Okouzlená starostová proto žádá manžela, aby jí koupil obchod, kde je knihkupectví Ondrova dědečka, že tam bude její salón prosperovat!
Dvanáctiletý Ondra nadšeně prožívá svůj klukovský obdiv k motorkám. Jeho všední radosti obyčejného kluka, však převrátí zcela naruby smrt jeho dědečka. Příčinou dědečkovi smrti se stala bezuzdná hamižnost bezohledného starosty Bludičkova.
Adélka utěšuje nešťastného Ondru, že mu tatínek pomůže. Heliodromus je však zdrženlivý a poznamená, že každý si musí projít svým osudem. Nakonec Adélka tatínka přemluví, aby Ondrovi přece jen pomohl. Heliodromus souhlasí, ale poradí Ondrovi, aby v dědečkově knihkupeckém krámku našel největší bohatství, které ukrývá. Když ho najde, nikdo už mu ho nevezme a bude mu sloužit, jako nikomu jinému. Ondra dá na jeho radu...
Groteskně komediální nadsázka tohoto moderního pohádkového příběhu odhaluje sobecké charaktery zpupného starosty a patolízalských radních, kteří osudově poznamenávají Ondrův život. (Česká televize)

(více)

Recenze (90)

Koryntos 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem to nečekala a líbilo se mi to moc. Něco mezi Až přijde kocour, Bylo nás pět, Pipi dlouhou punčochou a Rozmarným létem hozené trošku do parodie jako Mazaný Filip a takové filmy já můžu. 13. 1. V krátké době viděno podruhé . Arci musím říct, že tatík kurevník, kouzelník,kočovník, rovnoběžník, světoběžník básník, mystik, esoterik a k tomu všemu ještě slávista je můj nový hrdina, už i na ty psycho klobouky jsem si zvykla, nemůžu jinak a pálím 5*. Já se narodit tak o 150 let dříve, tak se dám hnedka k cirkusu. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Takže, ze všeho nejvíc se mi tady líbí Vladimír Javorský. Jak čaruje a kouzlí. A je děsně vtipnej a usměvavej a milej a chytrej tatínek, kterej dětem nelže, nevěší bulíky na nos a vychovává je tím, že je nechá. Noale jinak.... teda ze začátku se zdálo, že to bude namouduši zase jedna poetická a skvělá pohádka. Je hezká, o tom žádná, ale skvělý je jen Vladimír a pak ještě pan Somr. Od druhé půlky je totiž tak nějak přeťápnutá. Janžurka úča je vážně moc - noale ta už hned zkraje. Se mrkněte. Je to poetické. Na začátku, v půlce a skoro na konci, takže to stejně musíte vidět celý :). ()

Reklama

Baxt 

všechny recenze uživatele

4* za malé vánoční překvapení od veřejnoprávní televize. Dům u Zlatého úsvitu nemá ani polovinu toho, co by měla klasická vánoční pohádka vlastnit, ale to jen protože si jde vlastní cestou, a když říkám vlastní, tak to tak tentokrát myslím vážně. Film absolutně nemoralizuje, zmítá se v poetických stavech křížených se satirou a parodií, ale stejně jako to může potěšit, tak se to může stát kamenem úrazu. Díky množství přísad a chutí zaniká kostra příběhu, a bohužel, ani přechody mezi scénami a jejich náladami nejsou stoprocentní. Musím ale pochválit obsazení, slušnou úspornou formální stránku a hezkou písničku na konci. V porovnání s hrůzou jménem "Láska Rohatá", je to vskutku krok vpřed. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Pohádka o tom, jak čtyřista Čechovových pušek nevystřelilo. V celém filmu zazní asi tři dobrý vtípky, který ovšem samy o sobě nedokážou vytáhnout tuhle "veselohru" nad úroveň podivně nedotaženýho, špatně sestříhanýho, nudně plynoucího karikaturníhno sračko-prdu. V celém štábu zřejmě nikdo nikdy neslyšel o scénáristickém pravidle "Setup and Payoff". Protože se tu dějou Setupy bez Payoffů a paradoxně i Payoffy bez Setupů. A v momentě, kdy má fór čirou shodou okolností oboje, bývá z toho zas jen plácnutí do prázdna. Opravdu jste nám museli celý film cpát pivo chlazené ledem z hor, jen proto, abyste v závěru mohli udělat jeden zbytečnej fór na zmrzlýho lyžaře Vrbatu? A to je příklad, kdy to scénáristicky skřípe, ale ještě jakž takž funguje. ... Těch nefuknčních nebo rovnou pitomech příkladů je tu tolik, že se v nich vlastně divácky utopíme jak pocestný svedený do bažiny Jandourkovou bludičkou. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Jsem šokován a ještě asi dlouho budu. Už od prvních záběrů klouzavé, světově vypadající kamery (v českých luzích a hájích nevídané!), jsem doufal, že tohle nebude jenom další sračka z posledních let do sbírky. A očekávání se nejenom naplnilo, ale bylo překonáno mnohonásobně. Skvělá hravá hudba Michala Pavlíčka, už řečená krásná kamera, výborný scénář a zároven trefná společenská satira s desítkami nenápadných narážek a to všechno podpořeno výbornými hereckými výkony, tvoří v českém prostředí malý..ehm, pardon, vlastně velký zázrak. Na závěr bych napsal dva vzkazy. Pro ostatní české rádoby režiséry, kteří stojí za minulými ******** KDYŽ SE CHCE, TAK TO JDE! a panu Jandourkovi za inovativnost, neotřelost a zřejmě nejlepší českou pohádkou posledních mnoha let, JEN TAK DÁLE! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení tohoto pohádkového příběhu se uskutečnilo v červnu 2009 v magické Telči a jejím okolí, ale také v městečku Třešť na Vysočině, kde se filmovalo hlavně v sále Sokolského domu v židovské čtvrti. (Taninaca)
  • Při scénách z náměstí Zachariáše z Hradce v Telči je možné si všimnou plotů, které záměrně opticky oddělují možné východy z náměstí nebo zakrývají všudypřítomné restaurace. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama