Reklama

Reklama

O perníkové chaloupce

(TV film)
Krátkometrážní / Pohádka
Česko, 2007, 15 min

Je hezké ocitnout se v pohádce, ale nevybírejte si k tomu perníkovou chaloupku! Odpoledne s tatínkem, který nemá na své děti čas, nakonec nebylo tak nudné, jak se zprvu zdálo. Mařenka a Jeníček se nepozorovaně ocitnou v kouzelném lese a najdou v něm dokonce Perníkovou chaloupku. Mařenka, jako zkušená čtenářka pohádek, dobře ví, že by se měli od ní držet co nejdále, jenže malý Jeníček neodolá a pustí se do perníku. Jak se dalo čekat, zlá Ježibaba ho naláká dovnitř a Mařence nezbývá, než se mu vydat na pomoc. Všechno jde skoro jako v pohádce, ale najednou dojde k něčemu strašlivému: když se Jeníček s Mařenkou snaží strčit lopatu s Ježibabou do pece, lopata pod její tíhou praskne a Ježibaba vyvázne bez úhony. Zato pro Jeníčka a Mařenku se vzápětí celé dobrodružství změní v boj o život. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

Gig 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mě to bavilo. Říkal jsem si, copak to bude za blbinu. Navíc jen čtcrt hodiny.... Hmmm. No nic, začal jsem to sledovat a já viděl současnost a ornitologie a neposlušné děti a ve mně to začlo doutnat. To zavání průšvihem. Jenže najednou se děti octli v začarovaném lese a hned jsem byl unešen. Výtvarný cit Janákovi se nedá upřít. Tu náhle jsme se ocitli před perníkovou chaloupkou a vykoukla na nás baba jaga v podání Nadi Konvalinkové, ono té krásné vsnické holky z pohádky Honza málem králem, jež byla k nepoznání, tedy pokud by nepromluvila. Pohádka utekla jako voda, a tak to asi má být. Ona je to kraťounká pohádka s jednoduchý dějem i v originále. Zbytečné natahování či rozšíření děje by jen škodilo. A tak si říkám, že ve stejném provedení by mi vůbec nevadilo, kdyby vznikly další takové "jednoduché" pohádky jako O Smolíčkovi, Budulínkovi, Červené karkulce. Kdopak ví? Třeba se dočkáme. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Perníková chaloupka patří k mým oblíbeným už od ranných dětských let, vždycky mě vzrušovala představa, že nějaký režisér a scénárista bude mít odvahu a v peci nakonec někdo skončí. Tahle pohádka má velký potenciál pro hororovou atmosféru. Karel Janák příběh sice nasměroval do komedie, ale i tak je sympatické, že se odklonil od klasické jednoduché linie perníček na střeše - lopata - útěk a divák si užije pár překvapení. Dvojnásobně sympatické je, že se televizní pohádka odklonila od obvyklých papundeklových studiových kulis. Naďu Konvalinkovou v roli masachtivé čarodějnice jsem nepoznal, maskéři odvedli solidní práci. Celkový dojem: 55 %. ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele

A tak ušlo to, pro malé děti na zabavení asi dobré. Klasická pohádka pojatá trochu jinak. Ale stejně mi chybí nějaká větší pointa (třeba že si děti v závěru čtou třeba o křesadle, Nebojsovi nebo rozpáraném vlkovi z Karkulky), navíc podobných parodií na pohádky se objevilo víc a v kratší stopáži i zábavnější, akorát trikaři se tady hodně vyřádili. Ale vlastně taky jsem čekal daleko víc nápadů. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Roztomile hororově komediální pohádková jednohubka, kde kromě obligátního perníku potěší i po mase toužící čarodějnice (proč měla v chalupě ta kvanta česneku, když jejím denním chlebem bylo cukroví?). Tady se do čtvrthodinky nacpalo víc pohádkové atmosféry, než se leckteré vánoční pohádce podařilo v celovečerní stopáži. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Notně aktualizovaná verze pohádky o Jeníčkovi a Mařence, které bych mohl vytýkat leccos už od druhé minuty (jako třeba kde a PROČ se v našem reálném světě vzal most do pohádkového lesa, kde vládne temná noc, žije tam mluvící strom, a stojí perníková chaloupka s úžasnou masožravou ježibabou). Kdo chce, může. já jsem se docela bavil, a mojí dcerce se to taky "takhle jinak", hlavně s pořádně akční Mařenkou, líbilo:) 70% PS: Závěrečné titulky říkají 2008, ale kdo by to řešil... ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama