Reklama

Reklama

13. komnata - Série 5 (2009) (série)


13. komnata Fedora Gála (S05E12)

(epizoda)

Obsahy(1)

Fedor Gál, známý slovenský sociolog, bývalý disident a zakladatel hnutí Veřejnost proti násilí, se po rozpadu Československa odstěhoval do Prahy. Jedním z nejdůležitějších motivů jeho odchodu byly antisemistské výpady proti jeho rodině. Dnes žije v Praze, píše články, vydává knihy. Je otcem dvou synů a malé vnučky Sofinky.
Fedorův otec, měl na Slovensku malé hospodářství. Ale pak se ze dne na den za fašistického státu stal jako Žid podřadným občanem. Dal se k partyzánům a jeho žena a synek Egon ? starší Fedorův bratr - se schovávali v lese. Pak je však někdo udal. Otce poslali rovnou do koncentračního tábora Sachsenhausen a jeho těhotnou ženu se synem Egonem do Terezína. Zde pár týdnů před koncem války se narodil Fedor.
V koncentračním táboře se moc dětí nerodilo. Ženy do pátého měsíce musely podstoupit interrupci. Fedorova matka byla deportována do Terezína o Vánocích 1944 a on přišel na svět koncem března. Děti, které se nějakou náhodou v Terezíně narodily, většinou dlouho nežily, jejich matky neměly mléko, nebylo jídlo, řádily nemoci. U Fedorova porodu byl židovský doktor. Matka chlapečka pak schovala do krabice od bot. Ostatní spoluvězni sebrali zbytky chleba a vyrobili jí "chlebový dort." Novorozenec, který přežil v Terezíne, to byl vlastně zázrak.
Fedor Gál dlouho nevěděl, jak to bylo doopravdy s jeho rodinou. Teprve někdy kolem roku 1994 se dozvěděl, jak skutečně zemřel jeho otec. Skládal si historii z malých střípků. Řízením osudu se setkal s lidmi, kteří se za války setkali s jeho rodiči. Až v roce 1994 se Fedor dozvěděl od pamětníka pochodu smrti, jak jeho otec zemřel. Teprve po mnoha letech také poznal příběh svého otce, krátkou cestu jeho pětatřicetiletého života. Dozvěděl se, že otec jako nemocný měl zůstat na baráku s ostatními nemocnými. Bál se však, že když zůstane, tak ho zabijí. V té době ale Himmler udělal dohodu s Červeným křížem, že nemocní budou ušetřeni. Osm hodin poté, co otec odešel na pochod smrti, osvobodila Sachsenhausen americká armáda. Kdyby zůstal, přežil by. Nikdy se nedozvěděl, že se mu narodil druhý syn. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Galerie (5)

Reklama

Reklama