Reklama

Reklama

Lillehammer 1994

(TV film)
  • Velká Británie Volume VIII: Reflections of Winter
všechny plakáty
Velká Británie, 2005, 4x52 min

Obsahy(1)

V únoru roku 1994 bylo Norsko podruhé ve své historii poctěno možností přivítat sportovce z celého světa na zimních olympijských hrách. Po mnoho dní putovala olympijská pochodeň - symbol slunce - norskými městy a vesnicemi. Cílem její pouti bylo půvabné horské město Lillehammer.

Ozdobou prvníhu dílu budou souboje skokanů Jense Weissfloga a Espena Bredesena nebo krasobruslařek Oxany Bajulové a Nancy Kerriganové. Ke krasobruslení se váže jeden tehdejší skandál. Několik týdnů před olympiádou byl svět šokován novinovými články, v nichž byla Američanka Tonya Hardingová obviněna, že těsně před olympijskou kvalifikací nechala najmout člověka, který způsobil vážné zranění kolene její soupeřky a kolegyně z reprezentace Nancy Kerriganové.

Hrdinkou druhého dílu je tehdy už jednatřicetiletá Italka Manuela Di Centaová. Na třech předchozích olympijských hrách, z nichž první se konaly v roce 1984 v Sarajevu, se jí podařilo získat pouze bronzovou medaili jako člence štafetového družstva v Albertvillu 1992. Ve sjezdu mužů se nejrychleji ze všech vřítil do cíle Tommy Moe, který za sebou nechal všechny velké favority královské disciplíny. Aamodta, Girardeliho a úřadujícího rakouského šampióna Ortlieba. Diane Roffeová Steinrotterová byla dalším velkým překvapením nejen americké výpravy. V devíti předchozích letech nevyhrála žádný velký závod. Tady podobně jako Tommy Moe získala pro Spojené státy první zlatou olympijskou medaili v alpském ženském lyžování od her v Sarajevu.

V pondělí večer 21. února 1994 se v Hamarské olympijské hale shromáždily tisíce diváků, aby mohly sledovat v soutěži tanečních párů dlouho očekávaný návrat legendární dvojice Torvillová, Dean. Před deseti lety oslnili diváky jízdou, která je mnohými považována za nejlepší vystoupení tanečního páru olympijské historie. Dnes se v Lillehammeru po desetileté pauze znovu vracejí na olympijský led. Přestože se jim i tentokrát podařilo uchvátit obecenstvo, rozhodčí už tak nepřesvědčili a získali bronzovou medaili. Když za bouřlivého aplausu opouštějí držitelé medailí kluziště, přichází další dojímavý okamžik těchto her - Jayne Torvillová a Christopher Dean z Velké Británie naposledy opouštějí olympijskou scénu.

Alberto Tomba dominoval slalomářským tratím na zimních hrách v Calgary i Albertvillu. V Calgary v roce 1988 vyhrál slalom a obří slalom a stal se nejoslavovanějším lyžařem alpských disciplín od roku 1968, kdy famózní Francouz Jean Claude Killy získal tři zlaté v Grenoblu. V Albertvillu v roce 1992 se Tombovi podařilo vstoupit do historie. Po vítězství v obřím slalomu se stal prvním sjezdařem historie, který v alpské disciplíně obhájil zlato. O dva dny později se mu podařilo ještě přidat stříbrnou medaili ve slalomu. Přitom první místo mu uniklo o pouhých 28 setin. Z Tomby se stala mezinárodní celebrita na lyžařských svazích i mimo ně. V Lillehammeru šlo tedy o to, zda i na třetích hrách po sobě získá medaili. V obřáku to nevyšlo. Poslední šancí byl slalom, ale italská hvězda byla po prvním kole až dvanáctá! Pamětníci ale vědí, že to Tomba stejně dokázal! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (1)

Reklama

Reklama