Reklama

Reklama

Utsukushiki tennen

  • angličtina Clouds of Yesterday

Obsahy(1)

Název filmu je zároveň titul populárního japonského valčíku z roku 1902, který byl často používán jako doprovod při projekcích němých filmů. Celovečerní debut solitérního tvůrce Takushiho Tsubokawy příznačně svému jménu představuje jemnou melancholickou poctu minulosti. Vyprávění prolíná tři dějové linie: současnost, kde mladá žena těžce překonává zármutek a odcizení od své rodiny, příběh jejího dědečka v Japonsku třicátých let a němý film o nešťastné romanci nuzné prodavačky květin a šarmantního hudebníka. Tsubokawovo dílo jednak vyjadřuje autorovu zálibu v kultuře prvních desetiletí dvacátého století a nepřímo slouží jako komentář k modernímu Japonsku, jež zapomíná na svou minulost. Současně je i nostalgickou poctou tradičním japonským projekcím němých filmů s doprovodem orchestru a benšiho, který komentuje dění na plátně. Film získal Velkou cenu a Cenu diváků na festivalu v Turíně. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (2)

Tanner 

všechny recenze uživatele

Asi to bylo spíš mnou a mým aktuálním "špalkovitým" rozpoložením, ale tenhle film mě zcela minul. Po nějaké době jsem vzdal snahu o porozumění nesouvislým a zdlouhavým, smysl nedávajícím scénám a věnoval jsem se vlastním myšlenkám, které mi jednotlivé obrazy navozovaly, a učinil si tak projekci snesitelnější. Nejvíce se mi líbily pasáže věnované němému filmu. Celkově mi to však absolutně nesedlo, ale jak řikám, asi to bylo mnou. Nu což, stane se. Diváci v Turíně jsou asi vnímavější. ()

balone 

všechny recenze uživatele

Ignorace starší generace a nakonec porozumění je ve snímku, který se odehrává ve dvou dějových linií, jedna barevná se odehrává v minulosti a přítomnost černo bílá. Film je odlehčením jak hudbou, či kamerou, která nám přináší širší pohled na svět, od dnešní tíživé doby, kdy nemáme čas si zavzpomínat a nebo se nechat unést vzpomínkami někoho jiného. ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama