Reklama

Reklama

Píšťalka

Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1971, 13 min

Obsahy(1)

Loutková poetická pohádka s duhovou kuličkou, obživlou magickou mocí a alegorickou podstatou o nešťastné princezně, důvtipném pastýři a despotickém králi v osobitém stylu Hermíny Týrlové. (tomtomtoma)

Recenze (3)

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Píšťalka je osobitě stylizovanou alegorickou poezií. Hermína Týrlová použila ke zvukomalbě v gejzíru inspirujících představ svérázné dřevěné loutky a již prověřenou duhovou kuličku, za vizuální podobou stál Hermínin nejvěrnější výtvarník Ludvík Kadleček, magickou moc hudby vysvobodil ze zajetí skladatel Svatopluk Havelka. Hermína ještě neztratila důvtipný nadhled, ani rozvernou náladu a radost ze života a vymodelovala pohádku o smutné a vztekající se princezně a laskavém a svobodu milujícím pastýři. Poezie se skrývá za všemi nezbednostmi alegorického podhoubí o despotismu moci. Píšťalka je osobitou loutkovou hříčkou a jedinečně stylizovanou poetickou alegorií. ()

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Mně se tento krátký animovaný filmeček líbil, a to jak krajková animace (úžasný byl král nápadně se podobající lvovi), tak i příběh. Zázračný míček, ovládaný píšťalkou, se nenechá spoutat a neslouží mocným a bohatým, což mocného a bohatého pana krále s celým dvorem jaksepatří rozčiluje :-) Nakonec zde jako ve správné pohádce zvítězí čistota srdce a prostota nad pompézností a vnější okázalostí a s princezninou korunkou odchází pasáčkova ovečka. Kéž by to tak bylo i ve skutečnosti, ale díky této pohádce o tom můžeme aspoň snít... Z vedlejších motivů se mi líbil důmyslný "palačinkový stroj" ovládaný mistrem kuchařem :-) ()

Reklama

Galerie (2)

Reklama

Reklama